Moeder geeft borstvoeding in het openbaar

Van een dagje dierentuin krijgt je baby grote trek, en in een restaurant wil hij niet alleen maar toekijken hoe papa en mama zitten te smullen. Je zal er dus niet aan ontkomen: borstvoeding geven in het openbaar. Ben je nog wat onzeker? Dan zijn deze 8 tips handig voor jou.

1. Bouw het langzaam op

Het is even wennen als je voor het eerst moet gaan voeden in het openbaar. Wil je kindje wel drinken in een vreemde omgeving? Zullen anderen er wat van zeggen? Je zal zelf moeten ontdekken wat je wel en niet prettig vindt. Bouw de uitstapjes daarom langzaam op. Maak een korte wandeling langs plekken waarvan je weet dat je er goed borstvoeding kan geven. Of ga bij iemand langs. Als je merkt dat het allemaal goed gaat, kan je de uitjes vanzelf wat langer maken.

2. Neem iemand mee

Wil je liever een beetje beschut zitten als je borstvoeding geeft in het openbaar? Of vind je het prettiger om met z’n tweeën te zijn? Neem dan iemand mee. Bijvoorbeeld je partner of een vriendin. Die kunnen voor je gaan zitten als je kindje aan het drinken is of gewoon gezellig met je kletsen. Dan verdwijnt dat ongemakkelijke gevoel vanzelf.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

3. Voed je kindje zodra hij honger begint te krijgen

Door je baby op tijd te voeden, voorkom je dat je kindje gaat huilen. Hierdoor gaat het aanleggen makkelijker en kan je lekker ontspannen borstvoeding geven in het openbaar. Aan de volgende signalen kan je merken dat je kleintje honger heeft:

  • Het sabbelen op de handjes of vingers
  • Zuigbewegingen met z’n mondje
  • Smakken
  • Het uitsteken van de tong
  • Zoekende bewegingen met z’n hoofdje

4. Hemdje

Als je liever niet hebt dat je buik bloot is tijdens het voeden, kan je een extra hemdje onder je shirt aandoen. Je kan je shirt dan omhoog doen en je hemd een beetje naar beneden, waardoor er maar een stukje borst te zien is. Als je baby aan het drinken is, zal het waarschijnlijk amper opvallen. Zijn hoofdje bedekt namelijk voor het grootste gedeelte het bloot. Probeer het maar eens voor de spiegel. Het zal lijken of je kindje gewoon lief aan het slapen is.

5. Borstvoedingskleding

Er is speciale kleding te koop waarmee je gemakkelijk borstvoeding kan geven aan je baby. Deze kleding heeft een verborgen opening waardoor alleen je borst voor een klein stukje bloot is. De rest blijft bedekt.

6. Zoek een rustig plekje op

Zoek een rustige plek waar je op je gemak kan voeden. Misschien in een hoekje in een restaurant of in een pashokje. Het belangrijkste is dat jij je prettig voelt, dan is het geven van borstvoeding in het openbaar een stuk makkelijker en fijner.

Zie je niet zo snel een goede plek om borstvoeding te geven? Wees dan niet bang om hiernaar te vragen. Misschien weet of heeft iemand wel een ruimte waar je kindje rustig kan drinken.

7. Draagdoek

Je kan je baby ook voeden terwijl hij in een draagdoek zit. Zo is je borst beter bedekt en heb je net wat meer privacy.

8. Je doet iets normaals!

Misschien wel de belangrijkste tip: je doet iets heel normaals! Het is helemaal niet gek om je kindje te voeden in het openbaar. Misschien is het in het begin nog spannend om met je borst bloot te zitten, maar het is iets heel natuurlijks. Je zal dan ook merken dat het voeden minder ongemakkelijk wordt en steeds beter zal gaan.