Baby 20 weken oud
Flink gegroeid: een nieuwe babymaat
Je baby is sinds zijn geboorte gegroeid als kool. Zijn geboortekleertjes zijn hem dan ook écht te klein geworden nu hij 20 weken oud is. Geen probleem, dat lost mama wel op. Hebben jouw vriendinnen eigenlijk al kinderen? Zo niet, dan kan dat behoorlijk wat wrijving tussen jullie veroorzaken. En dat doet jullie eigenlijk best veel pijn…
Mijlpalen baby
- Snapt waar geluid vandaan komt
- Herkent zijn eigen naam
- Heeft de meeste nesthaartjes verloren
- Schudt met voorwerpen
Wist je dat...
…er iedere dag wereldwijd zo’n 360.000 baby’s geboren worden? Dit zijn 15.000 baby’s per uur, 250 per minuut en ongeveer 4 baby’s per seconde.
Ontwikkeling baby 20 weken
Je baby is flink gegroeid als hij 20 weken oud is. Zijn gewicht was al verdubbeld ten opzichte van zijn geboorte en ook zijn lengte is zeker niet achtergebleven. Maatje 50/56 behoort nu officieel tot de verleden tijd. En grote kans dat maatje 62 ook al behoorlijk om zijn babyrolletjes spant. Ondanks dat jij je baby zo lang mogelijk klein wilt houden, vind jij het misschien helemaal niet zo erg.
Waar hou jij meer van? Het maakt niet uit, want er is keus genoeg. Je zou er keuzestress van krijgen… Te weinig tijd om de winkels af te struinen? Geen probleem! Gelukkig leven we in het digitale tijdperk en kan je altijd en overal de leukste babykleertjes shoppen.
Over keuzestress gesproken… Jij bent niet de enige die hier last van heeft. Ook je baby ervaart die als je hem teveel opties voorschotelt. Beperk het aantal speeltjes van je kleine voorlopig dus nog maar tot een stuk of vier.
Als je baby 5 maanden oud is, moet hij alweer naar het consultatiebureau voor zijn volgende vaccinatie, de DKTP-, Hepatitis B-, HIB- en pneumokokkenvaccinatie. Voor je kleine geen pretje natuurlijk! Om de irritatie rondom de prikplek te verminderen, kan je de plek waar hij is ingeënt zachtjes masseren. Plan daarnaast op die dag geen andere activiteiten, zodat je kindje goed kan uitrusten. Als hij erg veel last heeft van de bijwerkingen, kan je hem na de vaccinatie paracetamol geven. Geef dit niet ervóór, want dan werkt het vaccin minder goed.
Jouw leven met een baby van 20 weken oud
Heeft jouw beste vriendin eigenlijk al kinderen? Zo niet, dan kan dat knap lastig zijn. Jullie leven ziet er nu compleet verschillend uit en dat kan nogal eens botsen. Het enige waar jij over wil praten is jouw baby. Je ‘vrije tijd’ bestaat voornamelijk uit hoogte- en dieptepunten, met je baby. Ontplofte poepluiers en de eerste, fantastische mijlpalen van je kleine. Je vriendin gaat misschien juist uit, werkt veel en heeft dat veel te dure paar schoenen gekocht.
Jullie interesses kunnen ineens uit elkaar liggen en dat kan de nodige irritaties met zich meebrengen. En dat doet pijn. Bij jullie beiden. Praat erover met elkaar, probeer je in elkaars situatie te verplaatsen en spreek je frustraties uit. Bekijk wat jullie gezamenlijke interesses zijn en maak daar wat meer tijd voor vrij. Maak eventueel zelfs een afspraak: jij mag een half uurtje over je baby vertellen en zij mag een half uurtje spuien over haar vervelende baas en nachtelijke avontuurtjes. En jullie mogen elkaar op een grappige manier corrigeren als één van jullie toch de fout in gaat.
De eerste boterham
In samenwerking met Blue BandIs je kind toe aan de eerste boterham? Zorg ervoor dat jouw baby genoeg goede vetten binnenkrijgt. Blue Band Rijk & Romig zit boordevol vitamines en goede vetten, zoals Omega 3, die onmisbaar zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Besmeer daarom de boterham met Blue Band!
Doen met je baby van 20 weken oud
Je baby kan goed ruiken en zijn neusje is erg gevoelig. Test zijn neusje met een geurenparade! Neem je kindje op schoot en schotel hem verschillende ‘geuren’ voor. Bijvoorbeeld een banaan, stukje citroen, stukje sinaasappel en vanille. Laat hem de geuren één voor één ruiken. Voor je kleine is dit een geweldige, nieuwe ervaring en ook jij kan meegenieten. Hij kan een geur namelijk erg grappig vinden en in de lach schieten, ervan schrikken of je met grote, verbaasde ogen aankijken. Vindt hij het vies ruiken? Dan draait hij gewoon zijn hoofd weg. Herhaal de geurenparade over een aantal weken nog eens om te kijken of hij anders op de geuren reageert.