Vliegen met je baby, baby in het vliegtuig

Vliegen met je baby is best spannend! Je koffer wordt extra vol en waarschijnlijk maak je je van tevoren zorgen dat je kindje een huilbui krijgt in het vliegtuig. Waar moet je allemaal aan denken, zelfs voordat je het vliegtuig instapt? Met deze tips en onze inpaklijst ga je zorgeloos richting de gate!

Vanaf wanneer mag ik vliegen met mijn baby?

Officieel mag je al 7 dagen na de geboorte vliegen met je baby, mits je een normale bevalling zonder complicaties hebt gehad.

Het wordt echter aangeraden om op z’n vroegst te gaan vliegen met je baby als hij 6 weken of ouder is. Dan zijn de longetjes namelijk volledig ontwikkeld en is je kindje alweer wat sterker.

Is je kindje al ouder dan 18 maanden? Lees dan ons artikel over vliegen met je peuter.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Voordat je gaat vliegen

Bij elke vliegreis moet je natuurlijk de nodige voorbereidingen treffen. Met een baby als medepassagier is dat niet anders, maar je lijstje wordt wel langer. Zaken waar je aan kan denken, zijn:

 • Het aanvragen van een paspoort
 • Het boeken van een ticket
 • Contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij
 • Het inpakken van de babyspullen

Een paspoort aanvragen

Heeft je baby nog geen paspoort? Vraag het dan tijdig aan, ook al blijf je binnen de Europese grenzen. Mocht je baby medische zorg nodig hebben, dan moet je hem kunnen legitimeren.

Een ticket boeken

Baby’s tot 2 jaar vliegen bij de meeste luchtvaartmaatschappijen gratis. Dat scheelt behoorlijk in de kosten! Je baby heeft dan geen eigen stoel, maar dat is in het eerste jaar zeker nog niet nodig. Als je kindje geen eigen stoel heeft, is de hoeveelheid bagage die je voor hem mag inpakken wel beperkt.

De peildatum voor de leeftijd van je baby is hoe oud hij is op de dag van de retourvlucht. Vlieg je net rondom zijn tweede verjaardag? Dan moet je rekening houden met eventuele extra kosten, omdat je vanaf 2 jaar een stoel voor hem moet boeken.

Slaapt je baby al door ’s nachts? Kies dan voor een nachtvlucht, omdat je kindje dan hoogstwaarschijnlijk het grootste deel van de reis slaapt. Als je baby nog onregelmatig slaapt, hoef je hier minder rekening mee te houden.

Heb je een vlucht met tussenstop? Dan wil je natuurlijk liever niet dat die al te lang is. Een tussenstop van zo’n 1 tot 3 uur is vaak het fijnst.

Contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij

De regels en richtlijnen verschillen per maatschappij. Het is daarom aan te raden om voor je vlucht contact op te nemen met de maatschappij waarmee je gaat vliegen. Misschien hebben ze wel voldoende informatie op hun website staan, maar anders kan je ze altijd bellen of mailen, of tegenwoordig zelfs chatten.

Vraag bijvoorbeeld na hoeveel (hand)bagage je mee mag nemen voor je kleine, of er een bassinet (babybedje) aanwezig is, of je een stoel met bassinet mag reserveren en hoe het zit met de voorzieningen aan boord. Ook handig: vraag wat hun regelgeving is over het meenemen van een buggy of autostoeltje.

TIP: Vraag naar de afmetingen van het bassinet, als zo’n bedje wordt aangeboden door de luchtvaartmaatschappij waarmee je gaat vliegen. Officieel hoef je tot de tweede verjaardag van je kindje geen stoel voor hem te reserveren, maar je kindje zal misschien na zijn eerste verjaardag al niet meer in zo’n bedje passen.

Wat moet er mee?

Begin op tijd met het inpakken van jullie koffer. Je zal je namelijk verbazen over hoeveel er mee moet! Jouw koffer wordt waarschijnlijk voor het grootste gedeelte nu gevuld met de spullen van je baby.

Bekijk de inpaklijst onderaan dit artikel om te weten wat handig is om mee te nemen in jullie handbagage.

