Baby 13 weken oud

Haargroei en haaruitval

Baby van 13 weken oud met veel haar

Het uiterlijk van je baby is flink veranderd nu hij 13 weken oud is, en dat blijft het de komende jaren ook nog doen. Zo verruilt je kleine zijn volle bos haar waarschijnlijk voor een zacht donslaagje. Ook jij kan last krijgen van haaruitval. Probeer de veranderingen van je lichaam te accepteren en geef je lijf de tijd te herstellen. Ze zeggen niet voor niets: 9 maanden zwanger, minstens 9 maanden ontzwangeren..!

Mijlpalen baby

Wist je dat...

…de haarkleur en -structuur van je baby nog kan veranderen? Zelfs in de puberteit kan de haarkleur van je ‘kleine’ nog veranderen.

Ontwikkeling baby 13 weken

baby-van-13-weken-oud-met-bos-haar

Is jouw baby geboren met een flinke haardos? Grote kans dat hij zijn mooie lokken in de eerste zes maanden na zijn geboorte verliest. Haargroei wordt namelijk beïnvloed door hormonen en verloopt in drie fasen: de groei-, overgangs- en de rustfase. Aan het eind van rustfase vallen haren uit. Doordat de hormoonhuishouding van je kleine plotseling verandert na de bevalling, verliest hij zijn geboortecoupe. Het is dus mogelijk dat je baby geboren wordt à la Amy Winehouse, maar na een paar maanden meer lijkt op opa: kaal. Hoewel, kaal… Een baby is nooit helemaal haarloos. Als je goed naar zijn hoofdje kijkt, zie je een klein donslaagje met hele fijne haartjes. Zo zacht!

Naast haartjes, of juist het gebrek daaraan, kan je baby ook berg op zijn hoofdje hebben. Berg is een onschuldige huidaandoening waarbij vettige, gele schilfers en korstjes op de hoofdhuid van je baby zitten. Het kan ook voorkomen op zijn wenkbrauwen, oren, oogleden, plooien van de neus en zijn wangen. Berg is gelukkig niet besmettelijk en verdwijnt meestal vanzelf. Je kan de hoofdhuid van je kleine een beetje helpen door zeep te vermijden, zijn haren alleen te wassen met babyshampoo en zijn hoofdhuidje af en toe in te smeren met (baby)olie.

Trouwens, de kans bestaat dat je deze week het consultatiebureau bezoekt met je baby voor zijn eerste inenting. Als jij de 22-wekenprik hebt gehad tijdens je zwangerschap, hoeft hij namelijk pas rond 3 maanden de eerste prik te krijgen. Succes!

Jouw leven met een baby van 13 weken oud

haaruitval-als-moeder-na-bevalling

Je baby is niet de enige die zijn wilde haren verliest. Zo’n drie maanden na de bevalling kan jij ook last krijgen van haaruitval. Dit is volkomen normaal en heeft net als bij je baby te maken met de veranderde hormoonhuishouding. Tijdens je zwangerschap had je een verhoogde hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Hierdoor groeide je haar langer door en verloor je minder haren. Na je bevalling neemt de hoeveelheid oestrogeen weer af, met als gevolg dat er flink wat haar uitvalt. Maak je geen zorgen: je wordt écht niet kaal! Je haargroei moet zich weer even herstellen, maar zes tot twaalf maanden na de bevalling heb jij je oude vertrouwde kapsel weer terug.

Tijdens je zwangerschap is je lichaam een ware transformatie ondergaan. Jouw lichaam is negen maanden het huis en de beschermhaven van het allermooiste wezentje ter wereld geweest. Het voedde hem, beschermde hem tegen de grote, boze buitenwereld en voorzag hem van liefde. Je kan dan ook niet verwachten dat dat huisje van de een op de andere dag weer ‘normaal’ is. Geef je lichaam, en daarmee jezelf, de tijd om te herstellen. Je kan je lijf een handje helpen door te sporten, gezond te eten en jezelf goed te verzorgen. En bedenk iedere keer: je lichaam is veranderd voor het mooiste dat je ooit kon overkomen: je baby..!

Moeder houdt haar baby vast in een badcape

Alles voor je baby shop je eenvoudig online

Heb je nog iets nodig voor je kleine? Geen zorgen, je bestelt de leukste en voordeligste producten online bij bol.com. Verzorgingsproducten, babykleding, spullen voor de babykamer en zelfs luiers: alles wat je nodig hebt, de volgende dag in huis!

Bestel hier

Doen met je baby van 13 weken oud

moeder met baby van 13 weken oud speelt met kleding

13 weken na de bevalling is het tijd om je oude kledingkast in te duiken! Wat waren jouw favoriete kledingstukken voor je zwangerschap? Laat ze aan je baby zien en laat hem de verschillende stoffen voelen. Wrijf bijvoorbeeld die mooie, zijde rok of die zachte oversized trui langs zijn buikje en wangetje en beschrijf wat hij allemaal voelt. Voor je baby een fantastische, nieuwe ervaring! En voor jou misschien een extra motivatie om die mooie kleding straks weer aan te kunnen… Let trouwens wel even op de soort stof: je baby stopt alles in zijn mondje! Alles met kleine kraaltjes, pailletten en dergelijke kan je dus nog beter even laten liggen.

Vergeet niet om deze week weer een (groei)foto van je kleine te maken!

Volgende week

Baby 14 weken oud

Steeds sterker en 735 luiers

Baby 14 weken oud