baby krijgt eerste inenting door het consultatiebureau

Al in de eerste week na de bevalling moet je baby geloven aan zijn eerste prik. De eerste inenting op het consultatiebureau volgt 2 maanden later. Prikken zijn nooit leuk. Weet dus wat er komen gaat, zodat jij en je baby zo ontspannen mogelijk door de prikjes heen fietsen.

Hielprik

De allereerste prik die je baby krijgt, is geen inenting, maar de hielprik. Er wordt bloed afgenomen uit de hiel van je kindje, dat vervolgens onderzocht wordt op 17 erfelijke aandoeningen.

De hielprik wordt gegeven in de eerste week na de geboorte. Een jeugdverpleegkundige komt bij je thuis om dit te doen, tegelijk met de gehoortest. De prik is niet helemaal pijnloos, dus dit is best spannend voor jou en je kindje. Gelukkig gebeurt het snel en is je baby het na een flinke knuffelsessie weer gauw vergeten.

Voorbereiding hielprik

Het liefst wil je natuurlijk dat de hielprik snel en soepel verloopt voor je kindje. Je kan hier zelf een handje bij helpen door te zorgen dat het voetje warm is. Trek hem warme sokjes aan, gebruik eventueel een extra dekentje, en wrijf het voetje een beetje warm voor het prikje komt.

Je kan ook je baby lekker in bad doen voor de verpleegkundige komt. Dit maakt hem rustig en de warmte van het bad zet zijn bloedvaatjes open. Het prikken zal dan makkelijker gaan en het bloed komt sneller naar de oppervlakte. Zo gebeurd!

De eerste inenting op het consultatiebureau

Als je baby 1 maand oud is, ga je voor het eerst zelf naar het consultatiebureau. Hier wordt een preventief gezondheidsonderzoek gedaan, maar voor prikjes hoeft je kleine nog niet bang te zijn. Via het Rijksvaccinatieprogramma krijgt je baby over het algemeen na 3 maanden zijn eerste inenting. Heb jij tijdens je zwangerschap geen 22-wekenprik gehad? Dan krijgt je baby bij 2 maanden een extra inenting. Dit is belangrijk om hem zo vroeg mogelijk te beschermen tegen kinkhoest.

De eerste inenting is een DKTP-Hib-HepB vaccinatie. Je baby wordt hierdoor beschermd tegen tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten en hepatitis B. Bij 3 maanden krijgt hij ook een prik tegen pneumokokken. Je kleine mag zich dus meteen opmaken voor 2 prikken. Spannend! De injecties worden meestal gezet in het dijbeen, en soms in de bovenarm.

Voorbereiding vaccinaties

Als je naar het consultatiebureau gaat, neem je standaard een aantal dingen mee:

  • Het Groeiboekje van je baby, dat je hebt gekregen van de jeugdverpleegkundige tijdens het huisbezoek
  • Een setje verschoningsmateriaal
  • Een voeding
  • Badjas of wikkelhanddoek
  • Eventueel een speentje om hem te troosten

Voor de prikjes ontvang je iedere keer een oproepkaart. Vergeet deze ook niet mee te nemen.

Mentale voorbereiding

Zowel de hielprik als de eerste inenting op het consultatiebureau zijn best spannend voor jou en je kleintje. De verpleegkundige op het consultatiebureau legt je dan ook altijd precies uit wat er gaat gebeuren.

Je baby kan gaan huilen als hij schrikt van de prik. Niks aan te doen, behalve troosten. Jouw taak is om je baby zo goed mogelijk te steunen tijdens deze bezoekjes.

Ontspan

Zorg dat zowel jij als je baby er lekker ontspannen ingaan. Je kindje weet nog niet dat een naald scherp is en pijn kan doen en zal dus niet uit zichzelf zenuwachtig zijn. Maar als jij gespannen bent, voelt je kindje dit en is de kans groot dat hij deze spanning overneemt.

Zorg er dus voor dat je zelf zo relaxed mogelijk bent. Lees je in, en als je op voorhand al vragen hebt, bel even met het consultatiebureau. Ze informeren je graag.

Beslis wie er meegaat

Als moeder kan je het gevoel hebben dat je de prikken echt samen met je baby moet ‘doorstaan’. Misschien vind je het wel zó spannend, dat je jezelf niet goed rustig kan houden. Overweeg dan om nog iemand, bijvoorbeeld je partner of een ander – voor je kindje – vertrouwd persoon mee te nemen naar het consultatiebureau. Voor de ontspanning van je kindje kan dit beter zijn.

Probeer ook te bedenken dat het allemaal wel meevalt en zo klaar is. Als je baby zich over een aantal maanden als kruipend ontdekkertje een keer flink stoot, doet dat waarschijnlijk meer pijn.

Troost en bied afleiding

Tijdens de prik kan je je baby afleiden. Vaak mag je je kindje zelf vasthouden, waarmee je hem ook fixeert voor de prik. Wrijf dan bijvoorbeeld over zijn ruggetje. Praat tijdens het prikken tegen je kindje. Je vertrouwde stem kalmeert hem.

Als je kindje huilt na de prik, troost hem dan zoals je gewend bent. Je kan ook de prikplek zachtjes masseren om de pijn te verzachten. Vaak doet de jeugdverpleegkundige dit trouwens al voor je. En vergeet natuurlijk zijn favoriete knuffeltje niet!

Bijwerkingen

Iedere baby is anders en reageert dus anders op een vaccinatie. Het kan zijn dat jouw kleine nergens last van heeft, maar misschien merk je wel dat je kindje wat bijwerkingen ervaart. Over het algemeen zijn deze onschuldig en hoef je je geen zorgen te maken. De prikplek kan gevoelig zijn en wat rood en gezwollen worden. Ook kan je baby een beetje ‘uit zijn doen’ zijn en wat verhoging krijgen.

Als je kindje hoge koorts krijg, stuipjes of problemen met ademen, bel dan je arts. Twijfel je of iets een bijwerking is, dan kan je altijd even contact opnemen met het consultatiebureau.

Succes met de eerste prikjes!