Baby 12 weken oud

Blije lach voor iedereen, nachtrust voor niemand

baby van 12 weken oud lacht

Je kleine ontwikkelt zich nog steeds in hoog tempo. Vorige week herkende hij jou al aan je uiterlijk. Nu je baby 12 weken oud is, herkent hij ook het uiterlijk van andere mensen. Hij wil nieuwe gezichten graag leren kennen en toont zijn lieve lach van harte. Maak gebruik van zijn nieuwsgierigheid, want over een aantal maanden wil je baby alleen nog maar bij jou zijn. En af en toe even rust kan jij heel goed gebruiken...

Mijlpalen baby

  • Wordt sociaal
  • Houdt zijn hoofdje stevig omhoog
  • Ziet verschil tussen bekende en onbekende gezichten
  • Draait zijn hoofd naar een geluid

Wist je dat...

…je voeten na je zwangerschap tot 10 mm groter zijn? Door het extra gewicht tijdens je zwangerschap neemt de hoogte van je voetgewelf af. Je komt dus platter op je voeten te staan, waardoor ze langer en breder kunnen worden.

Ontwikkeling baby 12 weken

baby van 12 weken oud met opa en oma

Als je baby 12 weken oud is, wordt hij steeds socialer. Benut deze periode om je kleine voor te stellen aan personen met wie hij veel te maken krijgt: de oppas, naaste familie, de buurvrouw die vaak langs komt… Over een paar maanden is je kleine eenkennig en zal deze kennismaking een stuk lastiger gaan! Nu begroet hij ze nog met een grote glimlach en nieuwsgierige blik. Toch geniet hij het meest van jouw aandacht en gaat hij naar jou op zoek wanneer hij je stem hoort. Zodra hij je ziet, maakt zijn hart een sprongetje. En dat laat hij merken ook!

Je kleine krachtpatser gaat met sprongen vooruit en wordt steeds sterker en beweeglijker. Hij kan zijn hoofd al vrij lang omhoog houden, heeft meer controle over zijn ledematen en de schokkerige gebaren zijn vervangen door vloeiende, soepele bewegingen. Verder begint hij zijn beentjes te trainen: in de lucht gooien, ze afzetten tegen jouw lijf, wild trappelen… Een goede training voor het kruipen straks. Let goed op met verschonen en laat je baby nooit alleen als hij ergens op ligt. Voor je het weet ligt je beweeglijke ontdekker op de grond!

Jouw leven met een baby van 12 weken oud

Baby van 12 weken oud slaapt samen met zijn moeder

Als jij rond de 40 weken bevallen bent, dan vond de bevruchting precies een jaar geleden plaats. Wat gaat de tijd toch snel! Toen was je kleine nog maar een paar cellen groot, en moet je hem nu eens zien: een flinke, lachende, spelende en kirrende baby.

Jouw nachtrust is waarschijnlijk nog steeds ver te zoeken. Je kleine zorgt voor een flink slaaptekort! Dit heeft onder andere te maken met het verschil in jullie slaapcyclus. Je baby heeft een kortere slaapcyclus dan jij en heeft er dus ook meer per nacht. Daarom wordt hij makkelijker wakker. En jij dus ook, waardoor je onvoldoende in je ‘diepere slaap’ fase komt. Dag nachtrust…

De volgende slaaptips geven jou misschien wat meer rust en energie:

  • Haal slaap in tijdens het weekend. Spreek met je partner af dat jullie om de beurt een weekend uit mogen slapen. Twee uurtjes extra slaap kan al een groot verschil maken. Ga niet de hele dag op bed liggen, dan heb je juist weer de kans dat je ’s avonds niet meer slaapt en een verkeerd slaapritme ontwikkelt.
  • Middagdutje. Doe tussendoor een dutje van zo’n 20 tot 30 minuten. Dit geeft net even die booster, zonder dat je nog vermoeider wakker wordt.
  • Wissel nachtelijke voedmomenten af met je partner. Iedere nacht opblijven zorgt voor een groot slaaptekort (ook als je thuisblijfouder bent!). Voed je baby daarom om de beurt een hele nacht, zo heeft één van jullie die nacht voldoende slaap. Als je borstvoeding geeft, kan je de melk afkolven, zodat je partner jullie kleine kan voeden.
  • Ontwikkel een slaaproutine. Zowel voor jezelf als je baby. Bereid je baby iedere avond op dezelfde manier voor op bedtijd. Lees een boekje voor, doe hem in bad of knuffel samen nog even in zijn kamer. Een slaapliedje zingen of hetzelfde melodietje aanzetten werkt ook altijd goed. Je kan voor jezelf een slaaproutine creëren door voor het slapen een hoofdstuk uit dat goede boek te lezen of even te badderen. Zet elektronische apparaten (telefoon, tablet, tv) in ieder geval uit, want deze houden je juist wakker.

12 tips tegen rode billetjes

In samenwerking met Bepanthen

Heeft jouw baby ook weleens last van rode billetjes (of luieruitslag)? Behalve het aanbrengen van een goede zalf, zoals Bepanthen Baby Zalf, zijn er nog andere dingen die je kan doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Benieuwd hoe?

Lees deze tips

Doen met je baby van 12 weken oud

Baby van 12 weken oud trekt zich op aan de armpjes

Leg je baby op zijn rug, bijvoorbeeld op je schoot of naast je op de bank (let op dat hij er niet af kan rollen!). Pak hem vast bij zijn handjes en trek hem langzaam omhoog in zithouding. Laat hem vervolgens langzaam terug op zijn rug zakken. Herhaal dit een paar keer. Dit spelletje helpt je kleine zijn nekspieren versterken. Maak het spelletje nog leuker door iedere keer dat hij omhoog komt een gek geluidje te maken. Vrolijk gelach gegarandeerd.

Volgende week

Baby 13 weken oud

Haargroei en haaruitval

Baby 13 weken oud