Baby 8 weken oud

Je baby ontdekt zijn handjes, jij (her)ontdekt je rust

Baby van 8 weken oud knuffelt met zijn moeder

Vorige week ontdekte je baby zijn eigen stem, deze week krijgt hij zijn handjes in het vizier. Die gekke vingertjes zijn best interessant! Wat je baby minder leuk vindt, is de vaccinatie die hij mogelijk krijgt als hij 8 weken oud is. Dat is even flink schrikken en de tranen zullen rijkelijk vloeien. Denk je trouwens ook nog een beetje aan jezelf?

Mijlpalen baby

Wist je dat...

…je baby zijn adem onder water automatisch inhoudt? Hij wordt namelijk geboren met een ‘zwem- en duikreflex’. Wel een waarschuwing: don’t try this at home..!

Ontwikkeling baby 8 weken

baby-van-8-weken-oud-kijkt-naar-eigen-handje

De wereld van je baby wordt steeds groter en hij ontdekt steeds meer. Keek hij eerst nog het liefst naar grote contrasten, sinds een aantal weken merkt je baby dat er nog veel meer te beleven is! De wereld is niet zo zwart-wit als hij dacht, want hij ziet nu de kleuren rood en groen. Ook ontdekt hij binnenkort ineens zijn eigen handjes. Wat zijn die gekke, bewegende stokjes toch? Dit moet hij eens nader onderzoeken en daar besteedt hij dan ook de nodige uurtjes aan. En daar kan jij op jouw beurt weer uren naar kijken.

Tot nu toe is door het consultatiebureau voornamelijk gekeken naar zijn ontwikkeling, maar als je baby 8 weken oud is, krijgt hij mogelijk zijn eerste vaccinaties. Een moment waar jij behoorlijk tegenop ziet en misschien pink jij stiekem ook wel een traantje weg. Gelukkig weet je waar je het voor doet. Het is trouwens niet verplicht je baby te laten vaccineren. In dit achtergrondartikel stellen we deze discussie aan de kaak en leggen we 8 belangrijke vragen over het inenten van je baby voor aan vier verschillende experts.

Jouw leven met een baby van 8 weken oud

Moeder met 8 weken oude baby is vermoeid

Ondanks dat je baby nog veel slaapt als hij 8 weken oud is, is jouw slaap en rust misschien nog wel ver te zoeken. Tel de gebroken nachten, het slaaptekort en je nieuwe verantwoordelijkheden als mama bij elkaar op, en je hebt hét recept voor een oververmoeide mama. Het voelt soms wel wonder dat je nog leeft!

Toch is het heel belangrijk dat je voldoende rust neemt. Niemand heeft er iets aan als jij instort, toch? Misschien heb je iets aan deze tips:

  • Stel prioriteiten. Maak onderscheid tussen wat écht moet en wat nog wel even kan wachten. Dat strijken kan morgen ook wel en die vloer hoeft echt niet elke dag geboend. Dat uurtje slaap daarentegen…
  • Vraag anderen om hulp. Opa en oma zitten de hele dag naast hun telefoon te wachten op een telefoontje van jou om even op de kleine te passen. Ook je zusje, broertje of beste vriendin is de beroerdste niet en vindt het vast niet ‘erg’ een uurtje met ‘hun baby’ te knuffelen (Nee, ik had absoluut geen plannen! Ik kom er nú aan). Maak hier gebruik van!
  • Thuisbezorgd is het nieuwe shoppen. Maak het jezelf gemakkelijk en laat alles voorlopig lekker thuisbezorgen. Doe je boodschappen online en bestel die babykleertjes gewoon in een webshop. Inspiratie nodig? Wij hebben de leukste en beste webshops voor je op een rij gezet.
  • Slapen als een baby. Letterlijk. Doet jouw baby zijn oogjes dicht? Kruip dan zelf ook gerust onder de wol.
  • Professionele hulp. Denk aan een schoonmaakster die jouw huishoudelijke taken uit handen neemt of een oppas zodat jij een paar uurtjes voor jezelf hebt. Als jij je nog erg somber voelt, ga dan even langs de huisarts. Samen kunnen jullie kijken naar een geschikte oplossing en eventueel kan hij je doorverwijzen voor professionele hulp, bijvoorbeeld een psycholoog.
  • Zorg goed voor jezelf. Je hebt jezelf met een baby misschien niet meer op nummer 1 staan. Toch is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Eet goed en gezond, verzorg jezelf met een lekker crèmepje en beweeg voldoende. Als je lekker in je vel zit, heb je veel meer energie!
Baby 8 weken oud, sparen

Sparen voor je baby: hoe ga je van start?

In samenwerking met ABN AMRO

Je kindje groeit als kool. Heb jij al nagedacht over de toekomst, zoals het sparen voor de studie van je kleine? Ontdek nu hoe je start met sparen voor later.

Lees deze tips >

Doen met je baby van 8 weken oud

8 weken oude baby is aan het babyzwemmen

Ben jij van onder weer helemaal genezen? Ga dan eens lekker zwemmen met je baby! Dit is voor jullie allebei een ontspannen bezigheid en herinnert je kleine aan de veilige, warme baarmoeder. Daarnaast is babyzwemmen ook nog eens goed voor zijn motorische ontwikkeling én is samen spetteren gewoon hartstikke gezellig. Wacht wel even met zwemmen tot je baby zijn eerste inentingen heeft gehad, zodat hij goed beschermd is tegen ziektes.

Volgende week

Baby 9 weken oud

Ik hoor het wel, maar ik zie het niet

Baby 9 weken oud