In samenwerking met stokke logo
bovenaanzicht van Stokke MyCarrier draagzak

Ik kijk altijd uit naar de woensdag. Dan heb ik de hele dag samen met mijn zoontje van 9 maanden, Marshall. Met zijn tweetjes op zijn slaapkamer spelen, lunchen (lees: alle stukjes boterham van de grond rapen die hij weggooit) en erop uit. Als het zonnetje schijnt, doen we niets liever dan een lange wandeling maken. De plekken die we bezoeken zijn alleen niet altijd kinderwagenproof. Een draagzak biedt dan uitkomst en zorgt ervoor dat we samen overal naartoe kunnen gaan.

Klik-en-klaar

Tegenwoordig weet onze hond Chef precies wanneer we gaan wandelen. Zodra ik de draagzak uit de kast haal, springt hij al in het rond. Voor iedereen is het dan prettig als het niet al te lang duurt voordat Marshall in de draagzak zit en we erop uit kunnen. Gelukkig zijn we met de draagzak die we thuis hebben, de Stokke® MyCarrier™, in no time onderweg. In het begin moest ik even goed kijken hoe alle klikgespen werken, maar na een paar keer oefenen had ik het zo onder de knie.

Dit filmpje laat je precies zien hoe je de Stokke® MyCarrier™ op verschillende manieren kan dragen. Handig als je de eerste keer ermee op pad gaat!

Stokke®

Wapperende beentjes

Een draagzak is in ons geval niet alleen een stuk praktischer, maar ik merk ook dat Marshall het ontzettend leuk vindt. Het lijkt wel alsof hij denkt dat hij zelf aan het lopen is. Vanaf het moment dat we op pad gaan, wapperen zijn beentjes alle kanten op.

Een aantal maanden geleden kon Marshall nog heerlijk in slaap vallen in de draagzak, maar nu hij de wijde wereld in kijkt, is hij veel te druk bezig met alles in zich op te nemen. Voor hem is het erg leuk om op grotere hoogte te zitten en ik geniet van zijn nieuwsgierigheid naar de omgeving.

Marshall wappert met zijn beentjes in draagzak

Geen protesterende schouders

Met zijn negen maanden is Marshall geen lichtgewicht meer. Het afleggen van lange afstanden met hem in de draagzak wordt een steeds grotere uitdaging. Vooral mijn nekspieren en schouders gaan na een tijdje protesteren. Met de MyCarrier™ had ik dit een stuk minder. De verstelbaarheid zorgt ervoor dat ik de tailleband en schouderbanden goed strak kan aantrekken.

Ook de hoogte van het zitgedeelte kan ik met schuifjes en haakjes eenvoudig aanpassen, waardoor Marshall niet te veel gaat hangen en lekker comfortabel zit. Mijn schouders blij, Marshall blij en de hond blij, want hij wordt extra lang uitgelaten.

zijaanzicht van Stokke MyCarrier draagzak
Aan de zijkant van de MyCarrier™ zitten verschillende schuifjes, knoopjes en haakjes, waarmee je de draagzak eenvoudig verstelt.

Ventilerende materialen

Marshall en ik laten Chef vaak ’s middags uit, dan is het in de zomer wat meer afgekoeld. Toch kan het snel warm worden met een draagzak, voor zowel jezelf als voor je kindje. Het is dan geen verrassing als je na een gezellige wandeling met flinke zweetplekken op je rug thuiskomt.

Met de Stokke® MyCarrier™ vielen de zweetplekken behoorlijk mee. Dit komt doordat de draagzak gemaakt is van materialen zoals mesh, een lichte stof die voor een goede ventilatie zorgt.

Stokke MyCarrier
De MyCarrier™ draagzak ventileert goed, waardoor we allebei ons hoofd (en lijf) koel kunnen houden.

