Temperatuur baby: hoe meet je het en wat is normaal?
De temperatuur van je baby kan sterk wisselen. Het is daarom vooral de eerste weken belangrijk om regelmatig te meten hoe warm je kindje is. Wat is een normale temperatuur voor baby’s en wat moet je doen als je meting hiervan afwijkt?
Temperatuur baby
Vlak na de geboorte kan je baby zijn lichaamstemperatuur nog niet zo goed regelen. Terwijl op temperatuur blijven juist belangrijk is voor je kindje om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Het is daarom verstandig om regelmatig zijn temperatuur op te nemen met een thermometer. Zo kan je tekenen van koorts of ondertemperatuur snel herkennen.
Daarnaast is het verstandig om je kindje de eerste dag(en) een mutsje op te zetten. Als je baby prematuur is, is dit soms iets langer nodig. Na de eerste week kan je baby zelf zijn temperatuur regelen via het hoofd.
Wat is een normale temperatuur voor mijn baby?
De normale temperatuur voor je baby ligt tussen de 36,5 – 37,5°C. Een temperatuur onder de 36°C noemen we ‘ondertemperatuur’. Is je kindje warmer dan 38°C, dan is er sprake van koorts. In de tabel hieronder zie je welke betekenis de lichaamstemperatuur van je baby heeft en wat je kan doen bij een afwijkende temperatuur.
Temperatuur baby | Wat betekent het? | Wat moet ik doen? |
---|---|---|
< 36°C | Onder-temperatuur | Bel de verloskundige of huisarts, houd je baby zo goed mogelijk warm |
36 - 36,5°C | Lage temperatuur | Meet opnieuw, kleed je kindje warmer aan en meet een tijdje later nog eens |
36,5 - 37,5°C | Normale temperatuur | Niks, je baby heeft een goede lichaamstemperatuur |
37,5 - 38°C | Verhoging | Kleed je kindje minder warm aan en meet na een tijdje opnieuw |
> 38°C | Koorts | Bel de verloskundige of huisarts, zorg dat je baby zijn warmte kwijt kan |
Temperatuur baby in de kraamtijd
In de kraamtijd is het extra belangrijk om de temperatuur van je baby in de gaten te houden. Afwijkingen in de lichaamstemperatuur kunnen namelijk wijzen op infecties of ‘opstartproblemen’. Doorgaans zal je kraamverzorgende adviseren om de eerste drie dagen bij elke verschoning te temperaturen. Na drie dagen kan je twee keer per dag meten. In de kraamweek is het verstandig om je verloskundige of huisarts te bellen bij een afwijkende meting.
Na de kraamtijd
Na de kraamtijd hoef je niet meer dagelijks te temperaturen. Je kan dan af en toe het voorhoofd en de nek van je baby voelen. Twijfel je, voer dan een meting uit met de thermometer. Is je kindje jonger dan 3 maanden en heeft hij koorts? Raadpleeg dan altijd je huisarts.
Opnemen temperatuur baby
Het opnemen van de temperatuur van je baby gaat het nauwkeurigst met een digitale, rectale thermometer. Deze vind je meestal in het kraampakket. Ontsmet de thermometer voor gebruik, smeer het topje in met wat vaseline en breng hem ongeveer 1,5 cm in de anus van je kindje. Zodra het metalen puntje niet meer zichtbaar is, ben je diep genoeg. Na het piepsignaal is de meting voltooid en kan je de temperatuur aflezen. In de video hieronder wordt precies uitgelegd hoe je je kindje kan temperaturen.
Welke thermometer gebruik je?
Er bestaan verschillende soorten thermometers. Tot je kindje 3 maanden oud is, kan je het beste een rectale thermometer gebruiken. Daarna is ook de oorthermometer een mogelijkheid, maar deze is minder betrouwbaar.
In plaats van een oorthermometer, kan je ook een voorhoofdthermometer overwegen. Deze zijn iets makkelijker in het gebruik en je hebt er geen plastic kapjes voor nodig. Ook deze thermometers geven een minder betrouwbare uitslag dan een rectale thermometer.
