Baby 3 weken oud

Heel veel slapen en tummy time

baby-van-3-weken-oud-slaapt

Je baby slaapt nog steeds zo’n 16 uur per dag als hij 3 weken oud is. Meestal doet hij dit op zijn rug. Toch is het verstandig hem regelmatig op zijn buik te leggen wanneer hij wakker is. Voor je baby is dit een goede work-out, want zo traint hij veel spieren die hij later nodig heeft. Geef jij borstvoeding? Dan heb je misschien last van pijnlijke tepels. Je baby goed aanleggen kan deze klachten iets verlichten.

Mijlpalen baby

  • Troost zichzelf door op zijn hand te sabbelen
  • Tilt zijn hoofd een aantal seconden op
  • Heeft zijn tweede regeldag
  • Blijft een uur achter elkaar wakker

Wist je dat...

…je baby geboren wordt met 300 botten, terwijl jij er maar 206 hebt? Een deel van zijn botten moet nog aan elkaar groeien. Dit proces is pas klaar als je “kleine” 25 jaar is.

Ontwikkeling baby 3 weken

baby-van-3-weken-oud-ligt-op-zijn-buik-voor-tummy-time

Slapen is nog steeds de favoriete bezigheid van je baby. Ligt hij met zijn hoofd vaak in dezelfde positie? Dan heeft hij misschien een voorkeurshouding. Dit is niet gevaarlijk, maar hierdoor kan zijn hoofd aan één kant platter worden en kunnen de oren zelfs wat verschuiven. De schedel van je pasgeboren baby is namelijk nog erg dun en zacht, en kan nog makkelijk vervormen. Zorg er daarnaast voor dat je baby veilig kan slapen.

Wanneer je baby wakker is, is het verstandig hem af en toe op zijn buik te leggen. Deze tummy time helpt niet alleen een afgeplat hoofd voorkomen, maar is ook goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Zo leert hij zijn hoofd omhoog houden en traint zijn arm-, been- en rugspieren. Dat komt later goed van pas bij het tijgeren, kruipen, zitten en lopen!

Vindt jouw kleine het niks om op zijn buik te liggen? Kruip er dan lekker naast en doe voor hoe het moet. Zodra hij het een beetje onder de knie heeft, vindt hij het steeds leuker!

Jouw leven met een baby van 3 weken oud

baby-van-3-weken-oud-drinkt-uit-een-fles

Borstvoeding geven gaat niet bij alle moeders even gemakkelijk. Heb jij tijdens het voeden last van pijnlijke of kapotte tepels? Misschien is spruw de boosdoener. Je kan ook last hebben van tepelkloven. Door je baby goed aan te leggen kan je dit voorkomen of de pijn verlichten.

Als je baby minder drinkt dan jij produceert, kan je last krijgen van stuwing: harde, gezwollen, pijnlijke borsten. Neem voor het voeden een warme douche, verwijder wat melk uit je borst en leg na de voeding een koel kompres op je borst. Dit kan de pijn verzachten.

Ook als je flesvoeding geeft kan je de nodige strubbelingen tegenkomen. Het komt regelmatig voor dat baby’s niet goed drinken. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben. Denk eens aan het moment van voeden: als je kindje moe is, kost het hem veel moeite om te drinken. Het is ook mogelijk dat de fles en/of speen niet geschikt is voor jouw baby. Als de melk er te snel of met een te grote hoeveelheid uitstroomt, verslikt hij zich vaak. Een ander flesje of speentje kan het probleem meestal oplossen.

Hoe vaak moet ik de fopspeen vervangen

In samenwerking met BIBS

Voor de hygiëne en veiligheid is het het beste om de fopspeen elke 4-6 weken te vervangen. Beweeg de speen in alle richtingen en inspecteer hem goed voor gebruik. Let goed op veranderingen aan de speen en vervang de fopspeen bij de eerste tekenen van schade.

Leer meer

Doen met je baby van 3 weken oud

Moeder zingt voor baby van 3 weken oud

Zing voor je baby! Dit stimuleert zijn taal- en spraakontwikkeling en hij leert tegelijkertijd verschillende toonhoogtes en ritmes kennen. Het maakt niet uit wat je zingt, en je hoeft écht geen Whitney Houston te zijn; je baby vindt het heerlijk om naar jouw stem te luisteren en geniet van jouw aandacht. Jij bent zijn grote idool! Probeer verschillende stemmen, toonhoogtes en liedjes uit om te kijken wat jouw baby het leukste vindt.

Volgende week

Baby 4 weken oud

De geheime taal van je baby en zwemmen in je zweet

Baby 4 weken oud