Baby 7 weken oud

Duimelotje en mama me-time

Baby-van-7-weken-oud-slaapt-nog-veel

Nu je baby 7 weken oud is, ontwikkelt hij langzaamaan een dag- en nachtritme. Maar juich niet te vroeg: het kan nog wel even duren voordat hij, en dus jij, een nachtje doorslaapt! Ga jij nog steeds nergens heen zonder doos tissues? Misschien heb je dan een postnatale depressie. Probeer erover te praten en zoek hulp. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Mijlpalen baby

  • Kan zijn ogen focussen op objecten
  • Volgt dingen met zijn ogen
  • Duimt om zichzelf te troosten
  • Imiteert gezichtsuitdrukkingen

Wist je dat...

…je baby zelfs in zijn slaap de emoties in jouw stem hoort? Dus heb je ruzie met je partner, geef elkaar een dikke knuffel en zand erover..!

Ontwikkeling baby 7 weken

Baby van 7 weken oud zuigt op zijn duim om zichzelf te troosten

Je baby is nog steeds een lekker slaapkoppie. Hij heeft nu in totaal al zo’n 833 uur geslapen! Dit zijn bijna 35 van de 49 dagen die hij nu bij je is. De eerste weken sliep hij gemiddeld 3 uur achter elkaar, zowel overdag als ’s nachts. Nu je baby 7 weken oud is, past hij zijn slaapritme stukje bij beetje aan en slaapt hij ’s nachts iets langer achter elkaar. Het betekent helaas niet dat jij vanaf nu slaap kan inhalen: het kan nog even duren voordat je kleine, en jij dus ook, een hele nacht doorslaapt

Sabbelt jouw baby regelmatig op zijn duimpje voordat hij in slaap valt? Maak je daar geen zorgen over: hij deed dit waarschijnlijk al toen hij nog in je baarmoeder zat. Het sabbelen op zijn duim geeft hem een vertrouwd gevoel, waardoor hij rustig wordt en zichzelf kan troosten. Zo leert je baby dat hij zichzelf kan kalmeren zonder dat hij jouw hulp daar altijd bij nodig heeft.

Over zijn gebit hoef je je voorlopig nog geen zorgen te maken. Duimen kan pas nadelige gevolgen hebben tegen de tijd dat je baby zijn melktandjes inwisselt. Laat je kleine dus gerust nog even van dat rustgevende vingertje genieten!

Jouw leven met een baby van 7 weken oud

Moeder houdt mama-me time als haar baby 7 weken oud is

De afgelopen weken is je leven waarschijnlijk drastisch veranderd. Inmiddels ben je een klein beetje gewend aan je nieuwe leventje en je rol als mama. Je bent over de grootste schrik heen en als het goed is heb jij je kraamtranen vervangen door tranen van geluk. Voel jij je nog steeds somber? Dan heb je misschien te maken met een postnatale depressie. Schaam je hier niet voor, je bent zeker niet de enige! Probeer het met iemand te bespreken en ga even langs de huisarts. Samen kunnen jullie kijken naar een geschikte oplossing en eventueel extra hulp. Je hoeft niet alles alleen te doen. Hou vol!

Wat fijn, jij en je baby hebben waarschijnlijk een beetje een ritme gevonden. Het is een wonder, maar je houdt mogelijk iedere dag weer een uurtje over voor jezelf. En dat betekent: mama me-time! Doe in deze vrije uurtjes lekker waar jij zin in hebt. Laat het bad vollopen, trek dat goede boek onder het stof vandaan of kijk je favoriete serie. Een uurtje slaap inhalen is overigens ook geen slecht idee… Als jij maar even bij kan tanken!

C&A nijntje 7 weken oud

C&A Nijntje collectie

Nijntje is al ruim 60 jaar het favoriete konijntje van kindjes én hun ouders. C&A heeft nu een nieuwe collectie met de liefste en zachtste babykleertjes met dit lieve figuurtje.

Bekijk Nijntje collectie >

Doen met je baby van 7 weken oud

07-baby-7-weken-oud-vingerpoppetjes-activiteit

Stimuleer het zicht van je kleine. Teken leuke gezichtjes op je vingers of gebruik vingerpoppetjes. Leg je baby op zijn rug en breng je vingers langzaam in zijn zicht. Wacht tot hij zijn ogen op de poppetjes focust. Stel de poppetjes langzaam één voor één voor door je vinger iets naar voren te buigen en hierbij te praten. Wacht tot je baby reageert op de kennismaking en begin dan een leuk gesprekje. Je baby kan de poppetjes waarschijnlijk nog niet goed volgen met zijn ogen, maar hij vindt het reuze interessant!

Volgende week

Baby 8 weken oud

Je baby ontdekt zijn handjes, jij (her)ontdekt je rust

Baby 8 weken oud