Baby 6 weken oud
Je baby ontdekt zijn stem en darmkrampjes
Prrrt, gjé, ahh! Nu je baby 6 weken oud is, ontdekt hij dat hij zelf geluidjes kan maken. Hij kirt er dan ook vaak flink op los en wil niets liever dan de hele dag met jou ‘praten’. Als je zelf ook je ei kwijt wil over de afgelopen weken, kan je deze week bij je verloskundige terecht voor een nacontrole. Ben je alweer opgeknapt? Dan kan je vanaf deze week weer beginnen met sporten.
Mijlpalen baby
- Heeft zijn derde regeldag
- Glimlacht terug naar jou
- Vertoont de Landau Reflex
- Volgt dingen met zijn oogjes
Wist je dat...
…de kleur ogen van je kindje nog kan veranderen? De meeste baby’s worden geboren met blauwe ogen, maar die kunnen nog veranderen tot je kindje 3 jaar is.
Ontwikkeling baby 6 weken
Als je baby 6 weken oud is, ontdekt hij dat hij zelf geluidjes kan maken. Hij probeert zijn stem op alle mogelijk manieren uit. Het begint met voorzichtig gekir, ge-prrrt en gje-geluidjes, maar ook de ‘uh’, ‘ah’, en ‘ieh’ kan je vanaf nu voorbij horen komen.
Stimuleer zijn taalontwikkeling door veel op hem te reageren. Doe zijn klanken na en lok hem uit jouw geluidjes te imiteren. Zo merkt hij dat jij het belangrijk vindt wat hij vertelt en leert hij dat hij op deze manier je aandacht kan trekken. Geniet trouwens nog maar even van de rust: de geluidjes zijn nu nog voorzichtig en zacht, maar over een paar weken ontdekt je kleine ook zijn volume…
Huilt je baby vaak tijdens of na de voeding en is hij dan ontroostbaar? Misschien heeft hij last van darmkrampjes. Deze veroorzaken flink wat pijn en onrust bij je baby. Dat kan jou ook behoorlijk wanhopig maken! Nog even volhouden: de krampjes zijn nu op hun top, maar na 4 maanden nemen ze meestal af. Je kan de pijn van je baby proberen te verzachten door zijn buikje te masseren of een warme kruik op zijn buikje te leggen.
Jouw leven met een baby van 6 weken oud
Het is alweer 6 weken geleden dat jij jouw wondertje ter wereld bracht. Een bevalling is een flinke aanslag op je lijf en de afgelopen weken waren waarschijnlijk behoorlijk hectisch. Je kan deze week daarom bij je verloskundige of gynaecoloog terecht voor een nacontrole. Tijdens deze controle blikken jullie terug op je bevalling, bespreken jullie je lichamelijke en emotionele herstel na de bevalling en controleert je verloskundige eventuele wonden of lichamelijke klachten.
Als jij je lichamelijk weer goed voelt en hersteld bent, kan je vanaf deze week rustig beginnen met het opbouwen van je conditie. Als je een keizersnede hebt gehad, kan je hier pas over twee weken weer mee beginnen. Je buikspieren hebben dan namelijk meer tijd nodig om te herstellen. Bekijk hier instructiefilmpjes met oefeningen die je nu kan doen. Een overzicht met sporten die je vanaf deze week weer kan oppakken vind je hier.
De leukste winkels voor babykleding vind je hier
Groeit jouw kindje ook zo snel? Misschien is het alweer tijd voor een grotere maat. Geen zorgen als je geen tijd hebt om de stad in te gaan. De leukste babykleertjes shop je gewoon online!
Doen met je baby van 6 weken oud
Zijn jullie toe aan wat ontspanning? Geef je kleine dan een babymassage. Zo heb je volledig de aandacht voor elkaar en leer jij je kindje goed kennen. Bouw de massage rustig op en zorg voor een warme omgeving met weinig prikkels. Je baby zal genieten! Wil je de massage optimaal afsluiten? Trakteer je baby na de massage dan op een plons in de Tummy tub. Het warme water zorgt niet alleen voor nóg meer ontspanning, maar spoelt ook nog eens de olie van zijn lijfje. Kleine tip: houd een schone doek bij de hand. Als je baby zo ontspannen is, wil er nog weleens wat uitfloepen!