Thermometers voor onder de oksel of in de mond zijn doorgaans niet erg betrouwbaar, omdat je baby nog erg beweeglijk is. Hierdoor kan de thermometer bewegen, wat de meting beïnvloedt. Daarnaast hebben omgevingsfactoren meer invloed op een meting in de oksel of mond.
Wat te doen bij ondertemperatuur?
Bij een lichaamstemperatuur lager dan 36°C, heeft je kindje ondertemperatuur. Het is mogelijk dat je de thermometer niet diep genoeg in de anus hebt gebracht. Meet dus nog een keer opnieuw om er zeker van te zijn dat het klopt. Blijft de temperatuur te laag, bel dan je verloskundige of huisarts. Ondertemperatuur kan bij baby’s namelijk ook een teken zijn van een infectie.
In de tussentijd is het belangrijk om je kindje zo goed mogelijk warm te houden. Kleed hem goed aan en dek hem toe met een deken. Een kruik kan helpen om het bedje op te warmen. Daarnaast kan je via huid-op-huidcontact je kindje verwarmen met je eigen lichaamswarmte.
Wat te doen bij koorts?
Als je kindje warmer is dan 38°C, heeft hij koorts. Dit hoeft niet ernstig te zijn, maar het kan wijzen op een infectie. Het is van belang om je baby extra in de gaten te houden. Zorg ervoor dat hij niet te warm gekleed is en laat hem voldoende drinken. Is je baby jonger dan 3 maanden oud en/of vertoont hij de onderstaande symptomen, bel dan de huisarts of je verloskundige.
- Maakt kreunende geluidjes
- Is slap en lusteloos
- Krijgt vlekjes of uitslag
- Drinkt slecht
- Heeft koorts
Oorzaken afwijkende temperatuur baby
Er kunnen verschillende redenen zijn voor een afwijkende temperatuur bij je baby. Als je twijfelt over de oorzaak, raadpleeg dan je verloskundige of de huisarts. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:
- Infectie. Dit kan zowel ondertemperatuur als koorts veroorzaken. Vermoed je dat dit de reden is, waarschuw dan de huisarts en houd je kindje extra goed in de gaten.
- Verkeerd gemeten. Bij ondertemperatuur is het mogelijk dat je de thermometer niet diep genoeg in de anus hebt gebracht. Meet nog eens opnieuw.
- Omgevingstemperatuur. De omgeving heeft invloed op de temperatuur van je kindje. Is het erg koud in huis, kleed je baby dan warmer aan. Is het juist warm, zorg dan dat je kleine zijn warmte goed kwijt kan.
- Hard huilen. Als je baby net flink heeft gehuild, kan hij daar warm van worden. Vaak heeft hij dan ook rode wangen en voelt hij zweterig aan. Laat hem even rustig kalmeren en meet daarna opnieuw.
- Grote inspanning. Net als bij volwassenen, gaat na inspanning de lichaamstemperatuur van je baby omhoog. Laat je kindje eerst tot rust komen en meet daarna opnieuw.
Wiegendood en temperatuur baby
Naast koorts, kan de temperatuur van je baby ook te hoog worden door warmtestuwing. Warmtestuwing wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op wiegendood. Je kan er daarom het beste voor zorgen dat je kindje het niet te warm krijgt tijdens het slapen. De perfecte temperatuur van de babykamer is 20°C in de eerste weken. Als je kindje ouder is dan 6-8 weken, is een temperatuur van 16-18°C ideaal.
Je kan er daarnaast op letten dat je je baby niet te warm aankleedt voor het slapengaan. Op warme dagen in de zomer is alleen een katoenen rompertje en een zomerslaapzak vaak voldoende. Is het kouder, dan kan je een warme pyjama en een deken gebruiken.
Controleer regelmatig of je kleine het niet te warm heeft, door zijn nek en voorhoofd te voelen. Als deze een beetje lauw aanvoelen, is de lichaamstemperatuur van je baby waarschijnlijk goed. Voelt dit klammig, dan heeft hij het te warm. Twijfel je, dan kan je eventueel de thermometer gebruiken.
Auteur Fabienne Janssen Lok