Op het vliegveld

De vliegreis begint al als je aankomt op het vliegveld. Hier moet je veel geduld hebben, het is namelijk wachten, wachten en nog eens wachten. Dit kan al de nodige spanning opleveren als je voor het eerst samen met je baby reist. Volg deze tips op om niet helemaal gestrest aan te komen bij de gate:

 • Kom op tijd. Plan extra reistijd in naar het vliegveld, gemiddeld zo’n halfuur tot een uur. Je zal vast al hebben gemerkt dat het met een baby langer duurt voordat je op pad kan gaan. Met een ruime tijdsmarge hoeven jullie niet te haasten op het vliegveld.
 • Vervoer. Weet je al hoe je op het vliegveld komt? Ga je met je eigen auto, word je afgezet op het vliegveld, pak je de bus of neem je een taxi? Denk hier al vroegtijdig over na en zorg voor een plan B, mocht je eerste optie in het water vallen.

Wist je dat…
… er in sommige regio’s speciale taxi’s rondrijden die autostoeltjes in verschillende formaten hebben? De taxirit kost evenveel als een normale rit en zo hoef je je eigen autostoeltje niet per se mee te nemen.

 • Neem een buggy of draagzak mee. Vergeet niet dat je vaak een eind moet lopen op het vliegveld. Eerst naar de incheckbalie, dan door naar de douane en vervolgens richting de gate. Zodra je baby groter (en zwaarder) wordt, is het niet meer zo fijn om hem de hele tijd op je arm te dragen. Zorg er daarom voor dat je een draagzak (of draagdoek) meeneemt. Als je kindje al wat ouder is, is een buggy ideaal.

TIP: Als je een buggy meeneemt, mag je deze tot aan de gate gebruiken. Geef hem bij de gate aan het personeel en zij zorgen ervoor dat de buggy in het bagageruim komt. Het is wel aan te raden om een hoes om je buggy heen te doen, zodat het niet beschadigd kan worden.

 • Voeding meenemen. Het is (op de meeste vliegvelden) toegestaan om verpakte babyvoeding mee te nemen. Denk aan kant-en-klare papjes, flesvoeding en koekjes. Je mag water meenemen, maar maximaal in hoeveelheden van 100 ml (geseald in plastic zakjes). In het vliegtuig is vaak ook kraanwater beschikbaar. Zet babyvoeding wel apart op de band. Zo verklein je de kans dat je extra lang moet wachten omdat ze je tassen moeten controleren.
 • Schiphol Baby Care Lounge. Vlieg je via Schiphol en heb je nog even de tijd voordat je naar de gate mag? Breng dan een bezoekje aan de Schiphol Baby Care Lounge. Het is een rustige plek waar je een flesje of voeding kan opwarmen, je kindje kan verschonen, laten slapen en zelfs in bad kan doen. Er zijn verschillende hoekjes met banken en een box, en een gordijn dat je dicht kan trekken voor extra privacy. Ideaal!

In het vliegtuig

Eenmaal aangekomen in het vliegtuig, is het tijd om de vliegreis zelf voor te bereiden. Als je samen met je partner reist, kan je de taken afwisselen. De één kan je kindje even vermaken terwijl de ander de tassen installeert en eruit pakt wat je het eerste uur nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan (borst)voedingsbenodigdheden, een dekentje, een knuffel en een speentje.

Ook al slaapt je kleine straks in het bassinet, bij het opstijgen en landen moet hij op schoot zitten. Vraag daarom tijdig aan het personeel of je een veiligheidsgordel mag hebben voor je baby. Ze controleren altijd voor vertrek of iedereen goed zit, dus maak je daarover geen zorgen!

Een bassinet (babybedje) in het vliegtuig

Opstijgen en landen

Het is fijn om bij het opstijgen en landen je kindje een (afgekolfd) flesje melk of een speentje te geven. Dit verlicht de druk op de oortjes, waardoor je baby waarschijnlijk minder hoeft te huilen.

Vraag de stewardess op tijd of ze het flesje wil opwarmen om te voorkomen dat dit voor het opstijgen of landen niet meer lukt. Het personeel van het vliegtuig is op deze momenten vaak nog druk bezig met andere zaken. Houd er daarom rekening mee dat ze niet na 5 minuten alweer naast je staat met een opgewarmd flesje.

