Baby 18 weken oud

Lachen, huilen en alles ertussenin

Baby-van-18-weken-lacht-hardop

Je baby is alweer 18 weken oud en de kans is groot dat je binnenkort kan genieten van zijn allereerste schaterlach! Vanaf nu wordt het pas écht dolle pret! Hoewel...jij hebt nog steeds last van verschillende kwaaltjes. Gelukkig worden die langzaam maar zeker minder, maar het lijkt zo lang...

Mijlpalen baby

Wist je dat...

…je kleine nu ongeveer 2x zo zwaar is als zijn geboortegewicht? Gelukkig groei jij niet meer zo hard, maar raak je juist nog gewicht kwijt..!

Ontwikkeling baby 18 weken

Baby van 18 weken oud moet hardop lachen, schaterlachen

18 weken geleden communiceerde je kleine voornamelijk door te huilen. Daarna kon je genieten van zijn lieve, stille glimlach. Nu je baby 4 maanden oud is, combineert hij zijn fantastische smile met zijn verworven geluidskunsten: zijn eerste schaterlach. Je hart smelt en kan er geen genoeg van krijgen. Speel verschillende spelletjes om te ontdekken wat jouw kleine laat rollen van het lachen. Let wel op dat je niet te lang doorgaat: lachen is gezond, maar ook erg vermoeiend!

Is jouw kleine nog steeds zo aan het kwijlen en knauwt hij op alles wat los en vast zit? Grote kans dat hij last heeft van zijn eerste tandjes! Het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat ze écht doorkomen, maar hij kan ze nu al voelen. Verzacht zijn pijn door je baby een koelbijtring te geven. De tegendruk op zijn tandvlees is prettig voor hem. Daarnaast kan je zijn tandvlees zachtjes masseren of er wat detinox op smeren. Maar het allergrootste wondermiddel is natuurlijk liefde: héél veel liefde.

Als je borstvoeding geeft, kan dat nu misschien soms voor wat ‘ongemakkelijke momentjes’ zorgen. Je kleine bijt en kauwt immers op alles om zijn pijn te verlichten. En jouw tepels zijn daar niet op ontworpen… Als je baby op je tepel bijt, haal hem dan voorzichtig even van je borst. Wacht een kwartiertje en probeer het voeden dan opnieuw. Zo leert je kleine dat hij niet op je tepels mag bijten. Probeer trouwens niet te lachen, want dan kan je dondersteentje denken dat het júíst een leuk spelletje is…

Jouw leven met een baby van 18 weken oud

Moeder met 18 weken oude baby en peuterkindje op bed

Hoe gaat het eigenlijk met al je post-zwangerschapskwaaltjes? Als je tijdens je zwangerschap last had van lage rugpijn of bekkenpijn, is de kans groot dat deze klachten nog steeds niet over zijn. Ook is het mogelijk dat bekkeninstabiliteit zich pas na de bevalling heeft ontwikkeld. In dit geval zijn je banden te ver opgerekt bij de bevalling en ontstaan klachten daarna pas. Het verschilt per persoon hoelang het volledige herstel duurt. Reken op ongeveer een half jaar tot een jaar. Helaas kan je weinig tegen bekkeninstabiliteit doen, maar je kan de pijnklachten wel beïnvloeden.

Je huid is zich inmiddels ook steeds meer aan het herstellen. Want waar de één tijdens de zwangerschap profiteerde van een prachtige zwangerschapsgloed, sloeg de talgproductie bij de ander compleet op hol. Resultaat? 9 maanden lang flinke acné. Gelukkig is het nu weer een stuk minder en ook de zwangerschapsstreep, het zwangerschapsmasker en de (donkergekleurde) striae zijn langzaam maar zeker aan het vervagen. Blijf je huid goed verzorgen en drink veel water. Dit houdt niet alleen je huid soepel, maar voert gifstoffen ook nog eens sneller af.

Slaapwijzer Baby - Nacht(rust) door routine

Het e-book over slapen

Met de slaapcoaches van Slaaptipsvoorbabys heeft 24Baby de Slaapwijzer voor je baby geschreven. Een e-book met alle basisinformatie over slapen en slaaproutines van 8 weken oud t/m 4 jaar.

Meer informatie

Doen met je baby van 18 weken oud

Baby van 18 weken oud is lekker aan het spetteren in bad

Je baby wordt steeds beweeglijker en is flink aan het trappelen met zijn beentjes. Combineer deze skills met wat water en jullie hebben een groot waterfestijn! Vul een babybadje met een klein laagje water en zet je baby er in zittend in. Laat hem zien hoe je met water spettert. Misschien trappelt hij wel vanzelf met zijn beentjes! Hoe meer en harder hij trappelt, hoe hoger het water komt. Als je dit spelletje vaker doet, ontdekt hij dat híj de spettertjes veroorzaakt: hij een harde schaterlach, samen de slappe lach en jij een gesmolten hart!

Volgende week

Baby 19 weken oud

De 'vliegtuig-reflex'

Baby 19 weken oud