baby met tandjes

Bij de meeste baby's komen de eerste tandjes door als zij tussen de 4 en 7 maanden oud zijn. Rond de 3 jaar is het melkgebit doorgaans volgroeid. Doorkomende tandjes en kiezen zorgen vaak voor klachten bij je baby. Hoe kan je hiermee omgaan?

Eerste tandjes baby

Al in het begin van de zwangerschap wordt het melkgebit van je baby gevormd onder het tandvlees. De eerste tandjes zullen echter pas maanden na de geboorte daadwerkelijk doorkomen.

De eerste tanden die zichtbaar worden, zijn meestal de twee middelste tanden in de onderkaak. Deze komen vaak door als je baby tussen de 4 en 7 maanden oud is. Het kan ook gebeuren dat je kleine zijn eerste tandje eerder krijgt of pas maanden na zijn eerste verjaardag.

#47 Help, diarree!

De 50 tips van Nestlé

Veel kindjes krijgen door hun doorkomende tandjes last van diarree. Ook dat nog! Als je baby diarree heeft, probeer hem dan zoveel mogelijk kleine slokjes te geven. Zo voorkom je dat hij uitdroogt.

Wanneer komen tandjes door?

Iedere baby ontwikkelt en groeit in zijn eigen tempo. Dat geldt ook voor het doorkomen van de tandjes en de volgorde daarvan. Het is dus normaal als je kindje wat eerder of later is dan in het schema staat aangegeven. Gemiddeld ziet het schema er zo uit:

Welke tandjes krijgt mijn baby?

In de onderstaande afbeelding staat weergegeven welke tanden doorkomen bij je baby. Ook hier geldt dat er een gemiddelde wordt weergegeven. Het kan dus zijn dat jouw kindje eerder of later is met het krijgen van bepaalde tanden of kiezen.

Schema van wisselende tandjes van het melkgebit
Per tand en kies de leeftijd waarop deze doorgaans doorkomen en worden gewisseld.

Symptomen eerste tandjes

Doorkomende tandjes gaan bijna altijd gepaard met ongemakken. De klachten, hoelang deze duren en hoe erg een baby er last van heeft, verschillen flink per baby. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Kwijlen
 • Huilerig en sneller geïrriteerd
 • Gezwollen tandvlees (of er is zelfs al een tandje zichtbaar onder het tandvlees)
 • Op alles bijten, kauwen en zuigen
 • Wrijven over wangen en trekken aan oren
 • Slaapproblemen
 • Weigeren te eten

Koorts door tandjes en andere misverstanden

Kwaaltjes zoals koorts, rode wangetjes, luieruitslag en diarree worden vaak toegeschreven aan het krijgen van tandjes. Dit is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Veel baby’s stoppen dingen in hun mond om op te bijten als ze tandjes beginnen te krijgen. Hierdoor komen ze veelvuldig in contact met virussen en andere ziektekiemen. Dit is een mogelijke verklaring voor het ontstaan van koorts tijdens deze periode.

Hoe kan je klachten verlichten bij doorkomende tandjes?

De ongemakken van je baby kan je niet voorkomen, maar je kan wel helpen deze te verminderen. Deze tips verlichten de klachten:

 • Geef je baby iets om op te bijten. Als je baby ergens op bijt, zorgt dit voor tegendruk, dit verlicht de pijnlijke druk van doorkomende tandjes. Hier zijn speciale bijtringen voor op de markt. Bekijk bijtringen >
 • Masseer het tandvlees van je baby. Wrijf het tandvlees voorzichtig met je vinger. Was hiervoor uiteraard je handen goed!
 • Geef je baby wat kouds te eten of drinken. Denk aan een beetje yoghurt of koud water. Dit koelt het tandvlees en verlicht zo de pijn. Geef alleen gekoeld eten en drinken waar je baby op basis van zijn leeftijd klaar voor is.
 • Extra aandacht en liefde. Een wondermiddel dat altijd helpt: liefde! Geef wat extra aandacht, knuffels en kusjes.
 • Gebruik een zalf voor klachten bij doorkomende tanden. Dentinox heeft een plaatselijke, pijnstillende werking. Dentinox moet met een wattenstaafje worden aangebracht op de pijnlijke kaak. Het middel is verkrijgbaar bij je drogist of apotheek. Lees voor gebruik goed de bijsluiter.
 • Geef je kindje een paracetamol. Als de klachten heel erg zijn, kan je overwegen je baby een paracetamol-zetpil te geven. Doe dit niet als je kindje hoge koorts heeft.

Tandenpoetsen

Vanaf het moment dat de eerste tandjes zijn doorgebroken, is het verstandig om te starten met dagelijks tandenpoetsen. Een nieuwe tand is extra kwetsbaar, het glazuur is dan namelijk nog niet uitgehard. Gebruik een speciale tandpasta die geschikt is voor baby’s en peuters.

Heb jij een eigenwijze dreumes en is tandenpoetsen een strijd? Probeer het dagelijkse ritueel dan zo leuk mogelijk te maken.