Voedingsschema borstvoeding
Hoe vaak moet ik mijn baby voeden en hoeveel voeding heeft hij per dag nodig? Dit zijn vragen waar iedere ouder mee kampt. Je wilt dat je baby genoeg voeding binnenkrijgt, maar bij het geven van borstvoeding kan je moeilijk zien hoeveel hij drinkt. Een voedingsschema lijkt dan een handig hulpmiddel, maar je baby geeft zelf aan wanneer hij honger heeft. Voeden op het verzoek van je baby is dus het voedingsschema bij borstvoeding geven.
Voedingsschema of voeden op verzoek?
Het geven van borstvoeding is een samenwerking tussen jou en je baby. Jouw melkproductie wordt precies aangepast aan de vraag van je baby. Een voedingsschema waarop staat aangegeven hoe laat je baby de borst wil bestaat helaas niet. Zo drinkt het ene kindje 4 keer per dag en heeft de ander wel 13 keer per dag behoefte aan de borst. Geef je baby dus de borst wanneer hij erom vraagt. Met andere woorden: probeer je kindje te voeden op verzoek.
Ook de hoeveelheid die je baby drinkt zal hij zelf bepalen. Jouw melkproductie wordt hier vanzelf op aangepast.
Hoe merk je dat je baby wil drinken?
Zelfs wanneer je baby slaapt, kan je al zien dat hij gevoed wil worden.
Je baby;
- slaapt minder diep
- vertoont zoekgedrag
- zuigt op z’n handjes
Als je je kindje dan niet oppakt, wordt hij wakker en kan hij onrustig worden. Waarschijnlijk maakt hij geluidjes en beweegt hij met zijn mondje. Zijn ademhaling kan veranderen en misschien strekt hij zijn lijfje uit. Uiteindelijk gaat je baby huilen, een duidelijke manier om je te laten weten dat hij nu toch echt wat drinken nodig heeft.
Dat je baby af en toe huilt is natuurlijk heel normaal, maar vaak en langdurig huilen kan ervoor zorgen dat je baby minder goed drinkt. Probeer de hongersignalen voor hij begint te huilen al te herkennen en voed hem dan. Zo kunnen jullie allebei ontspannen tijdens de borstvoeding.
Tekenen dat je baby (on)voldoende gedronken heeft
Wanneer je baby genoeg heeft gedronken, laat hij meestal zelf je tepel los. Als hij daarna rustig is of in slaap valt, is dat doorgaans een teken dat zijn buikje vol is.
Blijft je kindje onrustig, maakt hij hapbewegingen met zijn mondje en/of sabbelt hij op zijn handje? Bied hem dan nogmaals je borst(en) aan. Als hij daarna nog steeds onrustig is, kan het erop duiden dat jij misschien onvoldoende melk produceert. Je kan dan de hulp inschakelen van een lactatiekundige. Die kan meekijken tijdens het voeden en je voorzien van deskundig advies.
Bekijk hier alvast wat oplossingen om je melkproductie te stimuleren of leer meer over je melkproductie.
Krijgt mijn baby wel voldoende voedsel binnen?
Wanneer je borstvoeding geeft, is het lastig te zien hoeveel voeding je baby precies binnenkrijgt. Toch is er een manier om hierachter te komen, namelijk via de luierproductie. Meestal heeft een pasgeboren baby in de eerste weken 6 plasluiers en twee tot vijf poepluiers per dag. Na ongeveer 6 weken heeft je baby waarschijnlijk minder ontlasting. Zijn darmpjes hebben zich dan verder ontwikkeld, waardoor hij minder vaak poept.
Wanneer je kindje veel minder luiers produceert, wanneer hij na het voeden niet tevreden oogt of wanneer hij niet voldoende aankomt in gewicht, kunnen dat signalen zijn dat hij onvoldoende drinkt. Neem dan contact op met je consultatiebureau of een lactatiekundige.
Hoe vaak en hoelang voeden is ‘normaal’?
Een begrijpelijke vraag over borstvoeding: “Hoe vaak moet mijn kindje drinken en hoeveel? Wat is normaal?” Als het om borstvoeding gaat, is er niet echt een ‘normaal’: iedere baby (en moeder) is anders, en iedere baby drinkt dus ook anders. Hoe vaak je baby wil drinken, hoelang hij aan je borst drinkt, op welk moment van de dag en de hoeveelheid melk die hij per voeding binnenkrijgt, kan dus heel anders zijn dan bij een andere baby.
In de eerste dagen na de bevalling zal je waarschijnlijk minimaal acht keer per dag voeden, maar het is ook mogelijk dat je baby wat meer voedingen nodig heeft. Luister dus goed naar je baby en reageer op zijn behoeften. Na een dag of tien kan de frequentie iets afnemen, tot een minimum van 6 voedingen per dag.
De voedingen hoeven niet gelijkmatig over de dag verdeeld te zijn. Zo kan je kindje enkele voedingen kort achter elkaar vragen, om daarna wat langer te kunnen slapen. Hij bepaalt zo zijn eigen voedingsschema.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app