Zwangere vrouw houdt buik vast en denkt na over uitvaartverzekering tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, ben je vooral bezig met het nieuwe leven dat in je buik groeit. Het laatste waar je dan mee bezig wil zijn, is de mogelijkheid dat je een uitvaartverzekering nodig hebt. Toch is het belangrijk om hier tijdens je zwangerschap al over na te denken, zodat je zeker weet dat alles goed geregeld is. Waarom is een uitvaartverzekering nuttig?

De beste uitvaartverzekering als je zwanger bent

Er is niet één uitvaartverzekering de beste als je zwanger bent. Dit is namelijk afhankelijk van je wensen en persoonlijke situatie. Het is daarom verstandig om verschillende verzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Uitvaartverzekeringwijzer.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is een verzekering die de kosten van je uitvaart dekt. Je kan de kosten voor je crematie of begrafenis geheel of gedeeltelijk verzekeren. Zo blijven je nabestaanden niet achter met hoge kosten als jij (onverwacht) overlijdt. Je kan een uitvaartverzekering afsluiten voor jezelf of voor je hele gezin. Bij veel verzekeraars zijn kinderen gratis meeverzekerd.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn drie soorten uitvaartverzekeringen:

  1. Naturaverzekering: een verzekering in diensten. Je verzekering betaalt dan de diensten die horen bij een uitvaart, zoals de verzorging van de overledenen, de rouwauto, enzovoort. De uitvaartverzorger regelt de uitvaart aan de hand van de diensten die verzekerd zijn.
  2. Kapitaalverzekering: de verzekeraar keert een vast bedrag uit waarmee je nabestaanden je uitvaart kunnen verzorgen en betalen. De hoogte van dit bedrag bepaal je in samenspraak met je verzekeraar.
  3. Combinatieverzekering: een combinatie van een dienstenpakket en een geldbedrag. Een aantal diensten is verzekerd, het geld kunnen je nabestaanden besteden aan extra wensen, zoals muzikanten of speciale bloemen.

Regels bij de uitvaart van een baby

Je wil er absoluut niet aan denken, maar mocht je kindje na meer dan 24 weken zwangerschap overlijden, dan moet er volgens de wet altijd een uitvaart plaatsvinden.

Overlijdt een baby vóór 24 weken zwangerschap, dan hoeft het kindje van de wet niet begraven of gecremeerd te worden. Het lichaampje valt dan, hoe naar het ook klinkt, onder specifiek ziekenhuisafval. Omdat veel ouders dit niet willen, kan je ervoor kiezen om het lichaampje alsnog te begraven of te cremeren. Vaak gebeurt dit in besloten kring en is alleen de naaste familie aanwezig.

Uitvaartverzekeraars en de dekking voor je kind

Niet alle uitvaartverzekeraars vergoeden de kosten van een uitvaart voor je kind. Wij hebben daarom hieronder de dekkingen van de uitvaartverzekeraars voor je op een rij gezet.

Uitvaartverzekeraar Dekking
DELA Bij DELA is je ongeboren baby gratis meeverzekerd. Dit geldt tot 60 dagen na de geboorte. Overlijdt een kindje tijdens deze periode, dan keert DELA basisdiensten uit die gelden voor de kosten van de uitvaart tot maximaal € 2.816. Vanaf 60 dagen na de geboorte vervalt de dekking. Kinderen zijn dan niet meer gratis meeverzekerd bij DELA.
Monuta Bij Monuta zijn kinderen gratis meeverzekerd. Dat geldt vanaf 20 weken zwangerschap tot 18 jaar. De uitkering is gelijk aan de dekking van de hoogst verzekerde ouder, tot maximaal de kosten van de uitvaart. Vóór de 20e week van de zwangerschap stelt Monuta een vastgesteld dienstenpakket beschikbaar.

Waarom een uitvaartverzekering tijdens zwangerschap?

Een uitvaartverzekering is niet verplicht. Toch heeft ongeveer 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering. Veel jonge ouders zijn niet op de hoogte dat de meeste uitvaartverzekeraars een gratis dekking hebben voor hun kind. Kies je ervoor om tijdens je zwangerschap een uitvaartverzekering af te sluiten, dan is bij de meeste verzekeraars je ongeboren kind meeverzekerd.

Wat kost een uitvaart gemiddeld?

Een uitvaart voor volwassenen kost gemiddeld tussen de € 4.000,- en de €10.000. Een begrafenis is vaak iets duurder dan een crematie. Een uitvaart voor kinderen en baby’s is meestal goedkoper. Een uitvaart voor een kindje kost rond de €1.000. Sommige ouders kunnen dit niet zomaar in één keer betalen. Voor hen is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Wat kost een uitvaartverzekering?

De kosten van een uitvaartverzekering voor een volwassene verschillen per leeftijd en verzekerd bedrag. Gemiddeld kost een uitvaartverzekering met een dekking van €7.000 ongeveer €7 per maand voor iemand van 30 jaar. Meestal zijn kinderen gratis meeverzekerd op de uitvaartpolis van een van de ouders. Controleer dit wel goed voordat je de verzekering afsluit.

Waarom geen uitvaartverzekering?

Heb je voldoende eigen vermogen? Dan kan je ervoor kiezen om geen verzekering af te sluiten en je uitvaart met eigen middelen te betalen. Voor de meeste mensen is het echter een fijn idee om zich te verzekeren, zodat hun nabestaanden niet met onverwachte kosten komen te zitten.

Uitvaartverzekering afsluiten

Een uitvaartverzekering afsluiten begint met vergelijken. Daarbij kan je de volgende aspecten in gedachten houden:

  • Is je (ongeboren)kindje gratis meeverzekerd?
  • De dekking: welke uitkering krijgen je nabestaanden?
  • Welke dekking krijg je als je kindje overlijdt?
  • Soort verzekering: wil je een kapitaalverzekering, naturaverzekering of combinatieverzekering?

De beste uitvaartverzekering als je zwanger bent

Er is niet één uitvaartverzekering de beste als je zwanger bent. Dit is namelijk afhankelijk van je wensen en persoonlijke situatie. Het is daarom verstandig om verzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Uitvaartverzekeringwijzer.

Zwangerschap melden bij uitvaartverzekeraar

Heb je al een uitvaartverzekering of ga je er één afsluiten? Meld je zwangerschap bij je uitvaartverzekeraar. Dan is de verzekeraar meteen op de hoogte.

Uitvaartverzekeraars zullen je niet weigeren omdat je zwanger bent, maar vinden het wel fijn om hiervan op de hoogte te zijn. Omdat uitvaartverzekeraars soms hun polisvoorwaarden aanpassen is het raadzaam om na te vragen wat de regels zijn over het meeverzekeren van je ongeboren baby.

Uitvaartverzekering na je zwangerschap

Wil je meer weten over de uitvaartverzekering na je zwangerschap? Is je kindje dan nog steeds gratis meeverzekerd en hoe ziet de dekking er dan uit? Lees meer over een uitvaartverzekering voor je baby of je kind.