Blog
Baby met friese jongensnamen

Zodra je kleintje zich kan omrollen, is het opletten geblazen. Voor je het weet kan je kleine spruitje kruipen en gaat hij of zij op safari in je huis.

Babyproof it!

Elk kindje dat net begint met staan en lopen zal een keertje vallen daarom is het ook erg belangrijk om je huis eens na te gaan en te kijken wat je kunt doen om het zo “babyproof” mogelijk te maken. Het is natuurlijk niet zo dat je per se je tafelpunten met bubbelplastic moet inpakken, maar dingen die onnodig risico veroorzaken zou je tijdelijk even op een plek moeten zetten waar de baby niet bij kan.

Ook loshangende kabeltjes en snoeren waaraan je kleine avonturier kan trekken moeten worden vastgezet en weggewerkt. Denk ook aan de veiligheidsplaatjes op de stopcontacten! Die kleine grijpgrage vingertjes zijn razendsnel. Deze plaatjes zijn bij de meeste doe-het-zelf zaken te halen, zeker niet duur en vaak makkelijk te plaatsen.

Voor ouders die net als wij een trap in huis hebben, raad ik ook zeker aan om zowel boven als beneden een traphekje te plaatsen. Mijn eigen moeder kwam met de tip om ook een traphekje tussen de woonkamer en de gang te plaatsen zodat mijn dochtertje straks niet uit de huiskamer kan ontsnappen als zij kan kruipen.

De toverdrankjes-kast

Schoonmaakmiddelen van tegenwoordig hebben leuke felle kleurtjes en grappige flesvormen. Dat vindt jouw kleine Indiana Jones natuurlijk onweerstaanbaar om te pakken. We weten allemaal dat kleintjes echt alles in hun mondje stoppen en dat is natuurlijk niet te bedoeling.

Deze “toverdrankjes” moeten dan ook achter slot en grendel of minstens op en plek gezet worden waar je kleine zeker niet bij kan. Bij mij is dat in een bak boven op de droger, in het washok, die ook nog eens afgesloten is door een deur, die mijn kleintje voor de eerste vier jaar niet zelf zou kunnen openen.

Als je liquid tabs gebruikt voor je was, vergeet dan niet deze ook weg te stoppen op een veilige plek. Er is hier nu zelfs een reclame op tv die ouders met baby’s waarschuwt voor het gevaar van het doorslikken en het in de ogen krijgen van de vloeistof.

En uiteraard berg je medicijnen op! Laat geen paracetamol en dergelijke rondslingeren, want voor je het weet kun je naar de eerste hulp met je kleintje.

Tips van een andere mama

Masja, moeder van twee kids en eigenaresse van schoonmaakaanhuis.nl, weet er ook alles van:

“Schoonmaakmiddelen zijn inderdaad gevaarlijk voor baby’s en kinderen. Denk niet dat als je flessen koopt met een dop die kinderen niet kunnen open maken dat je de fles dan in het keukenkastje kan zetten, want het gebeurt regelmatig dat de dop er niet goed op terug gezet wordt. Mocht je toch je schoonmaakmiddelen in je keukenkastje bewaren, zet dan een veiligheidshaakje op de deur van het keukenkastje.

Zorg ten alle tijden dat als je baby begint te kruipen dat de vloer schoon is. Dit betekent vaak en regelmatig dweilen of stofzuigen! Bedenk dat wij onder onze schoenen veel vuil en bacteriën mee naar binnen nemen en dat jouw baby heel vaak zijn handjes in zijn mond steekt.

Huisdieren verharen, katten laten haarballen achter, enzovoorts. Ook daarom geldt: regelmatig stofzuigen en dweilen. Maar let ook vooral op dat de kat niet in het ledikantje of de box van de baby slaapt. Ook al ziet het er super schattig uit! Hierdoor kan het zijn dat je kind op latere leeftijd een allergie voor dieren krijgt.”

Heb je zelf nog tips om je huis babyproof te maken, laat dan een reactie achter en deel het met ons!