Vader wil baby laten boeren

Als je baby drinkt, kan er wat lucht in zijn maag terechtkomen. Dit vormt zich tot een luchtbel, die je kleine een ongemakkelijk gevoel kan geven: er zit een boertje in de weg. Jij kan hem hierbij helpen. Hoe kan je je baby laten boeren en is dit altijd nodig?

Waarom baby laten boeren?

Als je baby melk drinkt, komt er soms wat lucht mee. Deze verzamelt zich in zijn maag en moet er op de een of andere manier weer uit. Een boer is niks anders dan het gas dat omhoog komt. Lukt dit niet? Dan kan dit een onprettig gevoel veroorzaken bij je kleine. Het kan zelfs pijnlijk zijn als de boer in de weg zit. Door je baby te laten boeren, bevrijd je hem van zijn ongemak.

Daarnaast vult de lucht de maag van je baby, waardoor hij mogelijk sneller vol zit en minder drinkt dan hij nodig heeft. Het laten van een boertje creëert weer ruimte in zijn maag, waarna je kleine soms nog wat wil drinken.


Eerste hulp bij voeden

Een heerlijk momentje samen, je baby voeden. Na het voeden komt er altijd een boertje. En daarbij wil wel eens wat voeding mee omhoog komen. Houd jezelf en de outfit van je kindje gemakkelijk droog en schoon met het zachtste hydrofiel van Jollein!

Bekijk alle leuke prints

Oorzaken boertjes baby

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je baby moet boeren.

  • Tussendoor ademen. Vooral pasgeboren baby’s moeten nog leren hoe ze handig kunnen drinken en ademen tegelijk. Hierdoor happen ze tussen het drinken door soms naar lucht en krijgen zo lucht in hun maag.
  • Onrijp spijsverteringsstelsel. Het verteringsstelsel van je kleine is nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor kan hij soms meer last hebben van gasvorming en boeren. Daarnaast kan bij het verteren van sommige voedingsstoffen gas vrijkomen. Dit is normaal en hoort bij het verteringsproces.
  • Verkeerd aanleggen of aanhappen. Als je kindje de tepel (borstvoeding) of speen (flesvoeding) niet goed in zijn mond heeft, kan er veel lucht bij de melk komen. Dit komt in zijn maag terecht.
  • Gulzig drinken. Als je kindje veel honger heeft en gulzig drinkt, slikt hij meestal meer lucht in.
  • Sterke toeschietreflex. Als jouw toeschietreflex erg sterk is, kan je kindje veel voeding tegelijk in zijn mond krijgen. Het drinken kan dan onrustiger verlopen, waardoor je kleine veel lucht inslikt. Hetzelfde gebeurt wanneer het gaatje van de speen (flesvoeding) te groot is.

Het maakt geen verschil of je kindje borstvoeding of flesvoeding krijgt. Bij beide kan er lucht in de maag van je baby terechtkomen. Wel laten kindjes bij flesvoeding vaker boertjes, omdat er gemakkelijker lucht bij de melk kan komen.

Hoe baby laten boeren?

Er zijn verschillende manieren om je baby te laten boeren. Het verschilt per kindje wat goed werkt en wat hij prettig vindt. Soms werkt het om de technieken met elkaar af te wisselen. Een boertje kan binnen een paar minuten komen, maar het kan tot een half uur duren voordat een boer omhoog komt.

TIP: houd altijd een spuugdoekje of hydrofiele luier bij de hand of leg deze onder het hoofdje van je baby. Zo ben je beschermd tegen voeding die mogelijk mee terug omhoogkomt.

Vader laat baby boeren op de borst

1. Over je schouder

Leg je baby tegen je borst, met zijn gezicht naar je toe. Zijn hoofdje kan op je schouders rusten. Ondersteun je kleine met je ene hand onder zijn billen. Wrijf met je andere hand zachtjes over zijn rug of klop rustig. Dit laat je baby ontspannen, waardoor het boertje beter omhoog kan komen.

baby laten boeren op schoot techniek

2. Zittend op schoot

Neem je baby op schoot en laat je kleine iets voorover zitten. Ondersteun zijn hoofd onder zijn kin met de wijsvinger en duim van je ene hand. Met de overige vingers van die hand kan je de borst en buik ondersteunen. Wrijf met je andere hand zachtjes over zijn rug of klop rustig.

