Peetoom en peettante: wat houdt peetouder zijn in?
Wanneer je peetoom of peettante van een kindje mag zijn, is dit een grote eer. Je maakt onderdeel uit van het leven van het kind en kan deze net wat extra verwennen. Wat houdt peetouder zijn precies in en wat is het verschil tussen een peetouder en een voogd?
Wat is een peetoom of peettante?
Een peetoom en peettante zijn familieleden of goede vrienden die je vraagt om een belangrijke rol te spelen in het leven van je kind. Vaak is de peetouder een oom of tante of een van de grootouders van het kind, maar dit hoeft niet. Kan je niet kiezen en wil je meer dan twee peetouders aanstellen? Dat kan, net als het aanstellen van slechts één peetouder.
Wat houdt peetoom of peettante zijn in?
De oorsprong van het kiezen van een peetouder komt uit de rooms-katholieke kerk. Tijdens de katholieke doop beloven de peetouders hun steentje bij te dragen aan de geestelijke opvoeding van het kind. Wordt de peetoom of peettante kerkelijk geregistreerd? Dan geldt vaak de eis dat deze zelf gedoopt is en communie heeft gedaan.
Het peetouderschap is tegenwoordig meestal geen officiële rol meer. Vooral wanneer je je kind niet doopt, is het meer een symbolische functie. Je bepaalt als ouders samen met de peetouders de invulling van deze rol. Zo weet je zeker dat jullie verwachtingen op één lijn liggen.
Sommige peetouders zijn nauw betrokken bij de opvoeding van hun peetkind. Andere blijven meer op afstand en geven bijvoorbeeld een wat groter cadeau tijdens de verjaardag van het kind. Andere manieren om het peetouderschap in te vullen zijn bijvoorbeeld uitstapjes, logeerpartijen of wat extra vaak informeren naar je peetkind.
Soms is de peetoom of peettante ook de aangewezen voogd, mocht er iets met jullie gebeuren. Dit is alleen niet automatisch het geval.
Het verschil tussen een peetouder en een voogd
Het peetouderschap is geen officiële functie. Gebeurt er iets met jullie? Dan krijgen de peetouders niet automatisch de voogdij over je kind toegewezen. Ook bij kerkelijke registratie is dit niet het geval. In het geval van een voogd krijgt deze wel automatisch de voogdij over je kind. Een voogd is wettelijk aangesteld om na het overlijden van de ouders de zorg voor het kind op zich te nemen.
Een voogd aanwijzen
Een voogd kan dezelfde persoon zijn als de peetoom of peettante, maar dit hoeft niet. De voogd moet aan een aantal eisen voldoen:
- Deze moet ouder zijn dan 18 jaar
- Hij of zij mag niet lijden aan een geestelijke stoornis
- Deze persoon mag niet onder curatele staan
Heb je iemand als voogd aangewezen? Overleg dan regelmatig met diegene of deze het voogdijschap nog op zich kan en wil nemen. Als dit niet het geval is, kan je de benoeming wijzigen.
Voogdij regelen
Het kan een geruststellende gedachte zijn om vast te leggen wie er voor je kindje zorgt als jij en je partner overlijden. Om de voogdij officieel te regelen, heb je twee opties. Je kan de naam van de voogd op laten nemen in je testament of de voogd registreren in het gezagsregister. Lees meer over voogdijschap regelen >>
Het peetouderschap ongedaan maken
Soms bestaat de wens om het peetouderschap ongedaan te maken, om wat voor reden dan ook. Dit kan een wens zijn van de peetouders, het peetkind of van jullie zelf. Omdat het om een symbolische functie gaat, hoef je het ongedaan maken niet officieel te regelen. Samen hierover in gesprek gaan is genoeg.
Tips om een peetoom of peettante te vragen
Wil je je kindje een peetoom en/of peettante geven en weet je wie je wil kiezen? Met de volgende tips kan je de toekomstige peetouders op een originele manier vragen of zij peettante of peetoom willen zijn.
- Schrijf een lief kaartje. Laat door middel van een kaart weten waarom je denkt dat de ontvanger geschikt is voor het peetouderschap. Ben je niet zo’n schrijver? Op internet vind je mooie gedichten die je op de kaart kan schrijven.
- Lijst een (echo)foto van je kleine in. Is je kindje al geboren? Dan kan je een lieve foto van je kleine inlijsten om deze cadeau te geven. Wanneer je nog zwanger bent, kan je hier ook een echofoto voor gebruiken. Schrijf de vraag op het lijstje en de toekomstige peetouder heeft gelijk een mooi aandenken.
- Trek je baby een bedrukte romper of slab aan. Komt de peettante of peetoom in spe op bezoek? Trek je kleine dan een slab of romper aan waarop de vraag gesteld staat. Nu maar afwachten hoe lang het duurt voor ze de vraag zien…
- Laat een mok bedrukken. Ben je er vrijwel zeker van dat de degene die je in gedachten hebt ‘ja’ zal zeggen? Laat dan een mok bedrukken met ‘Liefste peetoom/peettante’. De toekomstige peetouder van je kindje zal voortaan met veel trots koffie of thee drinken.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app