Baby met darmkrampjes

Darmkrampjes komen vaak voor. Bijna elke baby heeft ze, maar de een heeft er meer last van dan de ander. Ook voor jou kan het erg lastig zijn. Gelukkig is het onschuldig, maar hoe herken je deze buikkrampen en wat kan je eraan doen?

Wat zijn darmkrampjes?

Darmkrampjes (of buikkrampjes) zijn samentrekkingen van de spieren in de darmwand. Ze zijn erg vervelend voor je kleine. Het begint vaak tijdens of na de voeding. Je baby begint hard te huilen, wat vervolgens uren kan aanhouden. Je baby lijkt op geen enkele manier te troosten en is erg onrustig.

Door de onrust die de krampen veroorzaken, wordt nog moeilijker om je kindje te troosten. Daardoor kan deze kwaal je vele uren nachtrust kosten. Gelukkig gaat het ook weer over. Je baby heeft waarschijnlijk het meest last van buikkrampen als hij 6 weken oud is. Na een maand of 4 neemt het vaak af. De darmen van je kindje zijn dan voldoende ontwikkeld en gewend aan voeding.

Buikkrampjes herkennen

Als je kindje last heeft van buikkrampen, kan je dat herkennen aan een aantal kenmerken:

 • Je kindje balt zijn vuisten.
 • Hij schopt en trappelt met zijn benen of trekt ze juist krampachtig op.
 • Je baby heeft veel onrust en spanning in zijn lijf.
 • Hij kan zich overstrekken.
 • Je baby huilt hard en heftig.
 • Hij kan last hebben van winderigheid.

In samenwerking met Weleda

Effectieve verlichting van darmkrampjes

Een babymassage met Baby Buikjesolie biedt verlichting, ondersteunt de spijsvertering en brengt je baby direct tot rust. Speciaal ontwikkeld voor een ontspannen buikmassage die je baby heerlijk kalmeert.

Lees meer

Oorzaken van darmkrampjes

De oorzaak van de buikkrampen is meestal gelukkig geen medisch probleem. Verschillende oorzaken kunnen een rol spelen.

Rijping van het maagdarmstelsel

Na de geboorte worden de darmen van je kleine voor het eerst aan het werk gezet. Ze krijgen nu echte voeding te verteren en dat is een hele uitdaging. Zijn maagdarmstelsel is nog niet helemaal ontwikkeld. Hierdoor gaat voedsel er soms te snel doorheen en wordt het niet goed afgebroken. Dit zorgt voor gasvorming en krampen.

Lucht

Als je baby drinkt, komt er met de melk ook lucht mee. Vooral bij baby’s die gulzig drinken, kunnen dit grote hoeveelheden zijn. Lucht in de darmen kan voor buikkrampjes zorgen, omdat de darmen moeite hebben het teveel aan lucht kwijt te raken.

Prikkels

Krijgt je kindje te veel prikkels binnen? Dan kan dit soms letterlijk voor buikpijn zorgen. Sommige baby’s zijn hier gevoeliger voor dan anderen.

(Koemelk)allergie

In sommige gevallen is er meer aan de hand en worden de buikklachten veroorzaakt door een overgevoeligheid of voedselintolerantie. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je kindje een koemelkallergie heeft.

Voeding

De voeding die je baby krijgt, speelt een belangrijke rol bij de hoeveelheid klachten. Er zijn verschillende dingen waar je op kan letten. Dit hangt ervan af of je borstvoeding of flesvoeding geeft.

Bij borstvoeding

Geef je borstvoeding? Wanneer je baby de borst helemaal leegdrinkt, kunnen de krampen minder zijn. De vollere melk die later naar buiten komt, zet zijn darmen beter aan het werk.

Dat sommige voedingsmiddelen die jij eet (zoals kruiden en bepaalde koolsoorten) krampjes kunnen veroorzaken, is niet bewezen. Heb je toch het idee dat sommige dingen die jij eet voor buikkrampjes zorgen? Dan kan je deze producten een paar dagen laten staan, om te zien of de klachten bij je baby minder worden. Alcohol en tabak zijn natuurlijk sowieso niet goed bij krampjes.

Bij flesvoeding

Geef je flesvoeding, probeer dan niet te vaak grote veranderingen in het voedingsschema aan te brengen. De darmen van je baby moeten dan iedere keer opnieuw wennen. Je kan bij krampen die niet overgaan nadenken om een andere soort flesvoeding te gaan gebruiken.

