Sparen voor je baby en belasting

Je gunt jouw baby het allerbeste en bent misschien al aan het sparen voor de toekomst. Maar hoe zit het eigenlijk met sparen voor je baby en de belasting? Tot welk bedrag kan je belastingvrij schenken en wanneer moet er belasting betaald worden over het spaargeld van je kind?

Sparen is schenken

Voor de Belastingdienst is sparen voor je kindje hetzelfde als een geldbedrag aan je kind geven. Het bedrag dat jij nu voor hem spaart, geef je namelijk aan hem als hij groot is. Hierover betaal je normaal gesproken belasting. Gelukkig mag je ieder jaar een bepaald bedrag belastingvrij op de spaarrekening van je kindje zetten. Om hiervan gebruik te mogen maken, moet de spaarrekening wel op naam van je kind staan.

De algemene jaarlijkse vrijstelling voor ouders en kinderen is €5.677 (2022). Dit bedrag geldt alleen voor een schenking van de ouders. Je kan dit bedrag ieder jaar overmaken naar de spaarrekening van je kind, zonder hierover belasting te betalen.

Wil je een groter bedrag geven, dan betaal je schenkbelasting. Ook tegemoetkomingen vallen hieronder, als je ervoor kiest om deze te sparen voor je baby. Zet je de kinderbijslag of het kindgebonden budget op de spaarrekening van je kind? Dan moet je dus belasting betalen over het totale spaarbedrag dat hoger is dan €5.677. Bereken hier hoeveel schenkbelasting jij (of je kind) moet betalen.

Algemene vrijstelling

Als opa en oma, een tante of suikeroom willen meebetalen aan de toekomst van je baby, mogen zij ieder jaar €2.274 (2022) belastingvrij schenken. Dit bedrag valt onder de algemene vrijstelling. Je kindje mag het van meerdere mensen ontvangen, zonder hier belasting over te hoeven betalen.

Eenmalige schenkingen

Naast de jaarlijkse belastingvrije schenkingen mag je kind één keer in zijn leven een grote schenking ontvangen. Deze mag hij alleen ontvangen van zijn ouders, wanneer hij tussen de 18 en 40 jaar oud is. De eenmalige vrijstelling komt dat jaar in de plaats van de jaarlijkse belastingvrijstelling van €6.604.

Vrijstelling voor een lekker spaarpotje

Je mag je kind één keer €27.231 (2022) geven zonder dat hier belasting over betaald hoeft te worden. Je kind mag zelf weten wat hij met dit geld doet. Deze vrijstelling is bijvoorbeeld een goede keuze wanneer de spaarrekening van je baby op jouw naam staat en het gespaarde bedrag meer is dan €5.677. Zo kan je voorkomen dat je kind (veel) belasting moet betalen wanneer je in één keer het gespaarde geld aan hem schenkt.

In de gevallen hieronder kan het belastingvrije bedrag verhoogd worden:

Vrijstelling voor een dure nieuwe studie of opleiding

Het bedrag van €27.231 mag je verhogen tot een bedrag van €56.724 (2022) wanneer dit bedrag gebruikt wordt om een dure studie te betalen. De opleiding moet wel minstens € 20.000 per jaar kosten, levensonderhoud niet meegerekend. Kijk hier als je meer wil weten over de vrijstelling voor een eigen studie.

Vrijstelling voor een eigen huis

Wanneer de schenking bedoeld is voor het betalen of verbouwen van een eigen woning, mag je het belastingvrije bedrag zelfs verhogen tot €106.671 (2022). Kijk hier voor de voorwaarden van deze vrijstelling.

Hoogte schenkbelasting

Als je meer wil schenken dan de vrijstellingen, moet je belasting betalen. Tot €130.424 is dit voor ouders 10 procent.

Belasting betalen over het spaargeld van je baby

Met de jaarlijkse of eenmalige schenkingen kan je een behoorlijke spaarpot opbouwen voor je baby. Houd er rekening mee dat de spaarrekening van je kind wordt opgeteld bij jouw vermogen. Je betaalt hierover in box 3 inkomstenbelasting. Dit betekent dat je belasting betaalt als jouw vermogen (je financiële bezit min je schulden) plus het spaargeld van je kindje meer is dan het heffingsvrije vermogen.

Het heffingsvrije vermogen is een vast bedrag van je financiële bezit waarover je geen belasting hoeft te betalen. In 2022 is dit €50.650 (zonder fiscale partner) en €101.300 (met fiscale partner). Bekijk hier wanneer je voor de Belastingdienst een fiscale partner hebt.

Toeslagen

Wanneer je vermogen te hoog is, kan je hierdoor huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget mislopen. Het spaargeld van je kindje telt mee bij de berekening van jouw vermogen. Daarom kan dit nadelig zijn voor jouw toeslagen. Let hierop wanneer opa en oma een groot bedrag willen schenken aan hun kleinkinderen. Soms kunnen ze het geld beter op hun eigen rekening laten staan.