Peuter test veiligheid in huis bij stopcontact

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor een baby helemaal. Zeker vanaf het moment dat je baby begint te kruipen wordt veiligheid in huis belangrijk.

Baby’s willen graag de wereld ontdekken. Zo wil je baby alles dat hij ziet aanraken en proeven. Dit is heel natuurlijk, maar niet altijd even veilig. Je zal hem van het begin af aan proberen te leren wat niet mag. Helaas zal je baby dit in het begin nog niet begrijpen.

Veiligheid in huis zelf controleren

Door je te verplaatsen in je baby kan je goed controleren of je huis veilig is. Kruip zelf door je huis en bekijk ieder hoekje, stopcontact en deurtje waar je baby bij kan. Kijk ook goed naar de plekken waar hij zich aan kan optrekken en wat daar staat.

Let bij de veiligheid op de volgende gevaren:

  • Stopcontacten

    Baby’s vinden het leuk om alles aan te raken en zeker als ze ergens in kunnen zitten met hun vinger. Een stopcontact op kruiphoogte is dan ook zeer verleidelijk. Voorkom dat je baby zijn of haar vingers hierin kan steken door het gebruik van stopcontactbeschermers.

  • Scherpe hoekjes

    Als baby’s net leren kruipen, zitten of staan is hun evenwicht nog zeer wankel. Zij vallen dan ook nog regelmatig. Vallen kan je niet voorkomen. Wel kan je voorkomen dat zij op scherpe hoekjes vallen door (tafel)hoekbeschermers over de scherpe hoeken te plaatsen. Dit is ook erg aan te raden als je kleine rondrijdt op een loopfiets of loopauto.

  • Deuren

    Bij deuren bestaat de kans dat je kindje met zijn of haar vingers tussen de deur komt. Dit is zeer pijnlijk en kan bij een zware deur zelfs erg vervelende gevolgen hebben. Ook sommige kastdeurtjes houd je liever gesloten voor je baby omdat er gevaarlijke spullen achter liggen. Deur- en scharnierblokkeerders of deurhekjes kunnen ongelukken met deuren voorkomen.

  • Ramen

    Vanaf het moment dat je baby kan klimmen bestaat het risico dat hij uit het raam valt. Door een raambeveiliger kan je ervoor zorgen dat een raam niet te ver open kan en je baby er dus niet uit kan vallen.

  • Trappen

    Een val van de trap kan zeer ernstige gevolgen hebben. Als jouw kleine rondkruipt in een ruimte met een trap, plaats dan een traphekje. In de meeste situaties is het verstandig een traphekje beneden en boven te plaatsen. Lees meer over traphekjes.

  • Losstaande meubels

    Vergeet ook losstaande meubels niet, zoals staande lampen, tafeltjes en decoraties. Als jouw ontdekkingsreiziger eenmaal gaat klimmen en rechtop gaat staan, kan het namelijk dat hij zich hieraan optrekt. Je wilt dan natuurlijk niet het risico lopen dat er iets op hem valt. Zet daarom in deze fase losstaande meubels buiten het bereik van je kind, bijvoorbeeld ergens achter of tijdelijk in een andere kamer.

  • Planten

    Planten zijn aantrekkelijke onderzoeksobjecten voor kindjes. Blaadjes met verschillende vormen en structuren, lange stengels om aan te trekken en dan die korrelige aarde… Hoe zou dat smaken? Sommige planten zijn echter giftig en een mond vol aarde is nou ook niet echt lekker. Zet planten dus buiten het bereik van je kleine onderzoekertje, of zet ze tijdelijk in een kamer waar je kindje niet komt.

Wanneer de veiligheid in huis regelen?

Regel de veiligheid in huis zo vroeg mogelijk en zeker voor je baby mobiel wordt. Houd er rekening mee dat er baby’s zijn die van de ene op de andere dag kunnen kruipen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app