Haaruitval na je zwangerschap: hoe komt het?
Gemiddeld verlies je 100 tot 120 haren per dag. Na de bevalling kan je merken dat je ineens veel meer haaruitval hebt. Waarom heb je ineens zoveel haarverlies? En wat kan je tegen haaruitval na de zwangerschap doen?
Haaruitval na de zwangerschap: waarom?
Je kan flink schrikken van al die haren in het doucheputje. Doorgaans hoef je je hier echter geen zorgen om te maken. Haaruitval na de zwangerschap is gelukkig een normaal verschijnsel, je wordt er niet kaal van. De medische term voor haaruitval na de zwangerschap is alopecia postpartum.
Om te begrijpen wat er na de bevalling precies met je mooie haardos gebeurt, is het goed om te weten hoe je haar groeit. Haren groeien namelijk in een cyclus van verschillende fasen. In de onderstaande tabel lees je wat er per fase gebeurt.
Fase | Wat gebeurt er? |
---|---|
Groeifase (anagene fase) | Een fase waarin het haar groeit. Ongeveer 80% tot 90% van je haren zitten in dit stadium. Deze fase duurt gemiddeld twee tot zes jaar en bepaalt hoe lang je haar kan worden. |
Overgangsfase (katagene fase) | Het haar stopt met groeien en gaat uiteindelijk over in de rustfase. De overgangsfase duurt ongeveer twee weken. |
Rustfase (telogene fase) | In de rustfase groeit het haar niet, het 'rust'. Deze fase duurt drie tot zes maanden. Daarna begint een nieuwe groeifase. De oude haar wordt uit het haarzakje geduwd en er groeit een nieuwe haar. |
Haargroei tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap komt ongeveer 95% van je haar in een groeifase terecht, waardoor het minder snel uitvalt. Je merkt misschien dat je haar gedurende negen maanden steeds voller wordt. Bij sommige vrouwen verandert ook de textuur van het haar. Dit alles komt door een verandering in je hormoonhuishouding. Vooral de toename van het hormoon oestrogeen is verantwoordelijk voor je nieuwe coupe.
Vol, sterk en gezond haar na de zwangerschap
Yummygums Hair ondersteunt je haar van binnenuit met 11 beauty vitamines. Deze lekkere, suikervrije gummies met frambozensmaak bevatten onder andere biotine en selenium, om bij te dragen aan haargroei en je haren sterk en glanzend te houden.
Je haar na de bevalling
Na de bevalling verandert er opnieuw veel in je hormoonbalans. Het oestrogeengehalte daalt weer. En flink ook. Daarom krijg je tijdens het ontzwangeren te maken met haaruitval. De sterke afname van oestrogeen in je bloed zorgt er namelijk voor dat je haar eerst in een overgangsfase en daarna in een rustfase terechtkomt.
Tijdens je zwangerschap belandde een groot deel van je haar in de groeifase. Daarom viel het veel minder uit dan normaal. Nadat je kindje geboren is, kan je juist veel meer haar verliezen. Dit komt doordat al die haren nu ineens tegelijk in een nieuwe fase terechtkomen. Ze vallen dus tegelijk uit.
Er groeien gelukkig ook weer nieuwe haren terug. Dit zie je als korte haartjes, vooral rondom je haargrens. Je haar lijkt nu dun, maar die volle dos komt weer terug. Je haar moet gewoon weer even groeien.
Wist je dat…?
…je kapsel gemiddeld uit zo’n 400.000 tot 1.000.000 haartjes bestaat?
Wanneer krijg je last van haaruitval na zwangerschap?
De meeste vrouwen krijgen rond vier maanden na de bevalling last van haaruitval. Wanneer dit precies begint, is per vrouw verschillend. Ook hoelang je last krijgt van haarverlies en hoeveel haar uitvalt, is niet van tevoren te zeggen. Alles heeft namelijk te maken met hoe snel je hormonen na de bevalling weer in balans zijn.
