Hechtingen na bevalling: hoe gaat het herstel?
Wanneer je tijdens je bevalling uitgescheurd of ingeknipt bent, heb je meestal hechtingen nodig. Hoe herstellen hechtingen na je bevalling? En wat kan je doen om het ongemak van de hechtingen te verlichten?
Wat is hechten na de bevalling?
Hechten na de bevalling is het dichtmaken van een wond die tijdens de bevalling ontstaat. Deze wond kan ontstaan wanneer je uitscheurt of ingeknipt wordt. Met behulp van hechtdraad wordt deze dichtgemaakt, zodat hij sneller en beter geneest.
Wanneer hechtingen na bevalling?
Hechtingen na je bevalling zijn soms nodig wanneer je uitgescheurd bent. Dit hangt af van de ernst van het scheurtje:
- Eerstegraads scheur. Een eerstegraads scheur is een klein scheurtje in de huid van je vagina. Meestal hoeft deze niet gehecht te worden, alleen als het wondje erg bloedt.
- Tweedegraads scheur. Hierbij zijn ook je vaginawand en het onderliggende bindweefsel en spierweefsel voor een deel of helemaal ingescheurd. Hechten is dan altijd nodig. Dit is ook het geval als er een scheurtje in je clitoris zit.
- Derdegraads scheur/(sub)totaalruptuur. Bij deze scheur zijn de huid tussen je vagina en anus, je bekkenbodemspieren en je kringspier voor een deel (subtotaalruptuur) of helemaal (totaalruptuur) uitgescheurd. Dit moet altijd gehecht worden, wat meestal in het ziekenhuis gebeurt.
Hechtingen na knip
Het is mogelijk dat je tijdens je bevalling bent ingeknipt. Hierbij zijn meerdere lagen doorgeknipt. Ook dan is hechten altijd nodig. Er kunnen verschillende redenen zijn voor een knip tijdens je bevalling:
- Zuurstoftekort. Wanneer je kindje te weinig zuurstof dreigt te krijgen tijdens de bevalling, zorgt een knip ervoor dat hij sneller geboren kan worden.
- Om meer ruimte te maken. Soms wordt een knip gezet wanneer je vagina-opening niet snel genoeg kan uitrekken. De bevalling kan dan voor je baby te lang gaan duren. Ook wanneer een schouder van je kindje blijft haken achter je schaambot (schouderdystocie) is meer ruimte nodig.
- Kunstverlossing. Komt je baby met de vacuümpomp of verlostang ter wereld? Dan zet de gynaecoloog meestal een knip om een totaalruptuur te voorkomen. Ook is er zo meer ruimte om de vacuümpomp of tang te plaatsen.
- Stuitligging. Als je kindje in stuitligging ligt, is een knip vaak nodig. Dit maakt de geboorte makkelijker.
Hoe gaat het hechten tijdens je bevalling?
Het hechten wordt gedaan door de verloskundige of de gynaecoloog. Dit gebeurt binnen een uur na de geboorte van je baby. Omdat je van tevoren verdoofd wordt, hoort het hechten geen pijn te doen. Bij kleine scheurtjes kan je verdoofd worden door middel van een spray. Bij een grotere scheur of een knip krijg je een verdovende prik. Ben je bevallen met een ruggenprik? Dan kan deze gebruikt worden als verdoving.
Bij het hechten gebruikt de verloskundige of gynaecoloog meestal oplosbaar hechtdraad. Deze lossen binnen tien dagen vanzelf op en hoeven dus niet verwijderd te worden. Het hechten na de bevalling duurt zo’n 15 tot 45 minuten. Hoe lang het precies duurt, hangt af van de scheur of knip.
Wanneer je thuis bevalt, kan je vaak gewoon thuis gehecht worden. Alleen als je een totaalruptuur hebt, moet je in het ziekenhuis gehecht worden door een gynaecoloog. Meestal gebeurt dit onder narcose in de operatiekamer. De meeste vrouwen blijven na het hechten van een totaalruptuur een nacht in het ziekenhuis.
Herstel van hechtingen na de bevalling
Na het hechten duurt het even voor je vagina hiervan hersteld is. De huid rond de hechtingen is de eerste dagen vaak gezwollen. Het genezen van de wond kan ervoor zorgen dat je huid gespannen aanvoelt en jeukt. Ook kan de huid rondom de hechtingen blauw, geel of rood verkleuren. Dit hoort bij het genezen en kan in de meeste gevallen geen kwaad. Je kraamverzorgende of verloskundige controleert regelmatig hoe de wond herstelt.
Is bij het hechten een draad gebruikt die niet vanzelf oplost? Dan verwijdert de verloskundige dit na vijf tot zeven dagen. Het is bij oplosbaar draad mogelijk dat je last krijgt van het knoopje dat aan het einde van de wond zit. Als dit bij jou zo is, kan de verloskundige dit knoopje na ongeveer een week verwijderen.
Na ongeveer tien dagen zou het ergste ongemak over moeten zijn. Daarna kan de wond nog steeds een beetje pijn doen wanneer er druk op komt. Ook is het littekenweefsel nog stug. Het duurt zes tot twaalf weken voor het weefsel soepeler is. Na twaalf weken is waarschijnlijk nog een rood streepje zichtbaar.
Wanneer contact opnemen?
Wat pijn of ongemak door het hechten na de bevalling is normaal. Maar soms ontstaan er heftige klachten, die bijvoorbeeld kunnen wijzen op een ontsteking. Neem daarom bij de volgende klachten contact op met je verloskundige of huisarts:
- De pijn wordt niet minder, maar neemt juist toe.
