Ouders knuffelen met baby in een Ronald McDonald huis

Als je kind ernstig ziek is ben je het liefst dag en nacht dicht bij hem. Woon je ver weg van het ziekenhuis, dan kan dat lastig zijn. Een Ronald McDonald Huis bied een slaapplek vlakbij het ziekenhuis. Wat kan je verwachten van zo’n huis en wanneer kan je een kamer krijgen?

Wat is een Ronald McDonald Huis?

In een Ronald McDonald Huis kan je logeren als je kind ziek is en langere tijd in het ziekenhuis moet blijven. Dit kan een fijne mogelijkheid zijn. Als je kind ernstig ziek blijkt te zijn of te vroeg geboren wordt, wil je namelijk het allerliefste als gezin dichtbij elkaar zijn. Maar woon je niet vlak bij het ziekenhuis? Dan kan dit een lastige uitdaging zijn.

De Ronald McDonald Huizen bieden hierbij uitkomst. Ze zijn opgericht door het Ronald McDonald Kinderfonds om gezinnen bij elkaar te houden tijdens een moeilijke periode. De huizen worden geleid door een klein team van leidinggevenden en veel vrijwilligers. Het Huis bevindt zich vaak op enkele minuten lopen van het ziekenhuis.

Ook als je een zorg intensief kindje hebt, dat regelmatig voor behandelingen naar het ziekenhuis moet, kan een Ronald McDonald Huis je tijdelijke thuis zijn.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Hoe ziet een Ronald McDonald Huis eruit?

In alle Ronald McDonald Huizen heb je een eigen gastenkamer en kan je daarnaast gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimtes.

Eigen kamer

Je kamer is een ruime slaapkamer met eigen badkamer en televisie. Er is voldoende ruimte om extra (kinder)bedden neer te zetten voor je eventuele andere kinderen.

Het is de bedoeling dat je zelf je kamer schoonhoudt. De organisatie van het huis biedt hier wel de materialen voor (stofzuiger, schoonmaakmiddelen, doekjes etc.). Je kan er ook je was doen. Er is een wasruimte met wasmachines waar je kosteloos gebruik van mag maken.

Gemeenschappelijke ruimtes

Elk Ronald McDonald Huis heeft gemeenschappelijke ruimtes zoals een keuken, eetkamer en keuken. In de keuken kan je zelf koken en heb je eigen kast- en koelkastruimte om je boodschappen in te bewaren.

In de woonkamer kan je tot rust komen of steun vinden bij andere ouders. Koffie en thee mag je hier gewoon pakken. Soms is in het nabijgelegen ziekenhuis ook een Huiskamer aanwezig. Als de gezondheid van je kind het toelaat, kan je zieke kindje daar ook tijd met jullie doorbrengen. Dit kan bijvoorbeeld tussen de behandelingen of onderzoeken door.

In veel Huizen is ook een tuin of dakterras aanwezig, waar je even kan ontspannen. Alle Huizen hebben een speelhoek met speelgoed voor broertjes en zusjes.

Voordelen van een Ronald McDonald Huis

Het grootste voordeel is dat je dag en nacht in de buurt van je kindje kan zijn. Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen die een verblijf in een Ronald McDonald Huis met zich meebrengt:

 • Rust. Je hoeft niet veel heen en weer te reizen. Daardoor is het gemakkelijker om af en toe een rustmoment voor jezelf te pakken. Ook slaap je waarschijnlijk beter. Je rust hierdoor meer uit en houd de zorg voor je zieke kindje beter vol.
 • Steun bij anderen. Je bent niet de enige met zorgen om je kind. Het Huis zit vol met ouders die iets vergelijkbaars meemaken. Je kan je hierdoor gesteund voelen en het kan fijn zijn om ervaringen uit te wisselen.
 • Sneller herstel kind. Uit onderzoek blijkt dat het lichamelijk en psychisch herstel van je zieke kindje sneller verloopt als jullie in het Ronald McDonald Huis logeren. Dit komt waarschijnlijk doordat je beter in staat bent om goed voor je kind te zorgen.
 • Als gezin bij elkaar. Doordat je met z’n allen op dezelfde plek verblijft, blijf je nauw verbonden met elkaar. Het verblijf in een Ronald McDonald Huis draagt er zo aan bij dat je gezin bij elkaar blijft in een moeilijke periode.

