Gezin met baby en peuter geniet samen van de kraamtijd en knuffelen

Bevallingen worden meestal nogal verschillend ervaren. Maar gemiddeld genomen is een bevalling niet de meest plezierige ervaring in het leven van een vrouw. Het doet pijn, duurt vaak lang en het is een enorme fysieke uitputtingsslag. Voor jou als partner zijn er een aantal belangrijke taken die je kan doen in de eerste week na de bevalling.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.

1. Geboorteaangifte doen

Binnen drie werkdagen nadat je kind geboren is, doe je aangifte bij de gemeente waar je kind geboren is. Was je te laat en gebeurde het in Ermelo, op de achterbank van de auto terwijl je van Groningen naar Goes reed? Dan is Ermelo de plek waar je aangifte doet. En dan is Ermelo de gemeente die op de geboorteakte van je kind komt te staan (en dus in alle latere ID-documenten).

Aangifte mag alleen gedaan worden door iemand die bij de bevalling was. Meestal is dat de kersverse vader, omdat de moeder moet bijkomen van de bevalling. Controleer bij je gemeente of je een afspraak moet maken of niet. Bij sommige gemeentes kan je ook digitaal aangifte doen.

Bij de aangifte laat je de voorna(a)m(en) en achternaam registreren, de geboortedatum en het tijdstip van de geboorte. Als je kind is ingeschreven, krijgt hij een Burger Service Nummer (BSN).

2. Schrijf je kind bij op de zorgverzekering

Als je kind geboren is, is hij niet automatisch verzekerd. Je gaat ervan uit dat alles goed gaat met je baby. Maar er kunnen altijd dingen gebeuren die de gezondheid van je kleine beïnvloeden. Zorg daarom dat je kind is ingeschreven bij de zorgverzekering.

Je hoeft hiervoor geen nieuwe zorgverzekering af te sluiten, maar laat je kind bijschrijven. Dat mag op jouw verzekering of op die van je vrouw. Probeer dit vlak na de geboorte te doen. Dan is je kind meteen verzekerd, mocht er wat gebeuren.

3. Vraag ouderlijk gezag aan

Ben je niet getrouwd en ook geen geregistreerd partner? Dan is het slim om na de geboorte ouderlijk gezag aan te vragen. Volgens de wet heeft bij ongehuwde/ongeregistreerde stellen alleen de moeder het ouderlijk gezag over het kind. Vraag je geen ouderlijk gezag aan en gebeurt er iets met de moeder, dan bepaalt de rechter wie het ouderlijk gezag krijgt.

Ouderlijk gezag vraag je gezamenlijk aan. Dit kan pas nadat je aangifte hebt gedaan, omdat je kind dan een BSN krijgt. Die heb je nodig voor het aanvragen. De aanvraag is gratis en eenvoudig te regelen via rechtspraak.nl. In twee minuten zorg je ervoor dat zowel jij als je geliefde evenveel gezag hebben over jullie kind.

4. Koop ’baargoud’

Het is geen in steen gehouwen wet, maar de meeste vrouwen waarderen het wel: baargoud. Terecht ook. Je vrouw heeft een prestatie van formaat geleverd. Ze heeft jouw kind op de wereld gezet en eerlijk is eerlijk: dat was jou nooit gelukt. Er is niets in de wereld wat je kan doen om die prestatie te evenaren.

Je kan wel een gebaar maken om te laten zien hoe trots je op je geliefde bent. Baargoud in de meest traditionele vorm van het woord is een sieraad (ring, oorbellen, ketting of wat dan ook) van goud, dat je geeft aan je partner na de bevalling. Volgens modernere opvattingen kan het ook een ander mooi cadeau zijn.

Dus struin Catawiki af, ga langs bij je lokale juwelier (#kooplokaal) of gebruik de geboorte van je kind om dat prachtige familiesieraad cadeau te doen. Er is niets mooier dan je vrouw tonen hoe trots je op haar bent.

5. Ga slapen

Je vrouw is uitgeput van de bevalling. Zij zal de kraamperiode onder andere gebruiken om veel uit te rusten en fysiek te herstellen. En hoewel zij misschien meer geradbraakt is dan jij, heeft een bevalling ook op jou veel effect. Zowel mentaal als fysiek.

