Baby ligt in wipstoel

Wil je je baby eens een ander perspectief op de wereld bieden dan vanuit liggende positie? Of zoek je een hulpmiddel om de eerste hapjes te geven? Dan is een wipstoel een handige babytool. Je baby wiegt zichzelf in slaap of vermaakt zich met zijn speelboog, terwijl jij hem van een afstandje in de gaten houdt. Wij geven je een aantal tips voor het aanschaffen van een wipstoel.

Wat is een wipstoel?

Een wipstoel is een eerste stoeltje voor je baby, dat kan schommelen, en vormt een veilige omgeving waar je baby kan slapen, spelen of de wereld om zich heen kan bekijken. De wiegende op-en-neer beweging sust hem zo in slaap of laat hem juist schaterlachen van plezier. En dit, terwijl jij op een afstandje even je eigen ding doet.

Je baby kan al in de wipstoel als hij enkele weken oud is. Omdat dit voor een jonge baby erg vermoeiend is, ligt een box met een lekker zacht boxkleed comfortabeler. Hij kan hierin ook vrijer bewegen. Gebruik je de wipstoel toch al vroeg, dan is het wel belangrijk dat je baby plat ligt. Pas als je baby ouder is en hij zijn hoofdje omhoog kan houden, mag de stoel meer rechtop. Dan kan je hem bijvoorbeeld makkelijk zijn eerste hapjes geven. Doorgaans kan je kindje in de wipstoel tot hij zo’n 9 maanden is.

Verschillende soorten

Er bestaan twee soorten wipstoelen: de originele wipstoel en de schommelstoel. De meer simpele versies zijn er al vanaf €20 à €30. De prijs van de meer uitgedoste versies kan oplopen tot €300. Maar daar krijg je ook wat voor terug: deze uitvoeringen wippen, schommelen of vibreren en hebben vaak muziekjes, rustgevende natuurgeluidjes en ander leuk vermaak.

Baby in een wipstoel
De wipstoelBaninni

De wipstoel

De ‘gewone’ wipstoel beweegt natuurlijk en reageert op de bewegingen van je baby. Is hij druk aan het trappelen? Dan gaat zijn stoeltje op-en-neer. De elektrische versies bewegen uit zichzelf. Je baby’tje zal het gevoel hebben alsof hij in jouw armen wordt gewiegd.

Baby in schommelstoel
De schommelstoelBaninni

De schommelstoel

Naast de wipstoel bestaat er ook nog een schommelstoel. Deze versie beweegt niet op-en-neer, maar schommelt heen-en-weer. Omdat deze beweging nog te moeilijk is voor je baby’s motoriek, zijn de schommelstoelen vaak elektrisch. De luxere varianten kan je zelfs vanaf je telefoon besturen.

Tips voor het kopen van een wipstoel

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een wipstoel. Hieronder staan de belangrijkste:

  • Ergonomie. De zitting moet langer zijn dan je baby. Zijn hoofdje, benen en rug moeten goed ondersteund worden en zijn armpjes moeten kunnen rusten. Verder moet je baby genoeg bewegingsruimte hebben, maar niet makkelijk weg kunnen zakken.
  • Verstelbaar. Het is handig als de wipstoel verstelbaar is. In het begin moet je baby nog liggen, terwijl hij later waarschijnlijk meer rechtop wil zitten. Op deze manier gaat het stoeltje langer mee. Verstel hem alleen niet als je baby’tje erin zit. Je hebt dan kans dat de stoel inklapt.
  • Tuigje. De meest veilige optie is een tuigje met banden over de schouders (een vijfpunstgordel), maar de meeste wipstoeltjes hebben een tuigje die om het middel en het kruis zit (een driepuntsgordel). Dat voorkomt dat je baby uit zijn stoeltje glijdt. Zorg er ook voor dat de openingen voor zijn beentjes niet te groot zijn. Zijn rompje mag niet te veel in het tuigje zakken.
  • Comfort. Je baby moet natuurlijk ook lekker liggen. Een lekkere comfortabele zitting waar hij heerlijk in kan weg doezelen, is dan fijn.
  • Bekleding. Met alle melkboertjes, poepluiers en kwijl is het wel zo fijn als de wipstoel afneembare bekleding heeft. Dan kan je het zo in de wasmachine gooien. Let er wel op dat de bekleding niet té makkelijk loslaat.
  • Accessoires. Wil je dat de wipstoel een speelboog, zonneklep of een muziekje heeft? Of wil je er later een kinderstoel van maken met een speciaal frame? De keuze voor accessoires is reuze. Bedenk waar jij behoefte aan hebt, wat je wilt uitgeven en waar je de wipstoel voor wilt gebruiken.
  • Op reis. Sommige wipstoeltjes zijn inklapbaar of hebben een draaghengsel. Wel zo makkelijk als je hem wil meenemen op reis of hem ’s avonds wil opbergen.
  • Frame. Een robuust frame dat breder is dan het zitje en dicht bij de grond staat, is het meest veilig. Zo is de kans klein dat de wipstoel omvalt. Verder moet het frame antislip hebben aan de onderkant. Met al dat op-en-neer bewegen van je kleintje, is het namelijk fijn (en veilig!) als hij niet door de hele kamer wipt.
  • Scherpe randjes. Let erop dat de wipstoel geen scherpe randjes of kleine openingen heeft waar een kindervingertje in kan. Je baby kan zich hieraan bezeren. Check ook even of een eventueel inklapsysteem netjes en glad is afgewerkt.
  • Maximaal gewicht en levensduur. Het maximale gewicht dat een wipstoel kan dragen, staat gelijk aan zijn levensduur. Sommige wipstoelen kunnen maximaal 9 kilo aan, terwijl andere tot wel 80 kilo kunnen dragen. Wil je hem later bijvoorbeeld gaan gebruiken als kinderstoel? Kies dan een wipstoel die een groter gewicht aan kan.

Veiligheid

Een wipstoel is niet per se nodig voor de ontwikkeling van je baby, maar is vooral leuk omdat je baby de wereld om zich heen goed kan bekijken. Ook is het voor jezelf een handig hulpmiddel om even je handen vrij te hebben. Pas wel op dat je baby niet te veel tijd doorbrengt in zijn stoeltje. Te lang doorbrengen in zithouding is niet goed voor zijn ontwikkeling. Een maximum van twee uur per dag wordt geadviseerd en dit is inclusief de tijd dat je baby in een autostoeltje of kinderwagen zit. Zorg er ook altijd voor dat je baby genoeg tummy time krijgt.

Verder is het belangrijk dat je gevaarlijke situaties voorkomt door de wipstoel niet op hoge oppervlaktes te plaatsen. Door al het op-en-neer gewip van je baby, heb je namelijk kans dat hij verschuift en eraf valt. Zet hem ook niet op zachte oppervlaktes, zo voorkom je verstikkingsgevaar.

Daarnaast is het handig om de wipstoel niet naast gordijnen en kabels te zetten, zodat de grijpgrage handjes van je baby niets omver kunnen trekken. Zet hem ook niet te dicht in de buurt van een warmtebron of in de zon. Gebruik verder altijd het tuigje en laat je baby nooit alleen als hij in de wipstoel zit.