Een kamer krijgen

Het aanvragen van een kamer in een Ronald McDonald Huis verloopt via de ziekenhuisafdeling waar je kind ligt opgenomen. Daar wordt bepaald of je in aanmerking komt voor een kamer.

Het liefst helpt het Ronald McDonald Kinderfonds iedereen aan een kamer. Er is alleen beperkt plek, waardoor er soms een wachtlijst is. In dat geval wordt naar een aantal punten gekeken:

 • IC-opname. Ligt je kindje op de Intensive Care (IC) en is het op de afdeling niet mogelijk om bij je kind op de kamer te slapen? Dan krijg je voorrang op ouders met een kindje op de Medium Care.
 • Reisafstand. Als je verder dan 50 km moet reizen om bij je kind te komen, heb je voorrang op ouders die minder ver hoeven te reizen.

Ook als je niet aan deze voorwaarden voldoet, kan je bij voldoende plek een kamer krijgen. Het is dan wel mogelijk dat je op een gegeven moment gevraagd wordt om plek te maken voor ouders met een kindje op de IC.

Bij binnenkomst in het huis krijg je een rondleiding en uitleg over het reilen en zeilen binnen een RonaldMcDonald Huis. Je krijgt per gezin één kamer toegewezen. Tijdens je verblijf betaal je een kleine bijdrage van €15 per kamer per nacht. Deze eigen bijdrage wordt soms (gedeeltelijk) vergoed door een aanvullende zorgverzekering.

Ronald McDonald huizen in Nederland

Je vindt de Huizen bij alle academische ziekenhuizen in Nederland. Deze worden ook wel universitaire medische centra (UMC) genoemd. Daarnaast zijn er nog een aantal andere ziekenhuizen met een Ronald McDonald Huis. Dit zijn alle Huizen op een rij:

 • Huis Emma Amsterdam bij het Emma Kinderziekenhuis (AMC)
 • Huis VUmc Amsterdam bij Amsterdam UMc – locatie VUmc
 • Huis Den Haag bij het Juliana kinderziekenhuis
 • Huis Groningen bij het UMC Groningen
 • Huis Leiden bij het LUMC
 • Huis Maastricht bij het Maastricht UMC+
 • Huis Middenwest-Brabant bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
 • Huis Nijmegen bij het Radboudumc
 • Huis Sophia Rotterdam bij het Sophie Kinderziekenhuis (Erasmus MC)
 • Huis Utrecht bij het UMC Utrecht
 • Huis Zuidoost-Brabant bij het Máxima Medisc Centrum
 • Huis in Zwolle bij het Isala

Vakantiehuizen

Een ziek of gehandicapt kindje vraagt veel van je. Je komt moeilijk aan ontspanning toe. Ook een vakantie gaat minder gemakkelijk dan je gewend bent. Daarom biedt het Ronald McDonald Kinderfonds ook vakantiehuizen. In Friesland, Gelderland en Limburg zijn vakantieparken speciaal voor gezinnen met een ziek of zorg intensief kind. Hier kan je onbezorgd met je gezin vakantie vieren.

Voor je zieke of zorg intensieve kind is aan alles gedacht. De vakantiehuisjes zijn rolstoeltoegankelijk en er is veel ruimte. Er is een laag-hoogbed, bedbox, tillift en een douchestoel of -bed aanwezig en er zijn zelfs speciale speelmaterialen. Hier krijg je dus alle tijd en ruimte om van en met elkaar te genieten.