baby jetlag op het vliegveld

Je gaat op reis en je neemt mee… Een baby! Super spannend als je voor het eerst een verre reis gaat maken met je kind. Een hele bijzondere ervaring en ook heel erg anders dan gewoon met z’n tweetjes of alleen reizen.

Het kan zijn dat je ineens behoort tot ‘die ouders’. Je weet wel, die waardoor de rest van het vliegtuig gedurende de reis geen oog meer dichtdoet.

Helaas heb je daar maar weinig invloed op. Bewapend met een iPad met kinderfilmpjes en een luiertas vol met speelgoed en eten ben je verder geheel afhankelijk van wat je kindje op dat moment in gedachten heeft.

Jetlag baby

Waar je wel invloed op kan uitoefenen, is de baby jetlag.

Afhankelijk van waar de reis naar toe gaat, krijgen we allemaal in meer of mindere mate te maken met een jetlag. Je ritme op z’n kop zeg maar… En dan ben je een baby die gedijt op de 3 r’en: rust, regelmaat en reinheid…

5 tips tegen een baby jetlag

Hier 5 tips om het voor jou en je kindje wat aangenamer te maken.

  1. Neem een nachtvlucht. Dit is niet altijd mogelijk, maar als je het zo kan plannen, dan heb je vast een relaxte vlucht te pakken. Want met een beetje mazzel slaapt de kleine de hele vlucht.
  2. Pas je gelijk aan de nieuwe tijdzone aan. Oftewel, bij aankomst nog even doortrekken of hooguit twee uurtjes slapen met de kleine, maar verder wakker blijven tot het bedtijd is in de nieuwe tijdzone. Het is best even pittig, maar zo went dat babylijfje (en ons grote mensenlijf idem dito) het snelst aan het nieuwe ritme.
  3. Doe het samen. Als je met twee volwassenen bent, wissel elkaar dan zoveel mogelijk af bij gebroken nachten zodat je voldoende rust krijgt.
  4. Plan je reisschema de eerste dagen niet te vol. Zorg dat er tijd en ruimte is om rustig te wennen aan het nieuwe ritme, het nieuwe klimaat en de nieuwe omgeving. Daar heb je de rest van je reis alleen maar profijt van.
  5. En als laatste, stel je er gewoon op in dat de eerste dagen even wennen zullen zijn voor de kleine en ook voor jou. Dan is het lang niet zo erg als je weer even je bed uit moet ’s nachts.

Vergeet verder niet om onwijs te genieten van een geweldige reis met je kleine uk!