Ook jij hebt waarschijnlijk een nacht overgeslagen. Ook jij gaat de komende weken gebroken nachten hebben. Zorg daarom dat je zo uitgerust mogelijk bent, zodat je fit genoeg bent om je jonge gezin te ondersteunen. Doe hazenslaapjes in de middag en ga vroeg naar bed in de avond.

De eerste acht dagen na de bevalling krijg je kraamhulp. De meeste kraamverzorgenden sturen zowel jou als je vrouw naar bed rond het middaguur om bij te komen. Luister daarnaar. Als je ’s middags een paar uur hebt geslapen, kan je de gebroken nachten beter aan. Elk uur extra slaap is mooi meegenomen.


Vader op komst

Willem Bisseling bereidt mannen op een eerlijke en geestige manier voor op het vaderschap. Vader op komst staat boordevol handige tips, checklists en grappige verhalen.

Bestel boek

6. Geboortekaartjes sturen

Volgens de officiële regels stuur je een geboortekaartje op de tweede dag na de geboorte. Dat betekent dus dat je het kaartje al helemaal ontworpen hebt vóór de geboorte. Je hoeft de drukker dan alleen nog de laatste gegevens door te geven op de dag van de geboorte zelf. Wil je deze regels volgen, zorg dat dat je alle enveloppen ruim voor de geboorte hebt geschreven.

De meeste mensen kiezen ervoor om het kaartje wat later te sturen. Je hebt namelijk wel wat anders te doen als je baby is geboren. Meestal sturen ouders het geboortekaartje een tot twee weken na de geboorte. Heb je een flinke zwik geboortekaartjes op de post gedaan? Dan kan je in de dagen erna menig postbode aan de deur verwachten met felicitatiekaartjes en cadeautjes van familie en vrienden.

7. Neem vrij

Per 1 juli 2020 heeft elke partner die in loondienst werkt en een kind krijgt recht op zes weken geboorteverlof. De eerste week na de geboorte van je kind tegen volledig loon en daarna nog vijf weken tegen 70% van je loon. Die vijf aanvullende weken mag je meteen opnemen of verspreid over het eerste half jaar.

Als je niet in loondienst werkt (ZZP’ers, zelfstandig ondernemers) heb je helaas geen rechten als het aankomt op ouderschapsverlof. Je moet een eventueel verlof dan zelf financieren.

In welke situatie jij je ook bevindt: neem vrij als het mogelijk is. Je komt in een nieuwe situatie terecht waarin jij een belangrijke schakel bent in je gezin. Of het nu gaat om je eerste kind, je tweede of je vijfde. Onderzoek toont bovendien aan dat dit goed is voor je gezin. Ouders die vanaf het begin meer tijd samen doorbrengen met hun kinderen, blijven namelijk langer gelukkig bij elkaar. Doe hier dus je voordeel mee!

8. Open een spaarrekening

Ongetwijfeld een van de meest gehoorde opmerkingen toen je aankondigde dat jullie in blijde verwachting waren: ‘Ga maar vast sparen, want kinderen kosten een hoop geld.’ De berekeningen verschillen nogal, maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kost een kind tot 18 jaar zo’n 80.000 euro.

Gaat je kind na zijn 18de een vervolgopleiding doen? Tel er dan nog maar 30.000 euro bovenop. Dat is een hoop geld. Daarom is het handig om je te verdiepen in alle spaarmogelijkheden. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. Want wie wat spaart, die heeft wat!

9. Voor je partner (en jezelf) zorgen

De kraamtijd is een mooie, maar intense periode. Het zijn weken met veel emoties, nieuwe indrukken, hormonen, (kraam)tranen en weinig slaap. Je leert elkaar op een andere manier kennen. Ook heb je allebei je eigen ideeën en inzichten met betrekking tot jullie nieuwe aanwinst.

Dat betekent dat je elkaar soms misschien een beetje dwarszit, maar elkaar ook heel hard nodig hebt. Praat met elkaar en deel je gevoelens. Probeer daarnaast gezond te blijven eten, drink voldoende en pak slaap wanneer het kan. Merk je dat je vrouw het even niet meer aan kan? Neem dan alle taken over. Zij zal omgekeerd hetzelfde doen. Kortom: zorg goed voor elkaar en voor jezelf. Dan zorg je ook goed voor je gezin.

Willem Bisseling

Dit artikel is geschreven door Willem Bisseling. Willem is literair agent, schrijver en vader van Bente en Doris. Hij schreef hét boek voor (aanstaande) vaders: Vader op komst.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app