3. Op je onderarm

Leg je baby op je rechteronderarm, met zijn gezicht van je af. Ondersteun zijn hoofdje met je hand en laat je baby iets vooroverliggen. Je kan je arm tegen je borst laten rusten. Met je andere hand kan je zachtjes over zijn rug of billetjes wrijven, of rustig kloppen.

Baby laten boeren als hij slaapt

Valt je baby tijdens of vlak na de voeding in slaap? Dan is dit geen probleem. Niet ieder kindje hoeft iedere keer te boeren na zijn voeding.

Als je kleine last heeft van een boertje, laat hij dit vanzelf merken. Meestal wordt je kindje dan huilerig of onrustig. Tijdens zijn slaap kan je dezelfde technieken gebruiken voor het laten van een boertje als wanneer hij wakker is. Het boertje komt vanzelf omhoog.

Baby spuugt bij boeren

Het is normaal dat er soms wat voeding mee terug omhoogkomt als je baby een boer laat. Bij het verlaten via de mond, neemt het gas wat voeding mee uit de maag. Dit wordt ook wel een reflux of ‘natte boer’ genoemd. Als je kleine goed groeit en genoeg drinkt, hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Spuugt je baby grote hoeveelheden na zijn voeding en/of groeit hij niet goed? Misschien heeft je kleine dan last van refluxziekte, een allergie of is er een andere medische oorzaak. Neem contact op met het consultatiebureau of bespreek het met je huisarts. Deze kan bekijken of er een onderliggende oorzaak is voor het overgeven.

Mijn baby boert niet, is dit normaal?

Het is normaal als je baby niet altijd boert na zijn voeding. Niet iedere baby hoeft te boeren, en niet iedere baby heeft het nodig na iedere voeding. Je kleine boert namelijk alleen als hij (veel) lucht hapt of inslikt tijdens het drinken.

Daarnaast duurt het soms even voordat een boertje omhoogkomt, dit kan tot wel dertig minuten duren. Mogelijk boert je kleine dus wel, maar pas later na de voeding.

Tot welke leeftijd moet je je baby laten boeren?

De eerste maanden na de geboorte is het spijsverteringsstelsel van je baby nog niet volledig ontwikkeld. Tussen de 4 en 6 maanden ontwikkelt deze zich verder en is je kleine toe aan de eerste hapjes. Rond deze periode verdwijnen de vele boertjes doorgaans ook.

Extra tips bij baby laten boeren

Onderstaande tips kunnen helpen om grote hoeveelheden lucht in de maag van je baby te voorkomen of verminderen.

  • Goed aanhappen. Zorg ervoor dat je baby je tepel of fles goed kan aanhappen. Zo komt er minder lucht bij de voeding.
  • Houd het flesje recht. Houd bij flesvoeding in de gaten dat de speen altijd vol zit door de fles goed rechtop te houden. Je baby krijgt dan minder lucht binnen bij het drinken.
  • Voeding roeren. Roer het melkpoeder door water, in plaats van het te schudden. Bij schudden komen er veel luchtbellen in de voeding terecht.
  • Gebruik warm water. Hier lost melkpoeder makkelijker in op, waardoor je minder hoeft te roeren en er minder kans is op luchtbellen.
  • Andere fles/speen. Niet iedere speen en/of fles past goed bij iedere baby. Probeer eens een ander flesje of andere speen als je kindje veel last heeft van boertjes. Mogelijk is het speengat te groot of zorgt de fles voor veel luchtbellen. Er zijn speciale flessen op de markt, gericht op het verminderen van luchtbellen in de melk.
  • Probeer een andere voedingshouding. Mogelijk ligt je baby niet comfortabel, waardoor hij meer lucht binnenkrijgt. Een andere houding, bijvoorbeeld in zijligging, kan ervoor zorgen dat hij prettiger ligt en beter kan drinken.
  • Tussendoor boertje laten. Geef je kindje zowel bij borst- als flesvoeding tussendoor de kans om een boertje laten. Bij borstvoeding kan je dit doen op het moment dat je van borst wisselt. Bij flesvoeding kan je het op de helft van de voeding doen, of wanneer je merkt dat je kindje onrustig wordt.