Moeder met baby kijkt uit naar het herstel van de bevalling

Na 9 maanden zwangerschap en een bevalling heb je eindelijk je baby in je armen. Door de bevalling en het ontzwangeren, kan je in de weken en maanden hierna last krijgen van enkele fysieke en mentale klachten. Hoe verloopt het herstel na de bevalling en wat kan je wanneer verwachten?

Week 1 na de bevalling

In de eerste week na je bevalling kan je last hebben van veel verschillende kwaaltjes. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt wat voor prestatie je net geleverd hebt. Gun jezelf rust en geniet van je baby.

Herstel in week 1

Vrouw neemt veel rust om te herstellen na de bevalling

Week 2 na de bevalling

In week 2 ben je nog volop bezig met het herstel van de bevalling. Enkele kwaaltjes nemen geleidelijk af, maar andere kunnen hiervoor in de plaats komen.

Herstel in week 2

Week 4 na de bevalling

In week 4 na de bevalling is je herstel nog in volle gang. Hoewel je nog last kan hebben van verschillende klachten, nemen veel ‘zwangerschapskwaaltjes’ ook langzaam af.

Herstel in week 4

Vrouw is 6 weken na de bevalling voldoende hersteld om te sporten

Week 6 na de bevalling

Na 6 weken is je kraamperiode officieel voorbij en is het herstel van de bevalling al goed op gang. Je energieniveau komt weer redelijk op peil, je lijf heeft zich deels hersteld en je bent al een beetje aan je baby gewend. Toch kunnen er nog klachten blijven en kunnen er zelfs nieuwe klachten opkomen.

Herstel in week 6

Maand 3-4 na de bevalling

Fysiek herstel je steeds meer. Resterende kwaaltjes van de zwangerschap verdwijnen steeds verder naar de achtergrond.

Herstel in maand 3-4

herstel na bevalling vordert

Maand 6 na de bevalling

Een half jaar na je bevalling is je herstel zowel fysiek als mentaal voor een groot deel compleet. Toch blijft het belangrijk om jezelf rust te gunnen om volledig te herstellen.

Herstel in maand 6

Maand 12 na de bevalling

Een jaar na de bevalling voelen veel vrouwen zich weer (bijna helemaal) zichzelf. Toch kan je nog steeds een naslag hebben van je zwangerschap en bevalling.

Herstel in maand 12

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app