Baby 0 weken oud

Eindelijk je baby in je armen

Baby 0 maanden oud

Gefeliciteerd! Na een lange zwangerschap heb je jouw baby eindelijk in je armen. Dit is een bijzondere, maar ook spannende tijd. Zowel voor jou als je baby. De eerste week van je baby buiten de baarmoeder staat in het teken van elkaar leren kennen, het herstel van de bevalling en zoveel mogelijk van elkaar genieten.

Mijlpalen baby

Wist je dat...

…je direct na de bevalling al 3 tot 7 kg gewicht bent verloren? Dit is het gewicht van je baby, de placenta en het vruchtwater. Je buik is in één klap weer een stuk platter. Hallo voeten, lang niet gezien!

Ontwikkeling baby 0 weken

baby-van-0-weken-oud-zit-nog-onder-vernix-en-heeft-rimpels

Wat een schrik! Na 9 maanden in de veilige, warme baarmoeder plotseling in een onbekende, overbelichte, koude buitenwereld. Geen wonder dat je baby meteen een flinke keel op zet. Een geluid dat jij de komende jaren nog veel gaat horen. Maar wat is hij mooi en lief.

Het liefst wil jij je kindje nooit meer loslaten nu je hem eindelijk in je armen hebt, maar één minuut na de bevalling krijgt hij al zijn eerste test. De gezondheid van je baby wordt gecontroleerd en zijn Apgar-score wordt bepaald. Na vijf en tien minuten wordt deze test herhaald.

Misschien vind je dat je baby er een beetje gek en kreukelig uitziet. Dat is niet zo raar. Hij heeft lang opgerold in je baarmoeder gelegen en zijn hoofd heeft lange tijd klem gezeten. Maak je geen zorgen: binnen een paar weken trekt dit helemaal bij.

Jouw leven met een baby van 0 weken oud

baby-van-0-weken-oud-ligt-tussen-ouders

Poep, slaap, eet, herhaal. Zo ziet de eerste week na de geboorte van je baby eruit, zowel voor je baby als voor jou. Hij slaapt zo’n 17 uur per dag en ook jij hebt veel rust nodig om te herstellen van je bevalling. Gun jezelf deze rust en gebruik je tijd om dat bijzondere wezentje te leren kennen en aan alle nieuwe verzorgingsrituelen te wennen. Want hoe verschoon je een luier eigenlijk…? Gelukkig sta je er niet alleen voor. De eerste acht dagen word je geholpen door een kraamverzorgster.

Hallo mega kraamverband. Je had het nooit verwacht, maar je hebt het écht nodig. De losgeraakte placenta heeft namelijk een wond achtergelaten en het duurt nog even voordat deze volledig genezen is. Ook verlies je na de bevalling lochia, ook wel kraamvocht genoemd. Dit kan nog tot zes weken na je bevalling doorgaan.

Als je na de bevalling gehecht bent, voelt het daaronder behoorlijk beurs. Naar de wc gaan is momenteel geen pretje. Maak je geen zorgen. Het heeft even tijd nodig, maar over een paar weken kan ook jij weer gedachteloos naar het toilet.

Baby ligt in bed met een smartphone

Volg 24Baby.nl ook op Instagram!

Wil je handige informatie en inspirerende content over je baby ook op je Instagram-feed tegenkomen? Volg 24Baby.nl dan vanaf nu op Instagram!

Volg 24Baby.nl

Doen met je baby van 0 weken oud

Baby van 0 weken oud met moeder

De eerste week met je baby staat vooral in het teken van wennen aan elkaar. Huid-op-huidcontact is belangrijk voor een goede hechting en een fijne band tussen jou en je kleine. Knuffel dus veel samen, bewonder elkaar en geniet van deze bijzondere periode.

Volgende week

Baby 1 week oud

Dag navelstompje, hallo kraamtranen

Baby 1 week oud