11 symptomen die je niet mag negeren bij je baby
Je kind is suf, huilt veel of heeft koorts. Je twijfelt of je de dokter ernaar moet laten kijken. Herkenbaar? Soms is het lastig in te schatten hoe ernstig de klachten van je baby zijn. Toch is het bij sommige symptomen verstandig om direct de dokter te raadplegen.
Je kan je als ouder flink zorgen maken om een zieke baby. Vaak blijken die zorgen gelukkig onnodig. Er kan echter meer aan de hand zijn. De volgende symptomen kunnen duiden op iets ernstigs. Daarom is het goed om hier alert op te zijn en je huisarts te raadplegen wanneer je deze symptomen opmerkt.
1. Blauwe lippen
Heeft je baby blauwe lippen? Vaak heeft dit een onschuldige oorzaak, zoals kou. Het kan echter ook wijzen op een zuurstoftekort. Wanneer je baby moeilijk kan ademhalen, bijvoorbeeld door een longontsteking, kan zuurstoftekort ontstaan. Ook een hartafwijking of hersenvliesontsteking kan de oorzaak zijn. Merk je dat je baby blauwe lippen heeft waarvan kou niet de oorzaak kan zijn? Neem dan contact op met de huisarts of huisartsenpost. Deze kan inschatten wat er aan de hand is.
2. (Hoge) koorts
Is de lichaamstemperatuur van je kind hoger dan 38 graden? Dan heeft hij koorts. Dit laat zien dat zijn lichaam strijdt tegen ziekteverwekkers als virussen en bacteriën.
Vaak gaat koorts vanzelf over. Is dit na drie dagen nog niet het geval? Neem dan contact op met de huisarts. Bel direct je huisarts als je kind koorts heeft en daarnaast onderstaande symptomen:
- Een verminderde afweer heeft, bijvoorbeeld door medicijnen of een afweerstoornis
- Een vaccinatie van het consultatiebureau heeft gemist
- Suf is en niet goed reageert op zijn omgeving
- Benauwd is
- Vlekjes of huidbloedinkjes heeft
- Veel pijn heeft als je zijn benen optilt tijdens het verschonen
Koorts bij een baby onder de drie maanden
Is je baby jonger dan 3 maanden en heeft hij koorts? Dan moet hij altijd door een arts beoordeeld worden. Je kind is nog onvoldoende beschermd door vaccinaties en zijn afweersysteem is nog niet rijp genoeg. Hierdoor is hij extra kwetsbaar en is het belangrijk om hem door een arts te laten nakijken.
3. Benauwdheid
Bij een verkoudheid kan je kind benauwd overkomen door een verstopte neus. Dit is onschuldig en verbetert vaak door het neusje van je baby te spoelen met zoutoplossing. Ook een neusspray geschikt voor baby’s kan helpen. Sommige (infectie)ziekten kunnen echter gepaard gaan met ernstige benauwdheid. Dit merk je aan deze symptomen:
- Intrekkingen bij de borstkas of bij de hals bij inademing
- Blauw kleurende lippen
- Een snelle ademhaling en hartslag
Bel direct je huisarts wanneer je kind:
- Een veel snellere ademhaling heeft dan normaal
- Door zijn snelle ademhaling niet kan drinken of (bij een ouder kind) nauwelijks kan praten
- Zijn neusvleugels bewegen bij het ademen
- Af en toe stopt met ademen
4. Veel onverklaarbare blauwe plekken
Blauwe plekken zijn onderhuidse bloeduitstortingen. Ieder kind heeft weleens een blauwe plek, bijvoorbeeld omdat hij tijdens zijn eerste stapjes valt. Blauwe plekken kunnen echter ook een ernstige oorzaak hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een stofwisselingsziekte of acute leukemie.
Neem contact op met je huisarts als je kind vaak blauwe plekken heeft waarvan je de oorzaak niet weet. Bel ook de huisarts als je kleine blauwe plekken heeft en de volgende symptomen vertoont:
- Nog niet kruipt of loopt
- Deze op ‘zachte’ lichaamsdelen zitten: wangen, billen of de binnenkant van de benen
- Bleker ziet dan normaal
- Onverklaarbaar moe is
- Bloedingen of bloedneuzen heeft
- Opgezette lymfeklieren heeft in hals, oksels of liezen
5. Hoofdpijn en stijve nek
Hoofdpijn bij een kind kan veroorzaakt worden door koorts, een oorontsteking of een bijholte-ontsteking. Er kan echter ook meer aan de hand zijn. Hoofdpijn in combinatie met een stijve nek kan wijzen op hersenvliesontsteking, ook wel meningitis of nekkramp genoemd. Dit is een ontsteking van de vliezen die om de hersenen en het ruggenmerg liggen.
Hersenvliesontsteking is een ernstige ziekte die levensbedreigend kan zijn. Daarom is snel handelen belangrijk. Bel direct je huisarts of de huisartsenpost als je kind twee of meer van de volgende klachten heeft:
- Hoofdpijn
- Een stijve nek
- Hoge koorts
- Vaak overgeven
- Sufheid
- Vlekjes op de huid (die niet wegdrukbaar zijn)
- Aanvallen van stuiptrekkingen
- Bij baby’s: veel minder drinken, een gespannen of bolstaande fontanel en pijn bij het verschonen van de luier
6. Niet of nauwelijks plassen
Plast je kind niet of nauwelijks? Dan kan er sprake zijn van uitdroging. Bij uitdroging verliest je kind meer vocht dan hij binnenkrijgt. Met het vocht verliest hij ook zouten en andere belangrijke voedingsstoffen.
