Baby 16 weken oud

Hap, hap…smak, smak!

Baby van 16 weken oud ligt op zijn buikje en kijkt in camera

De afgelopen weken bestond het dieet van je kleine uit melk, melk en nog eens melk. Maar nu je baby 16 weken oud is, kan je binnenkort voorzichtig beginnen met het introduceren van andere voeding. Door deze oefenhapjes went hij alvast aan andere smaken en structuren dan melk, en jij ontdekt alvast wat hij lekker vindt. Hoe is het eigenlijk met je seksleven? Die onzekerheid over je vagina is helemaal niet gek, maar nergens voor nodig!

Mijlpalen baby

  • Ontwikkelt een eigen willetje
  • Verliest zijn grijpreflex
  • Rolt van zijn buik of rug op zijn zij en terug
  • Krijgt zijn derde inenting

Wist je dat...

…je baby zijn eigen gewicht vlak na de geboorte een aantal uur achter elkaar kan dragen? Dit komt door de aangeboren grijpreflex.

Ontwikkeling baby 16 weken

Baby van 16 weken oud krijgt zijn eerste hapjes

Je kleine is alweer bijna 4 maanden oud. Je kan volgende maand dan ook beginnen met de eerste hapjes. Deze oefenhapjes zijn eigenlijk niet meer dan een paar lepeltjes van een papje groente of fruit. Zo kan je baby alvast aan andere structuren en smaken wennen dan melk. De oefenhapjes vervangen borst– of flesvoeding nog niet. Met ‘echte’ maaltijden kan je beter nog even wachten tot hij tussen de 6 en 8 maanden oud is.

Hou jij niet van prakjes en wil jij je kleine volledig de controle geven? Dan is de Rapley-methode misschien wat voor jou. Met deze methode geef je je baby direct vast voedsel (geen prakjes of voorgesneden stukjes) en geef je hem de vrijheid het voedsel zelf te ontdekken. Houd er rekening mee dat je hier pas mee kan beginnen als je kleine 6 maanden oud is.

Als je baby 4 maanden oud is, moet hij alweer voor de derde keer naar het consultatiebureau voor een vaccinatie, de DKTP-, Hepatitis B-, HIB- en pneumokokkenvaccinatie. Voor je kleine geen pretje natuurlijk! Om de irritatie rondom de prikplek te verminderen, kan je de plek waar hij is ingeënt zachtjes masseren. Plan daarnaast op die dag geen andere activiteiten, zodat je kindje goed kan uitrusten. Als hij erg veel last heeft van de bijwerkingen, kan je hem na de vaccinatie paracetamol geven. Geef dit niet ervóór, want dan werkt het vaccin minder goed.

Jouw leven met een baby van 16 weken oud

Moeder van baby van 16 weken oud wordt gek van ongewenste adviezen

Je bent de laatste tijd weer wat vaker onder de mensen. Dat is natuurlijk hartstikke gezellig, maar brengt ook de nodige irritaties met zich mee. Ongewenste adviezen zijn jou vast niet onbekend! “Als ik jou was zou ik…”, “Je moet echt nooit…” of “Het beste voor je baby is…”. Adem diep in, en adem uit. Ene oor in, andere oor weer uit. Probeer te bedenken dat iedereen het goed bedoelt en het beste met je voorheeft. Haal de bruikbare tips eruit en doe verder vooral lekker wat jij denkt dat het beste is. Twijfel je over bepaalde dingen en kom je niet verder met de tips van opa en oma? Vraag dan advies op het consultatiebureau of bij je arts.

Hoe is het inmiddels met je seksleven? Veel vrouwen zijn na de geboorte van hun kindje onzeker over hun vagina. Dit hoeft absoluut niet! Het is normaal dat je vagina na de bevalling wat groter is dan daarvoor. Of hij weer helemaal terugkeert naar het ‘pre-bevallingsformaat’ hangt af van verschillende factoren. Zo is het genetisch bepaald, maar zijn ook de grootte van je kindje tijdens de geboorte, het aantal kinderen dat je gebaard hebt en het trainen van je bekkenbodemspieren van invloed op het herstel. Het trainen van je bekkenbodemspieren heeft overigens nog steeds veel nut: hiermee kan je incontinentie op latere leeftijd voorkomen.

Je vagina kan na de bevalling ook juist strakker zijn dan je gewend bent. Het is mogelijk dat je te strak gehecht bent, bijvoorbeeld na een episiotomie of ruptuur. De seks kan dan in het begin pijnlijk zijn, maar meestal wordt de huid weer wat soepeler en rekt na een paar keer proberen weer wat mee. Het littekenweefsel kan je wel nog langer blijven voelen. Door de verandering van je hormoonbalans kan het vanonder ook droger zijn dan normaal. De natuur een handje helpen met glijmiddel is dan wel zo prettig. Blijft het bij jou echter pijnlijk? Ga dan even langs een gynaecoloog. Die zal voorzichtig een nieuwe knip zetten en het weer mooi hechten.

Heel veel leuke spulletjes, met korting!

In samenwerking met Van Asten Babysuperstore

Je zal merken dat je constant je ogen open blijft houden voor nieuwe spulletjes voor je kleintje. Alles is gewoon zó leuk, zeker als het in de aanbieding is! Benieuwd naar de beste deals van deze week?

Bekijk aanbiedingen

Doen met je baby van 16 weken oud

Baby-van-16-weken-oud-rolt-om-naar-speeltje

Vindt jouw kleine omrollen lastig? Dan kan je hem hierbij helpen. Leg je baby op zijn buik en leg een speeltje naast zijn hoofdje, net buiten zijn bereik. Hij zal het proberen te pakken en rolt misschien pardoes naar het speeltje toe! Je kan hem extra helpen door zijn onderlijfje voorzichtig de goede richting op te draaien. Als hij een beetje op zijn zij ligt, kan je zijn hoofdje met twee vingers lichtjes van de grond heffen. Dan draait zijn bovenlijfje meestal vanzelf mee en krijgt hij een idee hoe de beweging in elkaar steekt. Rol hem vervolgens rustig verder tot hij de rand van het kleed bereikt. Je baby vindt het namelijk erg leuk om de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken.

Volgende week

Baby 17 weken oud

Tenenkaas en filet americain

Baby 17 weken oud