Neem daarnaast de tijd voor de voeding: je baby mag er gerust 15-20 minuten over doen. Is hij sneller? Las dan pauzes in. Een speen met een kleiner gaatje of een dubbele speen kunnen ook helpen. Dit voorkomt dat je kindje veel lucht mee naar binnen slokt.

Probeer ervoor te zorgen dat de speen telkens gevuld is met melk tijdens het drinken. Dit voorkomt dat er luchtbellen in de maag van je baby komen. Er zijn speciale flessen op de markt die zo min mogelijk lucht doorlaten. Deze kunnen goed werken. Laat als laatste je baby ook goed boeren om het teveel aan lucht kwijt te raken.

Wanneer naar de dokter met buikkrampjes?

Deze babykwaal is op zich geen reden om naar de dokter te gaan. Het is niet schadelijk voor je kindje. Weet je zeker dat het darmkrampjes zijn waar je baby last van heeft? Dan hoef je niet naar de huisarts.

Twijfel je of het om krampjes gaat? Dan is het fijn om de huisarts even naar je kleine te laten kijken. De arts kan onderzoeken of er geen andere oorzaak is voor het ontroostbare huilen van je baby. Daarnaast kan hij of zij je adviezen geven. Ook wanneer er andere klachten zijn, zoals koorts, braken of bloed bij de ontlasting, kan je beter even contact opnemen met de huisarts.

Tips om de buikkrampen van je baby te verminderen

Moet je dan maanden afwachten en doorbijten tot je baby eroverheen groeit? Nee, gelukkig zijn er tips die uitkomst kunnen bieden. Hieronder een overzicht:

 • Leg een kersenpittenzakje op zijn buik. De warmte van een kersenpitzakje kan je baby helpen ontspannen en zo voor minder klachten zorgen. Ook een warm bad kan dit gevolg hebben.
 • Masseer zijn buik zachtjes. Doe dit door met warme handen zachtjes ronddraaiende bewegingen te maken over zijn buik. Dit zorgt niet alleen voor minder klachten, maar is ook een fijn moment tussen jou en je kindje.
 • Fiets met zijn benen in de lucht. Dit doorbreekt de spanning in de buikspieren en kan zo voor minder klachten zorgen. De ronddraaiende beweging helpt zijn buik om te ontspannen.
 • Afleiding in de vorm van geluid of beweging. Zing een liedje voor je baby, schommel hem heen en weer of maak een ritje met de auto. De bewegingen en je stem kunnen hem tot rust brengen.
 • Inbakeren. Met darmkrampen kan je in een cirkel van onrust en narigheid terechtkomen. Inbakeren kan helpen je baby rustig te krijgen, zodat hij een goede nachtrust heeft. Daarna kan hij er weer wat beter tegen.
 • Middelen van de drogist. Er zijn verschillende producten bij de apotheek en drogist verkrijgbaar tegen darmkrampen, zoals sab simplex, Cinababy, Infacol en ABC Dophilus. Een positief gevolg is bij geen van deze middelen bewezen. Toch zijn sommige ouders ervan overtuigd dat ze werken.
 • In de draagzak of draagdoek. Neem je baby in de draagzak of draagdoek en ga een stuk wandelen. Jouw lichaamswarmte, het kloppen van jouw hart en het heen en weer wiegen kunnen hem rustig maken.
 • Een fijne houding. Probeer een houding te vinden waarin je kindje zich prettiger voelt. Veel baby’s met darmkrampjes vinden het fijn om met hun buik op je onderarm te liggen. Met je hand ondersteun je zijn onderbuik. Een gebogen houding (foetushouding) is vaak ook fijn.
 • Geen venkelthee of anijsthee. Venkelthee of anijsthee geven is een tip uit de oude doos om darmkrampen minder te maken. Toch is het niet slim om dit aan je baby te geven. Het bevat plantengifstoffen, die bij een jonge baby mogelijk schadelijk kunnen zijn.

Helpen deze tips niet en wordt de stress je bijna teveel? Schakel hulp in of leg je kindje even in zijn wieg, om een paar minuten in een andere kamer tijd voor jezelf te nemen. Dan kan je er daarna weer even tegen. En bedenk dat het uiteindelijk over zal gaan.