Baby 18 maanden oud

Eerste stapjes en eigen 'ik'

Baby van 18 maanden oud leert lopen

Je baby is alweer 18 maanden. Met andere woorden: hij is al 1,5 jaar oud. De tijd blijft vliegen! Je baby vliegt ook, maar dan lopend door de kamer of in de tuin op zijn nieuwe schoenen. Je vergeet zijn eerste stapjes nooit meer!

Mijlpalen baby

  • Loopt los
  • Herkent zichzelf in de spiegel
  • Kan 3 of meer woordjes zeggen
  • Gooit een bal zonder zijn evenwicht te verliezen

Wist je dat...

…je baby bij zijn geboorte 3.000 miljoen keer zo zwaar was als op het moment van de bevruchting? Nu is je kleine waarschijnlijk wel 3x zwaarder dan bij zijn geboorte.

Ontwikkeling baby 18 maanden

Baby van 18 maanden oud zet zijn eerste stapjes en loopt van moeder naar vader

Je baby van 18 maanden oud is waarschijnlijk al een tijdje door het huis aan het cruisen en neemt jou de hele dag mee op sleeptouw aan één of twee handjes. Al dat oefenen werpt zijn vruchten af: het lukt je kindje om (binnenkort) kleine stukjes zelfstandig te lopen! Je vergeet zijn eerste stapjes nooit meer… Op je hurken moedig jij je kindje met open armen aan, en je kleine komt met wankele stapjes, open armpjes en een big smile op je af. Als hij bijna bij je is, laat hij zich trots in je armen vallen. Je bent zo trots als een pauw! Lukt het lopen jouw kindje nog niet zo goed? Dan kan een loopwagen of loopkar misschien helpen bij het oefenen. Zo heeft je kindje nét iets meer houvast.

Leren lopen gaat met vallen en opstaan, letterlijk! Het evenwichtsgevoel van je baby is nog niet optimaal en met een hoofd dat in verhouding nog behoorlijk zwaar is, is dat best lastig. Dit geeft helemaal niets. Vergroot het zelfvertrouwen van je kindje door hem veel aan te moedigen en veel complimentjes te geven, mét applaus, high five en natuurlijk heel veel kusjes en knuffels. Goed gedaan, lieverd!

Met het groeiende besef van je baby dat hij een eigen individu is, wil hij steeds vaker dingen zelf doen en uitproberen. Zo leert hij de komende maanden eenvoudige kledingstukken uittrekken. Trekt je baby van 18 maanden bijvoorbeeld constant zijn sokjes uit? Reuze vermoeiend, maar prijs je baby juist om deze vaardigheid! Het is namelijk een eerste stap richting zelfstandig zijn kleertjes uittrekken. Wie weet volgt over niet al te lange tijd een broekje of rokje met elastiek in de taille. Je baby voelt zich beretrots.

Jouw leven met een baby van 18 maanden oud

Baby van 18 maanden oud met stoere rode schoentjes

Nu je baby goed kan lopen, wordt het tijd voor een paar goede, stevige stappers. Het is bij de eerste schoentjes voor je baby belangrijk dat ze zijn voetjes voldoende ondersteuning bieden. Laat je dus niet (uitsluitend) verleiden door de schattige of juist stoere look. Het is raadzaam om je te laten adviseren in een speciaalzaak, waar ze de voetjes van je kindje kunnen opmeten. Daarnaast is het handig als de schoentjes sluiten met klittenband, elastiek of een rits in combinatie met veters. Hiermee krijg je de schoenen gemakkelijk aan en uit. Koop schoentjes ongeveer 0,5 cm groter, zodat de voetjes voldoende ruimte hebben om te groeien. Want dat gaan ze doen, en snel ook!

Niet alleen de voeten van je baby groeien razendsnel: ook in de lengte en breedte groeit je kindje als kool. Misschien heeft hij dit jaar wel twee winterjassen nodig! Heb je een klein budget? Koop de kleertjes dan op de groei. Dit scheelt je al gauw de helft! Twijfel je tussen 2 maten? Neem dan de grotere maat. Je kindje groeit er snel genoeg in. Bij een jasje of trui maakt het toch niet zoveel uit als het wat te groot is. Schoentjes kan je overigens beter niet op de groei kopen. Te grote schoenen zijn niet goed voor de ontwikkeling van de voetjes. Daarnaast loop je het risico dat je kindje de maat die je hebt gekocht helemaal overslaat. Zijn voetjes kunnen snel groeien en voor je het weet is groeien ze binnen 2 weken van maat 19 naar maat 21. Zonde!

Lekker spelen

In samenwerking met Van Asten Babysuperstore

Buiten spelen, samen boekjes lezen, oftewel… plezier maken! Speelgoed is onmisbaar om de ontwikkeling van je peuter te stimuleren. En het is natuurlijk gewoon hartstikke leuk!

Bekijk speelgoed

Doen met je baby van 18 maanden oud

Baby van 18 maanden oud is met vader aan het tekenen en knutselen

Heel veel dingen zijn nog nieuw voor je baby van 18 maanden oud. Een leuke activiteit is daarom een hoedje vouwen van papier. Je kindje is gefascineerd door het veranderde uiterlijk van een plat vel papier en is verwonderd over het eindresultaat. Wauw, hoe doet mama of papa dat toch?! Tip: laat je kindje eerst het papier mooi maken met stiften of kleurpotloden. De makkelijkste hoed om te maken is de tovenaarshoed: draai een piramide van een vel papier en maak het vast met een nietje of plakband. Je kan ook het klassieke hoedje vouwen. Maak het nóg leuker door het bekende peuterliedje ‘Een, twee, drie, vier, hoedje van papier’ te zingen.

Eén, twee, drie, vier,
hoedje van, hoedje van.
Eén, twee, drie, vier,
hoedje van papier.

Heb je dan geen hoedje meer,
maak er één van bordpapier.
Eén, twee, drie, vier,
hoedje van papier.

Eén, twee, drie, vier,
hoedje van, hoedje van.
Eén, twee, drie, vier,
hoedje van papier.

En als dat hoedje dan niet past,
zet hem in de glazen kast.
Eén, twee, drie, vier,
hoedje van papier.

Meer spelletjes voor je baby van 18 maanden >>

Volgende maand

Baby 19 maanden oud

Ik ben nog geen twee, maar zeg wel al nee

Baby 19 maanden oud