In ernstige gevallen kan uitdroging leiden tot shock of zelfs een coma. Daarom is het belangrijk om snel te handelen. In dit artikel lees je welke symptomen kunnen wijzen op uitdroging. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen bij je kind ziet.
In sommige gevallen is het extra belangrijk om alert te zijn. Neem direct contact op met je huisarts of de huisartsenpost als je kind:
- Suf of niet wakker te krijgen is
- Vaker dan zes keer per dag dunne diarree heeft
- Diarree en koorts heeft
- Diarree heeft en moet overgeven
- Diarree heeft en slecht drinkt
7. Extreem huilen
Het ene kind huilt meer dan de andere. Wanneer je baby of peuter veel huilt en ontroostbaar is, kan dit frustrerend zijn voor jou als ouder. Soms is het moeilijk in te schatten of er meer aan de hand is. Heb je het idee dat je kind echt anders of heviger huilt dan normaal? Vraag dan je huisarts om advies. Dit kan het geval zijn wanneer je kleine:
- Huilt zonder tranen. Dit kan wijzen op uitdroging.
- Huilt met een zwak geluid. Dit kan wijzen op buikpijn of een keelontsteking.
- Kreunend huilt. Je kleine kan uitgeput of ernstig ziek zijn.
- Eerst zonder te ademen en zonder geluid huilt, om vervolgens te krijsen. Je kind kan een ernstige verwonding hebben.
8. Geelzucht
Kleurt de huid van je baby geel? Dan bestaat de kans dat hij geelzucht heeft. Geelzucht wordt veroorzaakt door de afbraak van rode bloedcellen. In de baarmoeder had je baby een hoger bloedgehalte en dus meer rode bloedcellen. Deze worden na de geboorte afgebroken, waarbij bilirubine ontstaat. Dit stofje zorgt voor een gele kleur.
Meestal is geelzucht onschuldig. Is het bilirubine-gehalte in het bloed van je kleine echter heel hoog? Dan kan dit tot hersenschade leiden. Daarom wordt je baby goed in de gaten gehouden als hij geelzucht heeft. Neem contact op met je huisarts of verloskundige wanneer je baby geel ziet en:
- Dit binnen 24 uur na de geboorte ontstaat
- Dit langer dan zes weken duurt
- Suf is en slecht drinkt
- Donkere urine en witte ontlasting heeft
- Je kind koorts of andere symptomen van een infectie heeft
9. Verminderd bewustzijn
Wanneer je kind suf is, heeft hij een verminderd bewustzijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een te lage bloeddruk, oververhitting, zouttekort of uitputting. Flauwvallen wordt veroorzaakt door een verminderde toevoer van bloed naar de hersenen. Dit duurt maar een paar minuten en is vaak niet ernstig.
Is je kind jonger dan zes jaar en valt hij flauw? Bel dan 112. Flauwvallen komt bij kinderen onder de zes namelijk zelden voor. Er kan iets ernstigs aan de hand zijn.
Valt je kind flauw en is hij ouder dan zes jaar? Houd zijn gezondheid dan goed in de gaten. Als hij regelmatig flauwvalt, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Doe dit ook als hij naast het flauwvallen last heeft van andere klachten, zoals hoofdpijn. Bel 112 als je kind flauwvalt en niet binnen twee minuten bijkomt.
10. Niet wegdrukbare vlekjes
Heeft je kind vlekjes op zijn huid? Vaak duidt dit op een onschuldige kinderziekte. Soms is er echter iets ernstigs aan de hand. Het is dan van groot belang dat je snel actie onderneemt. Neem contact op met je huisarts wanneer je baby vlekjes heeft en:
- Je deze niet weg kan drukken. Dit kan wijzen op een meningokokkeninfectie.
- Suf of niet makkelijk wakker te krijgen is
- Ontroostbaar huilt
- Vaak moet overgeven
- De helft minder drinkt dan normaal
- Een halve dag geen natte luier heeft gehad
11. Bloed bij de ontlasting
Wanneer je bloed in de luier van je baby ontdekt, is dit best even schrikken. Het kan verschillende redenen hebben. Een urineweginfectie kan voor bloed bij de urine zorgen. Heeft je baby een scheurtje bij zijn anus? Dan kan dit de reden zijn voor bloed bij de ontlasting. Ook heftige diarree en huiduitslag kunnen voor bloed bij de ontlasting zorgen.
Ga naar de huisarts wanneer je bloed in de luier van je kind ontdekt en je niet weet wat de oorzaak is. Doe dit ook wanneer je bloed ziet in zijn luier en hij veel huilt of koorts heeft.
Het zekere voor het onzekere nemen
Maak je je zorgen over je kind? Twijfel je over de ernst van zijn klachten? Neem dan altijd contact op met je huisarts of de huisartsenpost. Deze kan inschatten of er in jouw specifieke situatie actie nodig is.