TIP: Geef het flesje pas als het vliegtuig op de startbaan staat en gas geeft. Als je het al geeft terwijl jullie nog aan het taxiën zijn, kan het zijn dat je kindje het flesje al op heeft voordat jullie in de lucht zitten.

Tussenlanding

Hebben jullie een lange vliegreis met een tussenlanding? Zet je kindje dan alvast in de draagzak of -doek zodra het vliegtuig gestopt is bij de gate en je mag opstaan. Het is namelijk vaak nog wel even lopen naar de volgende gate.

Als je voor vertrek een buggy hebt afgegeven bij de gate, krijg je deze pas op je eindbestemming terug. Op de meeste vliegvelden kan je wel een buggy of karretje huren waar je kindje in kan zitten.

Help, mijn baby huilt!

Iets waar veel ouders bang voor zijn, is dat hun baby het op een huilen zet in het vliegtuig. Voor je kindje is een vliegreis nieuw en spannend, waardoor de kans aanwezig is dat hij het even moeilijk krijgt. Maar maak je geen zorgen als dat gebeurt!

De meeste kindjes huilen in het vliegtuig, omdat ze (over)vermoeid zijn of iets niet krijgen wat ze willen. Soms krijgt een kindje net in het vliegtuig last van doorkomende tandjes of darmkrampjes. Daar kan hij (en jij!) niets aan doen!

Een aantal tips:

 • Probeer zo rustig mogelijk te blijven als je baby begint te huilen. Je kleine voelt jouw stress namelijk ook en dat zal hem niet geruststellen. Probeer datgene uit wat hem thuis ook altijd weer rustig krijgt.
 • Je kan je kleine wereldreiziger afleiden met zijn favoriete knuffel, een boekje of ander speelgoed. Lukt het niet? Laat je partner het dan proberen. De afwisseling kan werken.
 • Vindt je kindje het moeilijk om in slaap te vallen en moet hij daarom huilen? Ga dan een rondje met hem lopen totdat hij in slaap valt. Hier kan de draagzak ook fijn voor zijn.
 • Voel je vooral niet rot als je baby in het vliegtuig huilt. Ja, mensen kunnen het vervelend vinden, maar je baby doet het niet expres! En als je je best doet om het voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken, is dat al voldoende. En denk maar zo: de mensen waar je mee in het vliegtuig zit, kom je waarschijnlijk nooit meer tegen.
Een babybedje (hangmatje) dat je aan de stoel voor je bevestigt kan ook handig zijn tijdens een (lange) vlucht!

Na aankomst

Je hebt het vast eerder meegemaakt: zodra het vliegtuig bij de gate tot stilstand komt, springt iedereen op om zo snel mogelijk hun spullen te pakken, om vervolgens nog tien minuten in een rij te staan wachten totdat de deuren opengaan.

Het is veel handiger (ook zonder baby) om nog even rustig te blijven zitten. Lees nog even een boekje voor, zet je baby alvast in de draagzak of zoek wat spullen bij elkaar. Als de eerste groep mensen het vliegtuig heeft verlaten, heb je wat meer tijd en ruimte om te vertrekken.

Het heeft overigens niet veel zin om als eerste bij de bagageband aan te komen. Het duurt namelijk altijd even voordat de eerste koffers op de band gelegd worden. Als je een buggy bij de gate hebt achtergelaten, zal het meestal ook even duren voordat je die voorbij ziet komen.

Inpaklijst voor de handbagage je baby

Vooral voor lange vliegreizen is het fijn om genoeg mee te nemen in je handbagage. Je moet er namelijk niet vanuit gaan dat ze in het vliegtuig voldoende luiers of babyhapjes hebben. En mocht je koffer kwijtraken (wat je natuurlijk niet hoopt!), dan is het fijn als je een paar dagen vooruit kan met de inhoud van je handbagage.

Deze items zijn handig om in te pakken als handbagage:

Benieuwd wat je verder meeneemt in de grote koffer? Bekijk dan onze handige vakantie checklist!

Fijne vlucht!

Veelgestelde vragen over vliegen met je baby