Baby 15 weken oud

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Baby van 15 weken oud ligt op zijn rug en kijkt in de camera

…wie is het mooiste van het land? Je baby natuurlijk! En dat vindt hij zelf ook wel een beetje. Nu je baby 15 weken oud is, vindt hij het namelijk reuze interessant om zichzelf in de spiegel te bekijken. Hij is erg benieuwd wie dat andere kindje toch is. Jij bent waarschijnlijk net weer aan het werk, maar daar heb je eigenlijk helemaal geen zin in. Je wilt bij je baby zijn!

Mijlpalen baby

  • Probeert naar objecten te graaien
  • Kijkt graag naar zichzelf in de spiegel
  • Ontwikkelt een voorkeur voor bepaalde mensen
  • Steekt misschien zijn armpjes naar je uit

Wist je dat...

…je baby zonder knieschijven geboren wordt? Die ontwikkelen zich pas als hij tussen de 2 en 6 jaar is. En dat terwijl hij 300 botten heeft!

Ontwikkeling baby 15 weken

Baby van 15 weken oud kijkt naar zichzelf in spiegel

De sociaal-emotionele ontwikkeling van je baby is in volle gang als hij 15 weken oud is. Hij vindt het dan ook erg boeiend om zichzelf in de spiegel te bewonderen. Hoewel hij nog niet doorheeft dat hij naar zichzelf kijkt, heeft hij in zichzelf wel het ideale speelmaatje gevonden. Kijk nou! Als ik mijn tong uitsteek doet die ander dat ook. Zorg ervoor dat je kleine met een onbreekbaar spiegeltje speelt. Je wilt natuurlijk niet dat hij straks tussen de glasscherven aan het spelen is.

Over een paar weken spreidt je baby zijn armpjes zodra hij jou ziet en wil dat je hem oppakt. Je hart loopt dan over van verliefdheid en je wil het wel uitschreeuwen van geluk! ‘Beloon’ hem gerust met aanmoedigende woordjes, heel veel kusjes en nog meer knuffels. Je kan zijn oog-handcoördinatie en grijpskills stimuleren door een speeltje voor zijn gezicht te houden. Hij zal hiernaar slaan en graaien, totdat jij het speeltje in zijn handjes legt.

Jouw leven met een baby van 15 weken oud

Moeder en baby van 15 weken oud zijn blij dat ze elkaar weer zien en lachen met de hoofden bij elkaar

Waarschijnlijk ben je inmiddels weer begonnen met werken. Hoe is het voor jou om niet bij je kleine in de buurt te zijn? Het is helemaal niet zo gek als jij de ergste rampscenario’s in je hoofd haalt en je kindje ontzettend mist. Je concentratie is mogelijk ook ver te zoeken, want je zit de hele dag met je gedachte bij je baby (‘wat zou hij nu aan het doen zijn?’), je hand bij de telefoon (‘stel dat er wat gebeurt!’) en je hebt eigenlijk helemaal geen zin in die onzinnige verhalen van collega’s. En bij thuiskomst pink jij misschien een traantje weg en knuffel je je baby helemaal gek: je hebt hem zó gemist!

Maak je geen zorgen, je bent echt niet de enige. De kunst is om niet toe te geven aan je zorgen. Je hebt nu eenmaal ook tijd voor jezelf nodig en het geld groeit je helaas niet op de rug. Geef jezelf de tijd eraan te wennen dat je niet meer 24/7 bij je kleine kan zijn. Over een aantal maanden wordt het vast wat gemakkelijker! En geef toe… Het is ook wel eens lekker om even niet met je neus in de sudocrem te zitten, toch..?

Hoe gaat het trouwens op je werk met kolven? Uit onderzoek van 24Baby blijkt dat de wettelijke rechten die je als borstvoedende moeder hebt lang niet altijd worden nageleefd op de werkvloer. Veel vrouwen ervaren onbegrip van collega’s en maar liefst 45% voelt zich bezwaard over kolven op het werk. Laat je niet gek maken en durf voor jezelf op te komen, want je hebt gewoon recht op die tijd! Betaald en wel.

Luiers baby met billen omhoog

De beste luiersaanbiedingen van dit moment

Luiers zijn een flinke kostenpost in de eerste levensjaren van je baby. En omdat jij natuurlijk wel betere dingen te doen hebt, hebben wij een handige tool voor je. Check waar je op dit moment de goedkoopste luiers haalt!

Vergelijk luierprijzen

Doen met je baby van 15 weken oud

Baby-van-15-weken-oud-ligt-op-zijn-buik-op-speelkleed-en-lacht-

Nu je kindje zijn hoofdje vrij stevig omhoog kan houden en hij zijn bovenlijfje wat van de grond krijgt, is het leuk om met je kleine te ‘sleeën’. Leg je kindje op zijn buikje op een groot stuk karton. Beweeg het karton vervolgens rustig naar voor en naar achter. Hij kent dit gevoel nog niet. Het bereidt hem voor op kruipen en geeft hem een idee van ruimte. Beweeg je kleine trouwens niet te snel heen en weer, want dan kan hij schrikken! Kan je baby zijn hoofdje nog niet goed omhooghouden? Wacht dan nog even met deze activiteit.

Volgende week

Baby 16 weken oud

Hap, hap…smak, smak!

Baby 16 weken oud