Baby 5 weken oud

De allereerste échte glimlach

baby-nena-louise-is-5-weken-oud-en-toont-haar-eerste-glimlach

Als je baby 5 weken oud is, kan hij je trakteren op zijn allereerste échte glimlach. Dat maakt die slapeloze nachten meer dan goed! Benut jij die slapeloze nachten af en toe om te vrijen met je partner of zit je daar nog helemaal niet op te wachten? Doe vooral waar jij je goed bij voelt.

Mijlpalen baby

  • Beweegt zijn hoofdje mee met voorwerpen
  • Toont zijn eerste échte glimlach
  • Imiteert jouw gezichtsuitdrukkingen
  • Maakt babygeluidjes

Wist je dat...

…je baarmoeder tijdens de zwangerschap wel 500 keer groter was? Gelukkig is deze inmiddels weer gekrompen tot het formaat van voor je zwangerschap.

Ontwikkeling baby 5 weken

Baby van 5 weken oud lacht echt

De afgelopen weken verscheen al regelmatig een glimlach op het lieve snuitje van je baby, meestal uit reflex op een scheetje of ontspanning. Maar als je baby tussen de 5 en 8 weken oud is, kan hij je zijn eerste échte lach laten zien. Het verschil? Hij glimlacht nu naar aanleiding van iets, meestal omdat hij jou herkent. Het is dus een sociale lach en zijn oogjes lachen lekker mee. Lach lekker veel terug, zo leert hij dat hij ook met zijn lach kan communiceren.

Waar je baby niet zo om kan lachen, en jij trouwens ook niet, is reflux. Als je kleine hier last van heeft, komt zijn maaginhoud na de voeding terug omhoog. Hierdoor moet hij spugen en/of kokhalzen, wat zorgt voor een naar en branderig gevoel in zijn keeltje. Gelukkig zijn de gevolgen meestal niet schadelijk, maar houd het gewicht van je kindje wel goed in de gaten!

Jouw leven met een baby van 5 weken oud

Man en vrouw willen seks na de bevalling

Sommige vrouwen kunnen niet wachten, maar de meesten moeten er de eerste weken na de bevalling nog niet aan denken: seks. En dat is ook niet zo gek, want het voelt daaronder nu niet bepaald als een ‘genotstempel’. Het advies is dan ook om minstens 6 weken te wachten met de eerste vrijpartij. Sta jij toch al te springen? Wacht dan in ieder geval tot je niet meer vloeit en eventuele wonden helemaal genezen zijn. Zo voorkom je vervelende infecties.

De eerste keer tussen de lakens kan nog onwennig en zelfs onprettig aanvoelen. Zeker wanneer je gehecht bent kan het nog gevoelig zijn. Bespreek je angsten en onzekerheden van tevoren met je partner, neem de tijd en doe lekker rustig aan. Jullie moeten er allebei weer klaar voor zijn! Er zijn trouwens zat andere leuke (intieme) dingen die jullie samen kunnen doen.

Voordat jullie samen de slaapkamer induiken, is het verstandig te kijken naar anticonceptie. Je kan namelijk snel weer vruchtbaar zijn na de bevalling. Als jij liever nog even wil wachten met een volgend wondertje is anticonceptie dus belangrijk. Het is overigens een fabeltje dat je niet zwanger kan worden als je borstvoeding geeft: het kan wat langer duren voor je weer vruchtbaar bent, maar dit is lang niet altijd het geval.

baby 23 weken oud kinderstoel

Zo vind je de perfecte kinderstoel voor je kleine

Nog even en je kindje kan gezellig aanschuiven bij jou aan tafel. Met een goede kinderstoel kan dat al vanaf het allereerste begin. Wel zo handig. Weten welke kinderstoel je moet kopen?

Bekijk tips

Doen met je baby van 5 weken oud

Vader laat baby van 5 weken oud lachen

Onderzoek eens wat je kleine vrolijk maakt: trek gekke bekken en maak rare geluidjes. Pak verschillende knuffeltjes en beweeg ze vrolijk heen en weer voor zijn ogen. Of schud eens goed met die rammelaar. Zodra die oogjes gaan stralen en die tandeloze glimlach tevoorschijn komt, weet jij dat je goed zit!

Volgende week

Baby 6 weken oud

Je baby ontdekt zijn stem en darmkrampjes

Baby 6 weken oud