Kind eet met behulp van voedingsschema baby 4 maanden

Is je baby 4 maanden oud? Dan kan je, als hij hieraan toe is, de eerste oefenhapjes aan zijn menu toevoegen. Naast melk kan hij nu kennismaken met groente en fruit. Wanneer weet je of je baby hieraan toe is? En hoe kan het voedingsschema van je baby van 4 maanden eruitzien?

Voedingsschema baby 4 maanden

De eerste maanden bestaat het menu van je baby alleen uit borstvoeding of flesvoeding. Vanaf 6 maanden heeft je kindje ook vaste voeding nodig. Het advies is om met oefenhapjes te beginnen wanneer je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is. Zo kan hij alvast wennen aan de nieuwe smaken en structuren. Ook leert hij hierdoor eten van een lepeltje en traint hij zijn mondspieren.

De oefenhapjes zijn geen vervanging van de borstvoeding of flesvoeding. Het menu van je baby bestaat dus nog grotendeels uit melk. Hiernaast geef je enkele keren per dag een paar lepels oefenvoeding. Pas als je kindje 8 maanden is, vormt de vaste voeding een groter onderdeel van het menu dan borst- of flesvoeding.

Wanneer beginnen met vaste hapjes?

Iedere baby is anders en niet elke baby is even snel toe aan oefenhapjes. Sommige baby’s kijken met 4 maanden het vaste voedsel uit je mond. Andere zijn er pas met 6 maanden klaar voor. Begin echter niet eerder dan 4 maanden of later dan 6 maanden met oefenen.

Wanneer je eerder begint, is het spijsverteringskanaal van je baby nog onvoldoende ontwikkeld. Vast voedsel kan dan leiden tot voedselovergevoeligheid. Wanneer je later dan 6 maanden begint met oefenhapjes, kan het moeilijk zijn om je baby te laten wennen aan vast voedsel.

Twijfel je of je kleine klaar is voor zijn eerste vaste hapjes? Je merkt het aan de volgende signalen:

 • Je baby maakt smakkende geluidjes
 • Hij lijkt na de voedingen nog honger te hebben
 • Hij kan goed slikken (dit merk je aan vermindering van kwijl)
 • Hij kan rechtop zitten
 • Je kleine is geïnteresseerd in wat jij eet
 • Je kindje imiteert je: wanneer jij kauwt, maakt hij ook kauwbewegingen

Voorbeeld voedingsschema baby 4 maanden

Is je baby van 4 maanden toe aan zijn eerste vaste hapjes? Dan geef je dit naast de borst- of flesvoeding. In onderstaand schema zie je hoeveel je baby dagelijks ongeveer nodig heeft:

Borstvoeding Flesvoeding Vaste voeding
Voed je baby op verzoek. Groeit hij goed, heeft hij ongeveer 6 natte luiers per dag en is hij vrolijk? Dan drinkt hij genoeg. 4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit.

Voorbeeld flesvoeding: weegt je baby 7 kg? Dan heeft hij ongeveer 7 x 150 ml = 1050 ml flesvoeding per dag nodig. Dit verdeel je over 4 à 6 voedingen.

Wat mag je baby wel en niet eten?

Wanneer je baby toe is aan oefenhapjes, kan je hem bijna alle gezonde voeding geven die ook op je eigen bord ligt. Je kan het eten pureren, maar goed fijnprakken met een vork is vaak ook voldoende. Je kan denken aan de volgende producten:

 • Zacht, zoet fruit zoals peer, avocado, mango of banaan
 • Makkelijk te prakken groente zoals broccoli, erwtjes, pompoen, bloemkool, wortels of bonen
 • Een paar lepeltjes ongezoete pap

De volgende producten kan je beter niet aan je baby van 4 maanden geven:

 • Rauwe vis of rauw vlees en eieren. Hierin kunnen bacteriën zitten waar je kindje ziek van kan worden. Zijn afweersysteem is hier nog niet goed tegen bestand.
 • Voedsel met verstikkingsgevaar. Soms kan voedsel verstikkingsgevaar opleveren. Hierbij kan je denken aan groente en fruit zoals cherrytomaatjes en druiven. Snij deze in vieren om verslikking en verstikking te voorkomen.
 • Zuivelproducten. Tot je baby 1 jaar oud is, zijn borst- en flesvoeding de beste zuivelbronnen voor je kind. Wacht dus tot die tijd met het geven van gewone melk.
 • Honing. Geef je kind tot hij 1 jaar is geen honing. Hierin kan een bacterie zitten waar je baby erg ziek van kan worden.

Voorbeeldmenu baby 4 maanden

Ben je benieuwd hoe het eetschema van je baby van 4 maanden eruit kan zien? Hieronder vind je een voorbeeldmenu. Dit is bedoeld als een suggestie. Het ene kind heeft meer nodig dan het andere. Twijfel je of je je kleine iets mag geven, of hoeveel hij nodig heeft? Neem dan contact op met het consultatiebureau.

Eetmoment Voeding
Ontbijt Borstvoeding op verzoek of flesvoeding (hoeveelheid is afhankelijk van het gewicht van je baby, zie bovenstaande tabel).
Tussendoortje Borstvoeding of flesvoeding. Daarnaast een fruithapje, als je baby daaraan toe is. Bijvoorbeeld een paar lepels geprakte banaan.
Lunch Borstvoeding of flesvoeding
Tussendoortje Borstvoeding of flesvoeding
Avondeten Borstvoeding of flesvoeding. Daarnaast een groentehapje, als je baby daaraan toe is. Bijvoorbeeld een paar lepels geprakte bloemkool.
Voor het slapen gaan Borstvoeding of flesvoeding

Let op: Tot je kindje 4 jaar oud is, heeft hij extra vitamine D nodig. Hij maakt hier nog onvoldoende van aan. Het advies is daarom om je kindje tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven.

Tips bij voedingsschema 4 maanden

 • Begin met zachte smaken. Wanneer je baby met oefenhapjes begint, is hij alleen melk gewend. Het kan daarom best even duren voordat hij gewend is aan andere smaken. Je maakt de overgang van melk naar vast voedsel makkelijker door hem als eerste de zoete smaak van bijvoorbeeld banaan of mango aan te bieden. Ook kan je met een groente als wortel beginnen. Zo voorkom je dat hij te veel went aan zoete smaken.
 • Wissel groente en fruit af. Wanneer je je kindje alleen fruit geeft, kan hij een voorkeur ontwikkelen voor zoet fruit. Het kan dan lastig zijn om hem aan andere smaken te laten wennen.
 • Geef de hapjes na een voeding of tussen twee voedingen in. Op deze momenten is zijn honger gestild en is hij ontspannen. Zo kan hij rustig iets nieuws proberen.
 • Laat je baby rustig wennen. Merk je dat je baby ergens geen zin in heeft? Dring dan niet aan, maar probeer het een andere keer nog eens. Wie weet is hij dan wel toe aan de nieuwe smaak.
 • Vries hapjes in. Door geprakte groente- of fruithapjes in te vriezen, heb je altijd eten voor je kleine in huis en hoef je niet elke dag een hapje te koken. Gebruik hiervoor een ijsblokjeshouder, dan verdeel je de hapjes gelijk in handige porties. Even ontdooien, en klaar. Eet smakelijk!

Andere voedingsschema’s

Terug naar het voedingsschema voor 0-3 maanden >>
Verder naar het voedingsschema voor 5 maanden >>