Opvolgmelk: wat is het en hoe stap je over?
Vanaf de leeftijd van 6 maanden heeft je baby aan gewone zuigelingenvoeding niet meer genoeg. Om aan zijn voedingsbehoeftes te voldoen, kan je het beste overstappen naar opvolgmelk. Wat is dit precies en hoe stap je over naar opvolgmelk?
Wat is opvolgmelk?
Opvolgmelk is melkvoeding die speciaal is afgestemd op baby’s van 6 maanden tot 12 maanden. Het bevat meer ijzer dan normale flesvoeding. Tijdens je zwangerschap bouwt je baby een ijzervoorraad op. Deze raakt op wanneer hij ongeveer 6 maanden oud is. Hij eet dan nog niet genoeg vaste voeding om hier voldoende ijzer uit te halen. Door opvolgvoeding krijgt hij toch genoeg ijzer binnen.
Opvolgmelk bevat minder eiwit en zout dan gewone melk. Gewone melk bevat ook ijzer, maar niet genoeg. Daarnaast bevat het veel eiwitten en zout. De nieren van je baby kunnen deze nog niet goed verwerken. Daarom is gewone melk niet geschikt voor je kindje tot hij 1 jaar oud is. Nu en dan een slokje melk of een lepel yoghurt kan geen kwaad. In grote hoeveelheden kan gewone melk schadelijk zijn. De grote hoeveelheid eiwitten kan de nieren beschadigen.
Geef je je baby borstvoeding? Dan kan je hier gewoon mee doorgaan. Borstvoeding past zich namelijk aan op de behoeftes van je kind. Hij krijgt dus met behulp van je moedermelk altijd de juiste voedingsstoffen binnen.
Kies de milde en zachte smaak van Kabrita
Kabrita Opvolgmelk combineert de natuurlijke mildheid van Nederlandse geitenmelk met waardevolle voedingsstoffen zoals vitamine A, C en D, ijzer en Omega vetzuren DHA*. Daarnaast bevat het ook voedingsvezels (GOS).
* Zoals alle opvolgmelk
Vanaf wanneer opvolgmelk?
Wanneer je flesvoeding geeft, heeft je baby opvolgvoeding nodig vanaf 6 maanden. De ijzervoorraad die hij tijdens je zwangerschap heeft opgebouwd, raakt dan op.
Je kindje heeft de extra voedingsstoffen in opvolgvoeding nodig tot hij 1 jaar oud is. Vanaf dan eet hij met de pot mee. Daardoor haalt hij meer ijzer uit voeding, wat ervoor zorgt dat hij het extra ijzer in opvolgmelk niet meer nodig heeft. Vanaf zijn eerste verjaardag kan hij gewone melk gaan drinken. Geef je borstvoeding? Dan kan je dit naar behoefte blijven geven als je kind 1 jaar is.
Overstappen op opvolgmelk
De overstap naar opvolgmelk gaat bij de ene baby makkelijker dan bij de ander. Sommige baby’s hebben er geen moeite mee om in één keer over te stappen, terwijl andere even moeten wennen. Als het nodig is, kan je de overgang makkelijker maken door tijdelijk zuigelingenvoeding te mengen met opvolgvoeding. Je bereidt zuigelingen- en opvolgvoeding op dezelfde manier.
Geef je borstvoeding en besluit je over te stappen naar opvolgmelk? Of wil je borstvoeding en opvolgvoeding gaan combineren? Neem dan contact op met het consultatiebureau. Daar kunnen ze je adviseren over de juiste voeding voor je baby.
Welk merk is het beste?
Opvolgmelk is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en wordt door verschillende merken aangeboden. Het maakt niet uit welke je kiest. De samenstelling van opvolgmelk is namelijk volgens de wet vastgesteld. Dit betekent dat de samenstelling per merk weinig verschilt. Het maakt dus niet uit welk merk je kiest of hoe duur de opvolgvoeding is. Een goedkope variant is even voedzaam als een duurdere variant.
Dreumesmelk en peutermelk
Voor kinderen vanaf 1 jaar oud is er speciale dreumesmelk en peutermelk te koop. Dit heeft je kindje echter niet nodig. Eet hij gezond en krijgt hij extra vitamine D? Dan krijgt alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft.