Baby 14 weken oud

Steeds sterker en 735 luiers

Baby van 14 weken oud lacht en speelt met vader

Wauw, ongeveer een jaar geleden vond de bevruchting plaats. Wat gaat de tijd toch hard! Als je baby 14 weken oud is, doet hij dagelijks push-ups en zet zich flink af met zijn beentjes. Wat een uitslovertje! Zijn gekronkel maakt het jou echter niet makkelijk. Probeer maar eens een luier te verschonen terwijl je baby met zijn benen en armen zwaait!

Mijlpalen baby

Wist je dat...

…meisjes geboren worden met 1 miljoen eicellen? Rond de puberteit is er nog maar 10% van over.

Ontwikkeling baby 14 weken

Baby van 14 weken oud ligt op buik en tilt zijn hoofd op

Je baby is nu een echte rouwdouwer. Als hij 14 weken oud is, verhoogt hij zijn ‘krachttrainingsschema’. Hij drukt zich meerdere malen per dag op en komt met zijn schouders en hoofdje steeds iets verder van de grond. De wereld ziet er weer heel anders uit vanuit dit perspectief! Doe gerust met je kleine mee door zelf ook wat push-ups te doen. Erg gezellig en ook nog eens goed voor je eigen lijf. Je baby traint overigens niet alleen zijn bovenlijfje: zijn benen worden ook uitgebreid meegenomen in het schema. Hij trappelt voortdurend en probeert zich overal tegen af te zetten. Never skip leg day!

Wist je dat je al zo’n 735 luiers hebt verschoond als je baby 14 weken oud is? Denk je net dat je het eindelijk een beetje onder de knie hebt, staat de volgende uitdaging alweer voor de deur: de luier van je beweeglijke baby verschonen… De eerste paar keer sta jij als een soort slangenmens om zijn bewegingen heen te draaien en verbaast het je niets dat alles, maar dan ook werkelijk alles, onder de babypoep zit.

Als kers op de taart kan je kleine ook nog eens last krijgen van luieruitslag. Zijn vuurrode, schrale kadetjes veroorzaken flink wat ellende: blaasjes, jeuk en een brandende pijn. Niet zo gek dat hij hierdoor niet zo in zijn hum is. Een beetje zinkzalf of Sudocrem kan de irritatie wat verminderen.

Jouw leven met een baby van 14 weken oud

Vader verschoont luier van 14 weken oude baby

Als jij rond de 40 weken bevallen bent, dan vond de bevruchting precies een jaar geleden plaats. Wat gaat de tijd toch snel! Toen was je kleine nog maar een paar cellen groot, en moet je hem nu eens zien: een flinke, lachende, spelende en kirrende baby.

Kan je partner eigenlijk een beetje wennen aan het vaderschap? Ook je partner moet zijn weg vinden in de nieuwe situatie. Bij mannen stijgt het oxytocineniveau, het knuffelhormoon, vooral wanneer ze een actief spelletje doen met hun kindje. Denk bijvoorbeeld aan vliegtuigje spelen, een babymassage of samen zwemmen. De activiteiten uit de babyweken zijn ook een aanrader: quality-time voor papa en de baby! Bekijk nog meer baby spelletjes.

De relatie tussen jou en je partner is waarschijnlijk best veranderd nu jullie een kindje hebben. In plaats van een sterk duo, zijn jullie ineens een onzeker trio, en dat derde persoontje eist al jullie tijd en aandacht op. In het begin is het logisch dat jullie vooral even papa en mama spelen, maar het is belangrijk elkaar ook weer als geliefden te zien. Maak tijd vrij voor elkaar, plan een romantisch avondje en praat eens écht met elkaar (dus niet over de hoeveelheid poepluiers van die dag).

Baby speelt met babyspeelgoed op speelkleed

Een babygym voor je kleine

Een babygym is een leuke manier om de ontwikkeling van je baby te stimuleren. Hij leert zich niet alleen zelfstandig te vermaken, maar de gym kan ook leiden tot een hoger IQ en minder kans op overgewicht.

Shop babygyms >

Doen met je baby van 14 weken oud

Moeder traint en rekt de armpjes van baby van 14 weken oud

Ooit van babygymnastiek gehoord? Dit is een leuke manier om voorzichtig de been- en armspieren van je baby op te rekken. Pak zijn handjes vast en kruis zijn armen. Doe ze daarna omhoog. Herhaal deze oefening een paar keer. Zijn beentjes train je met de ‘fietsoefening’ uit babyweek 10.

Volgende week

Baby 15 weken oud

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Baby 15 weken oud