In principe komt je gebruikelijke coupe na verloop van tijd weer terug. Het is ook mogelijk dat je weinig van het haarverlies merkt. Raap je wel hele verzamelingen haar van je kussen en maak je je zorgen? Maak dan een afspraak bij je huisarts.
Borstvoeding en haarverlies
Geef je borstvoeding? Dan merk je misschien dat je geen last hebt van haaruitval na de bevalling. Zodra je met borstvoeding stopt, kan haaruitval ineens de kop opsteken. Ook dit heeft alles te maken met je hormonen. Als je je baby borstvoeding geeft, blijven hormonen zoals oestrogeen nog langer flink aanwezig in je lichaam.
De lengte van je haar en haaruitval
De lengte van je haar heeft geen invloed op hoeveel last je mogelijk krijgt van haaruitval na de zwangerschap. Bij lang haar valt het haarverlies alleen sneller op.
Wat te doen tegen haaruitval na zwangerschap
Omdat je hormonen van invloed zijn op de groeicyclus van het haar, kan je helaas niet veel tegen het haarverlies doen. Met deze tips kan je er wel voor zorgen dat het in ieder geval niet erger wordt:
- Vermijd stress. Dit is na de bevalling natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt een kindje waar je voor moet zorgen en dit gaat gepaard met stress, oververmoeidheid en slecht slapen. Stress kan haarverlies wel verergeren. Probeer daarom zoveel mogelijk te rusten en te ontspannen en trakteer jezelf regelmatig op wat me-time.
- Probeer een gezonde leefstijl te volgen. Voldoende beweging, gezond eten en genoeg rust en ontspanning hebben een positieve invloed op je hormonen. Probeer daarom ook na de bevalling een gezonde leefstijl vast te houden.
- Let op je haarverzorging. Pas op met je haar stijlen of föhnen. Hitte kan je haar uitdrogen en ervoor zorgen dat het sneller uitvalt. Verf je haar ook liever niet totdat het haarverlies stopt. Zo zorg je ervoor dat je haar genoeg tijd heeft om weer aan te sterken. Koop daarnaast een zachte borstel en borstel je haar ook niet te vaak.
- Steek je haar op. Word je gek van alle uitvallende haren? Je haar opsteken in een staart of invlechten kan ervoor zorgen dat het je minder opvalt. Probeer je haar alleen niet te strak vast te maken, dit kan juist weer averechts werken.
- Probeer andere verzorgingsproducten uit. Het is niet bewezen dat verzorgingsproducten haaruitval kunnen tegengaan. Omdat de textuur van je haar na de bevalling mogelijk veranderd is, kan het helpen om andere producten uit te proberen. Misschien ontdek je een andere shampoo of conditioner die je nu fijner vindt.
- Zorg goed voor jezelf. Haaruitval kan een behoorlijke deuk geven in je zelfvertrouwen. Het is heel vervelend, maar weet ook dat het vanzelf weer overgaat. En dat je niet de enige bent die er last van heeft. Het kan helpen om je frustraties met je partner of een goede vriendin te delen.
- Verander je kapsel. Ben je het helemaal zat? Maak een afspraak bij je kapper en verwen jezelf met een middagje pampering en een nieuwe look! Misschien zit je daarna weer een stuk lekkerder in je vel.
Voeding tegen haarverlies
Het is niet bewezen dat een speciaal dieet of voedingssupplementen helpen tegen haaruitval. Wel vind je in bepaalde voeding vitamines en mineralen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Groene bladgroente, zoals spinazie, sla en andijvie (ijzer, calcium, vitamine A en vitamine C)
- Andere groente, zoals zoete aardappelen, broccoli en wortelen (bèta-caroteen)
- Bonen, zoals kidneybonen en linzen (ijzer, zink en biotine)
- Noten, zoals cashewnoten, pecannoten en amandelen (alfa-linoleenzuur en zink)
- Eieren (proteïne, biotine en vitamine B12)
- Zalmfilet (omega-3 vetzuren, vitamine B12 en ijzer)
- Volkorenproducten (zink, ijzer en vitamine B)
Auteur Laura Miller-Sijm
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app