Eerste hulp bij doorkomende tandjes

Niet alleen maakt de draagzak het wandelen een stuk aangenamer en leuker, ik heb ook ervaren hoe fijn een draagzak in en om het huis kan zijn. Bijvoorbeeld als je kindje ziek is, of tandjes krijgt. Ik denk dat ik niet de enige ouder ben die in angst het doorkomen van de eerste tandjes van mijn kleine afwachtte. Je hoort de verhalen van eindeloze huilbuien en slapeloze nachten en hoopt maar dat het bij jou thuis niet zo erg zal zijn.

Bij ons viel het uiteindelijk mee, maar het doorkomen van twee tandjes tegelijk zorgde er wel voor dat Marshall van een altijd vrolijk mannetje veranderde in een verdrietige, extra aanhankelijke baby. Hij wilde het liefst de hele dag vastgehouden worden en ik wilde niets liever dan hem troosten.

Toch moet je af en toe je handen vrijmaken, bijvoorbeeld om een hapje klaar te maken. Na een paar mislukte pogingen om hem in zijn box te leggen, heb ik de draagzak erbij gepakt. Daar was weer de rust waar we beiden naar verlangden, hij viel gelijk in slaap! Stiekem vond ik het heerlijk om hem weer de hele dag dichtbij me te hebben, net zoals ‘vroeger’ toen hij net geboren was.

Marshall in Stokke MyCarrier 3

Draagzak tips

Ik gebruik al een tijdje met veel plezier de MyCarrier™ draagzak en ik word er steeds handiger in. Hierbij enkele tips, op basis van mijn eigen ervaringen:

  • Extra laag. Bedenk dat een draagzak een extra laag is (zonder mouwtjes). Pas daar dus de kleding van je baby en die van jezelf op aan, vooral als het buiten warm is. Korte mouwtjes in de vorm van een t-shirt en broekje zitten het lekkerst voor je baby, dan schuurt de draagzak niet langs zijn huid.
  • Oefening baart kunst. Probeer de draagzak eerst een paar keer thuis uit voordat je op stap gaat. Zo voorkom je dat je ergens buitenshuis loopt te hannesen (ik spreek uit ervaring). Ik vind een draagzak een stuk makkelijker dan een draagdoek, maar het kan even duren voordat je het onder de knie hebt. Met een paar keer oefenen kan je daarna voordat je (en je hond) het weet de deur uit.
  • Verstelbaarheid is key. Als je een draagzak koopt, kies dan voor eentje die verstelbaar is. De meeste zijn dat gelukkig. Voor ons gezin is het een must; Marshall’s papa en ik schelen namelijk ruim 20 centimeter in lengte! En daarnaast blijft Marshall natuurlijk gezellig doorgroeien.
  • Goede hoogte. Twijfel je of je de draagzak goed hebt ingesteld? Dan is dit een handig ezelsbruggetje: als je het hoofdje van je kindje kan kussen, zonder te veel naar beneden te hoeven bukken, dan zit hij goed. En trust me, onderweg ga je hem vaak genoeg kusjes willen geven!
  • Verschoon zijn luier voor vertrek. Het spreekt wellicht voor zich, maar verschoon de luier van je kindje voordat je samen op pad gaat. Zo zit hij het lekkerst in de draagzak en kan hij het langer volhouden.
  • Ergonomisch ontwerp. Let op, want niet alle draagzakken zijn ergonomisch. Dit is echter wel belangrijk, omdat de heupen van je kindje goed ondersteund moeten worden. Door het brede zitvlak van de Stokke® MyCarrier™ zit je kindje altijd in de juiste positie. Wat ook fijn is om te weten, is dat de MyCarrier™ erkend is door het Internationale Instituut voor Heupdysplasie. Hiermee heb je de garantie dat je kindje goed zit, wel zo fijn!

Benieuwd naar ervaringen van andere jonge moeders en hoe zij de Stokke® MyCarrier™ draagzak in het dagelijkse leven gebruiken? Hier lees je de verhalen van vier wereldmoeders die over hun zwangerschap en het eerste jaar met hun baby vertellen.

Laura Miller

Laura is redacteur en trotse mama van de vrolijke Marshall (1 jaar). Samen met haar man Tom, Marshall en asielhondje Chef genieten ze van het Haarlemse leven.