Moeder draagt baby in ringsling

Met een ringsling draag je je kindje op een fijne manier bij je. Deze draagdoek is makkelijk te knopen en is perfect voor korte afstanden. Wat zijn de voor- en nadelen van een ringsling draagdoek? En wanneer kan je deze doek gebruiken?

Wat is een ringsling?

Een ringsling is een geweven draagdoek die je over één schouder draagt. Er zitten twee ringen aan vast. Je hoeft hem niet te knopen, maar haalt de stof door de ringen en trekt deze aan. Hierdoor is de ringsling een draagdoek die je snel en makkelijk om kan doen. Veel ouders gebruiken de doek dan ook om bijvoorbeeld snel boodschappen te doen of hun peuter op te halen van de opvang.


Welkom in onze wereld

Als er een kleintje komt, gaat er een wereld voor je open. Gelukkig is elke stap die jij voor het eerst zet, al door ontelbare ouders een keer gemaakt. Prénatal is er voor al je vragen, zodat jij kunt genieten van je kleine wonder.

Ontdek hier onze wereld

Wanneer kan je de ringsling gebruiken?

Als je wil, kan je een ringsling meteen vanaf de geboorte gebruiken. Toch is deze doek niet altijd de beste keuze voor het dragen van je pasgeboren baby. In de eerste weken wil je kleine veel bij je zijn. Sommige ouders vinden het fijner om een ringsling maar voor korte momenten te gebruiken. Een draagdoek die je over allebei je schouders draagt kan daarom een betere keuze zijn. Met zo’n doek houd je het dragen vaak langer vol en kan je je pasgeboren baby veel bij je dragen.

Draag je je pasgeboren kind in een ringsling? Dan zijn er speciale nekrollen te koop die je in de doek kan stoppen. Hiermee zorg je ervoor dat de nek van je baby extra goed ondersteund is.

Je kan de ringsling gebruiken tot je kindje ongeveer 15 kg weegt. Ook als je kind een peuter is, kan je de doek dus nog gebruiken. Kan je kleine lopen, maar wil hij af en toe even getild worden? Dan is de ringsling een handige doek.

Ringsling of gewone draagdoek?

Een ringsling verschilt op een paar manieren met een gewone draagdoek. Het is een asymmetrische doek, wat betekent dat je hem over één schouder draagt in plaats van twee. Je hoeft de stof niet te knopen, maar alleen aan te trekken. Ook is de stof geweven, wat betekent dat deze alleen schuin mee rekt. Een gewone draagdoek is soms van elastische stof gemaakt, wat ook in de lengte en breedte mee rekt.

Of een ringsling een gewone draagdoek kan vervangen, hangt ervan af waarvoor je de doek wil gebruiken. Is dit alleen voor korte draagmomenten? Dan kan je aan de ringsling genoeg hebben. Als je je kind ook langere periodes wil dragen, is een draagdoek of draagzak meestal fijner.

Voor- en nadelen van deze draagdoek

De ringsling is een populaire draagdoek onder ouders. De doek heeft dan ook veel voordelen:

  • Je doet hem makkelijk en snel om.
  • Je kan je kindje snel in en uit de doek doen.
  • Het is een doek die je klein kan opvouwen, zodat hij makkelijk in je luiertas past.
  • Omdat de ringsling niet uit een heleboel lagen bestaat, is het een luchtige doek.
  • Je baby kan goed om zich heen kijken in de ringsling.
  • Je hebt je armen vrij als je je kind bij je draagt.

Naast deze voordelen heeft de doek eigenlijk maar één nadeel. Heb je een zwakke rug of last van schouder- of bekkenklachten? Dan is het een wat minder slimme keuze. Omdat je hem op één schouder draagt, is het gewicht van je kindje minder goed over je lichaam verdeeld. Dit kan klachten erger maken.

Hoe gebruik je deze draagdoek?

Je hoeft bij een ringsling geen ingewikkelde knopen te gebruiken. In plaats daarvan volg je de stappen hieronder. Wil je graag beeld bij deze uitleg? Bekijk dan het filmpje onderaan dit artikel.

  1. Trek de stof door de ringen.
  2. Sla de stof terug over de eerste ring en door de tweede ring.
  3. Trek de stof een beetje strak.
  4. Steek een arm door de ringsling, doe hem over je hoofd en leg de ring op je sleutelbeen.
  5. Trek de stof weer strakker.
  6. Leg je kindje op je schouder met zijn billen op de doek. Je jonge baby draag je op je borst, je oudere baby op je heup.
  7. Doe de stof van de ringsling over de rug van je kindje.
  8. Let erop dat de bovenbenen goed ondersteund worden.
  9. Trek allebei de stroken goed aan.

TIP: In dit filmpje doet een draagconsulent voor hoe je je pasgeboren baby in een ringsling doet. Als je meer informatie wil, kan je contact opnemen met een draagconsulent. Deze kan je alles vertellen over het dragen van je baby in een draagdoek of ringsling.