Baby 12 weken oud

Blije lach voor iedereen, nachtrust voor niemand

baby van 12 weken oud lacht

Je kleine ontwikkelt zich nog steeds in hoog tempo. Vorige week herkende hij jou al aan je uiterlijk. Nu je baby 12 weken oud is, herkent hij het uiterlijk van andere mensen ook. Hij wil nieuwe gezichten graag leren kennen en toont zijn lieve lach van harte. Maak gebruik van zijn nieuwsgierigheid, want over een aantal maanden wil je baby alleen nog maar bij jou zijn. En af en toe even rust heb jij juist extra hard nodig...

Mijlpalen baby

  • Wordt sociaal
  • Houdt zijn hoofdje stevig omhoog
  • Ziet verschil tussen bekende en onbekende gezichten
  • Draait zijn hoofd naar een geluid

Wist je dat...

…je voeten na je zwangerschap tot 10 mm groter zijn?

Ontwikkeling baby 12 weken

baby van 12 weken oud met opa en oma

Als je baby 12 weken oud is, wordt hij steeds socialer. Benut deze periode om je kleine voor te stellen aan personen met wie hij veel te maken krijgt; de oppas, dichtbij staande familie, de buurvrouw die vaak langs komt. Over een paar maanden is je kleine eenkennig en is deze kennismaking onmogelijk! Nu begroet hij ze nog met een grote glimlach en nieuwsgierige blik. Toch geniet hij het meest van jouw aandacht en gaat hij naar jou op zoek wanneer hij je stem hoort. Zodra hij je ziet, maakt zijn hart een sprongetje. En dat laat hij merken ook!

Je kleine krachtpatser gaat met sprongen vooruit en is sterker en beweeglijker. Hij kan zijn hoofdje al vrij lang omhoog houden, heeft meer controle over zijn ledematen en de schokkerige gebaren zijn vervangen door vloeiende, soepele bewegingen. Verder begint hij zijn beentjes te trainen: in de lucht gooien, ze afzetten tegen jouw lijf, wild trappelen… Een goede training voor het kruipen straks. Let goed op met verschonen en laat je baby nooit alleen als hij ergens op ligt. Voor je het weet ligt je beweeglijke ontdekker op de grond!

Jouw leven met een baby van 12 weken oud

Baby van 12 weken oud slaapt samen met zijn moeder

Jouw nachtrust is waarschijnlijk nog steeds ver te zoeken. Je kleine zorgt voor een flink slaaptekort! Dit heeft onder andere te maken met het verschil in jullie slaapcyclus. Je baby heeft een kortere slaapcyclus dan jij en heeft er dus ook meer per nacht. Daarom wordt hij makkelijker wakker. En jij dus ook, waardoor je onvoldoende in je ‘diepere slaap’ fase komt. Dag nachtrust…

De volgende slaaptips geven jou misschien wat meer rust en energie:

  • Haal slaap in tijdens het weekend. Spreek met je partner af dat jullie om de beurt een weekend uit mogen slapen. Twee uurtjes extra slaap kan al een groot verschil maken. Ga niet de hele dag op bed liggen, dan heb je juist weer de kans dat je ’s avonds niet meer slaapt en een verkeerd slaapritme ontwikkelt.
  • Middagdutje. Doe tussendoor een dutje van zo’n 20 tot 30 minuten. Dit geeft net even die booster, zonder dat je nog vermoeider wakker wordt.
  • Wissel nachtelijke voedmomenten af met je partner. Iedere nacht opblijven zorgt voor een groot slaaptekort (ook als je thuisblijfmoeder bent!). Voed je baby daarom om de beurt een hele nacht, zo heeft één van jullie die nacht voldoende slaap. Als je borstvoeding geeft, kan je de melk afkolven, zodat je partner de baby kan voeden.
  • Ontwikkel een slaaproutine. Zowel voor jezelf als je baby. Bereid je baby iedere avond op dezelfde manier voor op bedtijd. Lees een boekje voor, doe hem in bad of knuffel samen nog even in zijn kamer. Een slaapliedje zingen of hetzelfde melodietje aanzetten werkt ook altijd goed. Je kan voor jezelf een slaaproutine creëren door voor het slapen een hoofdstuk uit dat goede boek te lezen of even te badderen. Zet elektronische apparaten (telefoon, tablet, tv) in ieder geval uit, want deze houden je juist wakker.
Baby 12 weken oud

Luieruitslag? Dit moet je doen

In samenwerking met Bepanthen

Heeft jouw baby ook weleens last van luieruitslag? Door zijn billetjes regelmatig in te smeren met Bepanthen Baby Zalf, ondersteun je het natuurlijke huidherstel. Blije billetjes, blije baby!
KOAG/KAG 80-0419-1343

Zo verzorg je babybilletjes >

Doen met je baby van 12 weken oud

Baby van 12 weken oud trekt zich op aan de armpjes

Leg je baby op zijn rug, bijvoorbeeld op je schoot of naast je op de bank (let op dat hij er niet af kan rollen!). Pak hem vast bij zijn handjes en trek hem langzaam omhoog in zit. Laat hem vervolgens langzaam terug op zijn rug zakken. Herhaal dit een paar keer. Dit spelletje helpt je kleine zijn nekspieren versterken. Maak het spelletje nog leuker door iedere keer dat hij omhoog komt een gek geluidje te maken. Vrolijk gelach gegarandeerd.

Volgende week

Baby 13 weken oud

Haargroei en haaruitval

Baby 13 weken oud