Je vagina na je bevalling: dit kan je verwachten
Na je bevalling heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Vooral je vagina heeft het flink te verduren gehad. Welke ongemakken kan je verwachten? En hoe kan je het herstel van je vagina na je bevalling een handje helpen?
Je vagina na je bevalling
Tijdens je bevalling levert je lichaam een ongelofelijke prestatie. Je baby baant zich een weg door het geboortekanaal. Om hiervoor ruimte te maken, rekken de spieren en huid van je bekkenbodem stukje bij beetje op. Het hoofdje van je baby zorgt voor een flinke druk op je vagina en het gebied daaromheen.
Na voor je gevoel misschien eindeloos gepuft en geperst te hebben, is je kindje daar eindelijk. Wanneer hij veilig in je armen ligt, kan het herstel van je vagina beginnen. Hoe lang dit duurt, verschilt per vrouw en per bevalling. De ergste klachten zouden na ongeveer zes weken over moeten zijn. Welke veranderingen rondom je vagina na je bevalling kan je precies verwachten?
1. Opgezwollen vagina na je bevalling
Bevallen is een behoorlijke aanslag op je vagina en kan voor scheurtjes en wondjes in je schaamlippen zorgen. Om maar niet te zwijgen over de enorme druk die erop komt te staan en je vagina behoorlijk beurs maakt. Na de geboorte van je kindje kunnen je schaamlippen dan ook flink opgezwollen zijn en naar voren uitsteken.
Maak je geen zorgen: je vagina blijft niet altijd zo gezwollen. Na een week zal je waarschijnlijk al merken dat dit minder wordt. Zo’n vier tot zes weken na de bevalling is de kans groot dat je schaamlippen hun grootte van voor de bevalling terug hebben. Is dit niet het geval? Vraag je verloskundige of huisarts dan om er even naar te kijken.
2. Pijnlijke vagina
De eerste weken na je bevalling kan je vagina behoorlijk pijn doen. Hoeveel last je hebt van een pijnlijke vagina, is per vrouw verschillend. Ben je uitgescheurd of ingeknipt en ben je gehecht? Dan heb je waarschijnlijk meer last dan wanneer je dit niet hebt. Je kan dan meer en langer last hebben van een beurs gevoel.
Ongeveer zes weken na de bevalling hoort de pijn weg te zijn. De wondjes zijn als het goed is genezen. Heb je hechtingen? Meestal worden oplosbare hechtingen gebruikt. Deze zijn nu opgelost.
3. Vaginale afscheiding na bevalling
Tot zes weken na je bevalling verlies je lochia. Dit bloedverlies ontstaat door de wond die de placenta achterlaat in je baarmoeder. De eerste dagen na de bevalling is lochia rood van kleur en kunnen er kleine stolsels (klonten) bij zitten. Daarna wordt de afscheiding wateriger en meer roodbruin van kleur.
Na ongeveer tien dagen wordt de afscheiding na de bevalling dikker en krijgt deze vaak een roze, gele of witte kleur. Het bloedverlies gaat dan over in het verlies van wondvocht. Dit kan nog ongeveer een maand zo blijven.
4. Andere kleur vagina na bevalling
Ook de kleur van je vagina is na je bevalling anders dan ervoor. Meestal is je vagina een stuk donkerder, paarsrood van kleur. Maak je daar geen zorgen om, dit is normaal. De oorzaak hiervan is de hoge druk die op je vagina heeft gestaan en de grotere hoeveelheid bloed die naar je schaamlippen stroomt. Vaak krijgen ze na een tijdje hun oude kleur weer terug. Is dit niet zo? Dan is dat ook niet vreemd.
5. Droge vagina na bevalling
Na je bevalling kan je vagina droger zijn. Dit komt door de daling van oestrogeen in je lichaam. Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam zo’n duizend keer meer van dit zwangerschapshormoon aan. Het zorgt er onder andere voor dat de slijmvliezen in je vagina meer afscheiding maken. Dit beschermt het geboortekanaal tegen mogelijke infecties.
Wanneer je bevallen bent, daalt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Hierdoor kan je last krijgen van een droge vagina na je bevalling. Als je borstvoeding geeft, daalt de hoeveelheid oestrogeen sterker. Je kan dan meer last krijgen van droogheid.
Is je menstruatiecyclus weer op gang gekomen? Dan wordt de hoeveelheid oestrogeen weer evenveel als voor je zwangerschap. De droogheid wordt dan waarschijnlijk minder.
6. ‘Stinkende’ vagina
Het bloedverlies of de afscheiding kan anders ruiken dan je gewend bent. Dit is normaal. Begint het echt onprettig te ruiken? Dan is er misschien meer aan de hand. Er kan bijvoorbeeld een deel van de placenta zijn achtergebleven in de baarmoeder. Ook een ontsteking in of rond de baarmoeder kan de oorzaak zijn. Merk je dat je afscheiding naar begint te ruiken? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts, zodat deze kan onderzoeken wat de oorzaak is.
