Nagels knippen bij je baby met baby nagelschaartje

De nagels van je baby kunnen behoorlijk scherp zijn. Vanaf het moment dat je baby 3 maanden oud is, kan je zijn nagels knippen. Voor die tijd is vijlen handiger.

Baby nagels vijlen

Als je kindje jonger is dan 3 maanden kan je zijn nagels het beste vijlen, omdat ze nog erg zacht zijn. Als je ze knipt, bestaat de kans dat ze dubbel klappen in de schaar. Daarnaast is vijlen in het begin wat minder spannend dan knippen in die mini-nageltjes.

Gebruik voor het vijlen een kartonnen vijl. Pak een vinger van je baby vast en druk de huid iets naar onder, zodat je goed bij de nagel kan. Vijl één kant op. Door heen en weer te vijlen kunnen er namelijk scheurtjes en scherpe randjes ontstaan, en die wil je juist weghalen.

Baby nagels knippen

Zodra de nagels van je baby hard genoeg zijn, kan je ze knippen. Leg je baby op de commode als je zijn nagels gaat knippen, zodat je er goed bij kan. Het is handig om de nagels te knippen terwijl je kindje slaapt of als hij rustig en tevreden is, bijvoorbeeld na zijn voeding. Toch kan je niet voorkomen dat je baby beweegt tijdens het knippen. Als je kleine echt onrustig is, ga dan verder met knippen als hij slaapt. Het kan ook schelen om dit klusje samen met je partner aan te pakken. De één houdt het handje vast, terwijl de ander de nagels knipt.

Als je de nagels van je kleine knipt, houd dan zijn handje goed vast, pak een vinger en duw de huid onder de nagel van je baby weer iets naar beneden (net als met vijlen), zodat je goed bij de nagel kan. Bij het knippen van de vingernagels volg je de vorm van de nagel. Bij de tenen knip je de nagels recht af.

Voor het knippen van de nagels kan je het beste een speciale babyschaar gebruiken. Dit is een klein schaartje met stompe punten. Er bestaan ook knippertjes voor baby’s, mocht je dat handiger vinden dan een schaar. Vind je het knippen helemaal niks, dan is het prima om een vijl te blijven gebruiken. Dit gaat alleen iets minder snel dan knippen.

Hoe vaak nagels knippen?

De nagels van je baby kunnen best snel aangroeien. Het kan daarom zijn dat je meerdere keren in één week aan het knippen of vijlen bent. De teennagels groeien minder snel.