- De wond gaat open.
- Er komt pus uit de wond.
- Het gebied rond de wond voelt warm aan, is pijnlijk en rood en gaat kloppen.
- Plassen lukt niet, terwijl je wel voelt dat je moet plassen.
- Na zes weken is het gebied rond de wond nog steeds pijnlijk.
- Seks is na twaalf weken nog pijnlijk.
Verzorgen van hechtingen na bevalling
Wanneer je de hechtingen goed verzorgt, help je je lichaam bij het herstel na de bevalling. Ook kan het voorkomen dat de wond gaat ontsteken. De volgende tips helpen je om je hechtingen na de bevalling goed te verzorgen.
- Spoel de wond goed. Maak de wond twee keer per dag schoon door hem te spoelen met water. Het is het handigst om dit onder de douche te doen. Gebruik hierbij geen zeep, dat is niet goed voor de wond. Dep de wond na het douchen voorzichtig droog.
- Laat je vagina af en toe luchten. Wanneer er lucht bij de wond komt, geneest deze sneller. Ga daarom af en toe na het douchen even op bed liggen zonder ondergoed of kraamverband.
- Verschoon je kraamverband regelmatig. Om een ontsteking te voorkomen, is het belangrijk dat je vaak het kraamverband vervangt. Doe dit minstens na ieder wc-bezoek.
- Raak de wond zo min mogelijk aan. Je wil misschien af en toe controleren hoe de wond geneest door eraan te voelen. Probeer dit niet te doen. Het kan ervoor zorgen dat de wond meer tijd nodig heeft om te genezen.
- Probeer normaal te zitten. Door je pijnlijke vagina zit je misschien het liefst op iets zachts. Toch is een harde ondergrond beter voor het genezen van je vagina. Het zorgt voor een betere doorbloeding en geeft de wond minder kans om op te zwellen. Hierbij is het belangrijk om goed recht op de hechtingen te zitten, en niet op één bil.
- Neem genoeg rust. Wanneer je gehecht bent, is het belangrijk dat je vagina de rust krijgt die het nodig heeft om te herstellen. Probeer daarom niet de hele dag te zitten, maar ga af en toe even liggen.
Seks na hechtingen bij je bevalling
De eerste keer seks na je bevalling kan spannend zijn, vooral als je gehecht bent na je bevalling. Het is daarom goed om te wachten tot je er weer aan toe bent. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal.
Zolang je nog bloed verliest na je bevalling, is vrijen niet verstandig. De kans op een infectie is dan groter. Is het gebied rond de wond nog pijnlijk, of is de wond open? Ook dan kan je beter nog wachten met seks. De druk van het seksueel contact kan er dan voor zorgen dat de wond langzamer geneest.
Wanneer je gehecht bent, voelen de eerste keren seks waarschijnlijk anders aan. Het gebied rondom de wond kan nog gevoelig zijn en het littekenweefsel heeft tijd nodig om soepeler te worden. Neem er de tijd voor en gebruik als je wil glijmiddel om het vrijen fijner te maken. Doet het na drie maanden nog steeds veel pijn? Neem dan contact op met je huisarts. Deze kan je doorsturen naar een gynaecoloog als dit nodig is.
Tips bij hechtingen na bevalling
Hechtingen na je bevalling kunnen voor behoorlijk wat ongemak zorgen. Ben jij gehecht en heb je hier last van? Dan helpen de volgende tips je om de klachten te verlichten en het herstel een handje te helpen.
- Spoel tijdens het plassen. Plassen als je gehecht bent kan behoorlijk vervelend zijn. Zet een bidon of bekertje met water bij de wc, waarmee je kan spoelen tijdens het plassen. Als je water tijdens het plassen langs je vagina giet, maakt dit het brandende gevoel minder. Ook plassen onder de douche kan helpen.
- Koel met een ijskompres. Verkoelend verband kan na de bevalling fijn zijn. Laat een maandverband volzuigen met water en stop het in de vriezer. Als het koud is, stop je het in een washandje en leg je het in je kraamverband. Doe dit niet langer dan drie dagen. Langer koelen houdt een goede doorbloeding van de wond en daarmee een goede genezing tegen.
- Houd je ontlasting niet op. Wanneer je gehecht bent, ben je misschien bang voor de eerste keer poepen na de bevalling. Dit is niet nodig. De hechtingen kunnen niet losgaan en de pijn valt meestal mee. Het kan helpen om een warm washandje tussen je vagina en anus te houden tijdens het wc-bezoek.
- Voorkom hard persen. Bij een totaalruptuur is flink persen bij het poepen niet verstandig. Om je hierbij te helpen, krijg je na een totaalruptuur medicijnen die je ontlasting zacht houden.
- Eet genoeg vezels. Hoe zachter je ontlasting is, hoe makkelijker het wc-bezoek gaat. Drink daarom genoeg water en eet voeding met veel vezels erin. Dit houdt je ontlasting zachter. Vezels zitten onder andere in groente, fruit en volkoren producten.
- Slik zo nodig paracetamol. Zorgen de hechtingen voor veel pijn? Dan kan je paracetamol slikken. Deze pijnstiller kan je ook veilig gebruiken als je borstvoeding geeft.
- Doe oefeningen. Bekkenbodemoefeningen zorgen voor een betere doorbloeding van je vagina. Dit kan het herstel van de wond versnellen.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app