Baby 19 maanden oud

Ik ben nog geen twee, maar zeg wel al nee

Baby van 19 maanden oud bij zijn moeder in de draagzak

Nu je baby 19 maanden oud is en hij zich gemakkelijk zelfstandig kan bewegen, wordt de afstand tussen jullie letterlijk en figuurlijk groter. Doordat je kindje nu loopt, kan hij zelf dingen ontdekken en wordt zijn eigen ‘ik’ nog sterker. En dat laat hij merken ook…

Mijlpalen baby

  • Wil steeds meer ‘zelf doen’
  • Kan 2 blokjes op elkaar stapelen
  • Gaat op onderzoek uit in een onbekende ruimte
  • Voert kleine spelopdrachtjes uit (geef de pop maar een handje)

Wist je dat...

…baby’s met een hond in huis gezonder zijn? Ze bouwen meer weerstand op dan kinderen zonder huisdieren.

Ontwikkeling baby 19 maanden

Baby van 19 maanden oud wijst boos en huilend in de camera

Je baby van 19 maanden oud wordt steeds ‘zelfstandiger’. Nu hij kan lopen, wordt de afstand tussen jullie langzaam iets groter, letterlijk en figuurlijk. Zo leert je kindje dat jij er ook nog bent als hij even bij je wegloopt. Daarnaast geeft het je kleine veel zelfvertrouwen nu hij ontdekt dat hij ook dingen zelf en alleen kan doen (wel met mama en/of papa in de buurt natuurlijk). En dat zal hij laten merken ook..!

Ik ben nog geen twee, maar zeg wel al lekker nee. Dat klinkt je misschien bekend in de oren als je baby 19 maanden oud is en dat is waar het de komende maanden om draait. Het moment dat je strijd met je kindje krijgt, is nu echt aangebroken. De strijd rondom eten (zelluf doen, nee mama, nee bah), de strijd met aankleden (nee die, nee aan, nee uit!), de strijd met tanden poetsen (NEE!) en last but not least: de strijd met slapen (nee moe, nee, neeee, neeheeeee). Je wordt er af en toe gek van en bent het helemaal zat. Tel gerust even tot tien…

Het beste is om strijd te voorkomen, maar dat lukt niet altijd. Probeer dan om een middenweg te vinden. Dit lijkt soms onmogelijk, maar met wat creativiteit, ervaring en een flinke dosis geduld, gaat jou dit helemaal lukken. Wil je kleine zijn tanden zelf poetsen? Laat hem dit maar doen. Maar wel op voorwaarde dat mama of papa daarna ook nog een keer zijn tanden mag poetsen. Zelf eten? Laat hem maar. Terwijl je dreumes met zijn lepel door het eten roert, kan jij hem ondertussen wat hapjes geven. Wil je dreumes zelf zijn kleren uitzoeken? Laat hem dit dan doen, maar beperk bijvoorbeeld de keuze. Geef je baby 2 opties: wil je deze trui aan of deze? Wil je dan deze broek of deze? Hiermee beperk je de strijd en kan je kindje tóch nog zelf kiezen. Win-win!

Jouw leven met een baby van 19 maanden oud

Baby van 19 maanden oud geeft zijn moeder een kus, zij probeert hem goed op te voeden

Je baby van 19 maanden oud zit in een heftige periode, en jij dus ook. Je kan hem soms wel achter het behang plakken! Het opvoeden was al begonnen, maar nu kan je er écht niet meer omheen. Je kindje heeft jou nu juist nodig om hem in de juiste richting te leiden. Er zijn verschillende theorieën en ideeën over hoe jij je kleine het beste kan opvoeden. Volg hierbij vooral je eigen hart en doe wat jij denkt dat goed is. Laten we wel voorop stellen dat je kindje zwaar straffen, op wat voor manier dan ook, nooit een goede oplossing is. Merk je dat jij en/of je partner het gedrag van je kindje niet goed aankan, schakel dan hulp in. Met wat adviezen kom je al snel weer op het goede spoor.

De volgende tips horen bij Positief Opvoeden. Deze manier van opvoeden gaat ervan uit dat je kindje zich optimaal kan ontplooien in een omgeving waarin hij zich veilig voelt, met duidelijke grenzen. De 5 basisprincipes voor positief opvoeden zijn:

  • Stimulerende omgeving. Bied je kindje een veilige en stimulerende omgeving. Hierbinnen kan hij zich goed ontwikkelen. Je baby heeft bezigheden nodig die hem boeien en stimuleren.
  • Positieve ondersteuning. Laat je kindje leren door positieve ondersteuning. Moedig je kleine aan, dit versterkt jullie band en stimuleert je baby om vaardigheden te ontwikkelen die hij nodig heeft in zijn leven.
  • Aansprekende discipline. Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid. Hanteer daarom een aansprekende discipline. Als je dreumes weet wat hij kan verwachten, kan hij zich het beste ontwikkelen. Communiceer duidelijk wat wel en niet mag en vooral ook waarom dat zo is.
  • Realistische verwachtingen. Houd je verwachtingen realistisch. Je kindje is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Daarnaast duurt het meestal even voor je dreumes bepaalde regels begrijpt, geef hem dus de tijd.
  • Zorg goed voor jezelf. Gezond eten, voldoende slaap, beweging en momentjes voor jezelf zijn daarbij belangrijk. Dan lukt het beter om geduldig, consequent en beschikbaar te zijn voor je kindje.

Richtlijnen zijn natuurlijk altijd fijn, maar het belangrijkste blijft om naar je eigen kindje te kijken. Ieder kindje is immers anders. Onderzoek wat voor jouw baby wel en niet werkt, wat hij wel en niet fijn vindt, en pas je strategie daarop aan.

baby in babykleding van Kleertjes.com

Babykleding

Je baby groeit als kool en binnen de kortste keren past hij zijn kleren niet meer. Een mooi excuus om nieuwe kleren te shoppen. Bekijk ons overzicht met de leukste webshops met babykleding.

De leukste webshops

Doen met je baby van 19 maanden oud

Baby van 19 maanden oud rent over grasveld want hij speelt pakkertje

Ik ga je pakken, pakken, pakken..! Pakkertje spelen met je baby is nu een hele leuke activiteit. Je kindje vindt het reuze spannend en hij leert meteen wat beter lopen en rennen. Daarnaast kan hij zijn energie even kwijt, want daar zit hij nu boordevol van. Pas maar op, daar kom ik aan! En als je hem hebt, geef hem dan de kietel-, knuffel- of kusjesdood.

Zorg dat de omgeving waar jullie pakkertje spelen veilig is; geen scherpe randen of hoeken, geen breekbare spullen, geen trappen of andere objecten waaraan je kleine zich kan bezeren. Ga daarnaast niet over de grenzen van je kindje heen: merk je dat hij het heel spannend of zelfs een beetje eng vindt? Hou dan op met pakkertje spelen en knuffel alleen lekker samen. Of verzin een andere activiteit.

Meer spelletjes voor je baby van 19 maanden >>

Volgende maand

Baby 20 maanden oud

Interesse in het toilet en logeren

Baby 20 maanden oud