7. Wijder geboortekanaal
Vlak na je bevalling kan je merken dat je vagina wat wijder is en meer ‘open’ staat. In de weken tot maanden na je bevalling trekt dit steeds meer bij.
Toch is het mogelijk dat je vagina iets wijder blijft dan voor je bevalling. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken. Wel kan het kan ervoor zorgen dat je een grotere maat tampons nodig hebt bij je eerste menstruatie na de bevalling. Ook kan seks na de bevalling hierdoor anders aanvoelen.
8. Urineverlies na bevalling
Onder invloed van zwangerschapshormonen verslappen de spieren en het bindweefsel van je bekkenbodem en rondom je vagina. Ze rekken hierdoor uit. Dit is nuttig, want het zorgt ervoor dat je baby makkelijker naar buiten kan tijdens de bevalling. Maar het zorgt er ook voor dat je tijdens de zwangerschap of na de bevalling last kan krijgen van urineverlies. Je slappere bekkenbodem kan de plasbuis dan niet goed gesloten houden. Hierdoor verlies je gemakkelijker urine.
Vaak verdwijnt dit weer vanzelf. Als je er last van houdt, is het slim om langs de huisarts te gaan. Het is namelijk goed te behandelen, bijvoorbeeld met speciale fysiotherapie. Heb jij hier last van? Kijk dan in het artikel over incontinentie na de bevalling wat je hiertegen kan doen.
9. Ongemak door hechtingen
De hechtingen na een knip of scheur lossen vaak binnen tien dagen vanzelf op. Maar de ongemakken ervan kunnen langer duren. Denk aan jeuk, irritatie en pijn bij het zitten of plassen. Ook kan de eerste keer seks gevoeliger zijn wanneer je hechtingen hebt gehad.
Daarnaast kan littekenweefsel ervoor zorgen dat tampons na je bevalling niet fijn zitten. Is dit bij jou het geval? Probeer dan een kleinere maat tampons, gebruik wat langer maandverband of maak je kraamverband op, als je dit nog hebt liggen.
Je vagina na een keizersnede
Wanneer je bevallen bent door middel van een keizersnede, heb je geen last van het ongemak dat een gehechte vagina heet. Ook hoef je niet bang te zijn voor een beurse, gezwollen vagina of een wijder geboortekanaal.
Toch kan je ook na een keizersnede last hebben van ongemakken rondom je vagina. Denk aan het verlies van (vervelend ruikende) afscheiding of een droge vagina. Het herstel van je vagina na een keizersnede duurt net zo lang als na een vaginale bevalling. Na ongeveer zes weken zouden de ergste ongemakken over moeten zijn.
Tips bij herstel van je vagina na je bevalling
Het kan een tijdje duren voordat je vagina na de bevalling hersteld is. Heb je veel last van klachten of wil je het herstel wat versnellen? Dan kunnen de volgende tips helpen.
- Doe oefeningen. Bekkenbodemoefeningen kunnen helpen bij het herstel van je vagina. Als je wil, kan je hier in de loop van de eerste week na de bevalling al mee beginnen.
- Spoel tijdens het plassen. De eerste tijd na de bevalling kan plassen behoorlijk pijnlijk zijn. Tijdens het plassen je vagina met lauw water spoelen kan het pijnlijke, branderige gevoel minder hevig maken. Je kan dit doen door een bekertje langs je vagina leeg te gieten wanneer je plast.
- Laat je vagina luchten. Ga af en toe na het douchen even op bed liggen zonder ondergoed en kraamverband. Zo kan er lucht bij je vagina komen, wat de genezing kan versnellen.
- Probeer normaal te zitten. Misschien zit je door je pijnlijke vagina het liefst op een kussentje of zwembandje. Toch is het beter om dit niet te doen. Ga liever op een harde ondergrond zitten. zoals een gewone stoel. Dit zorgt voor een betere doorbloeding van je vagina, waardoor deze sneller geneest.
- Wissel zitten en liggen af. Als je veel last hebt of gehecht bent, is het goed om je vagina genoeg rust te geven. Voorkom dat je de hele dag zit en ga af en toe even liggen. Dit is goed voor de genezing.
- Wacht zo nodig met vrijen. Zo’n zes weken na de bevalling ben je er lichamelijk waarschijnlijk weer klaar voor om te vrijen. Maar veel vrouwen stellen het liever wat langer uit. Ben jij er na zes weken nog niet klaar voor? Wacht er dan mee tot het voor jou wel goed voelt.
- Gebruik glijmiddel. Heb je last van een droge vagina en zorgt dit voor ongemak tijdens het vrijen? Gebruik dan glijmiddel, zodat het vrijen prettiger voelt.
- Gebruik geen zeep. Gebruik alleen water om je vagina schoon te houden. Wanneer je zeep gebruikt, kan dit een schimmelinfectie veroorzaken.
- Neem zo nodig contact op. Twijfel je of je klachten rondom je vagina na de bevalling normaal zijn? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts. Hij of zij kan je zo nodig onderzoeken.