Baby eet brood in kinderstoel

In de eerste maanden van het leven van je baby staat er alleen melk op het menu. Met 5 maanden mag je baby voor het eerst brood eten. Waarop kan je letten als je begint met brood voor je baby? En wat voor broodbeleg geef je je kindje?

Vanaf wanneer mag je baby brood eten?

Wanneer je baby 4 maanden is, kan je langzaam de eerste oefenhapjes toevoegen aan zijn menu. Door deze hapjes maakt je kindje kennis met nieuwe smaken en structuren. Ook worden hiermee de mondspieren getraind. Gaan de fruit- en groentehapjes goed? Dan kan je baby brood proberen. Meestal is dit vanaf ongeveer 5 maanden. In het begin is het slim om het brood voor je baby in kleine stukjes te snijden en zonder korst te geven.

Blue Band Logo

Smeer elke boterham met Blue Band

Blue Band op de boterham helpt bij het doorslikken ervan én jouw kindje krijgt meteen vitamines en goede vetten binnen, die onmisbaar zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Blue Band is 100% plantaardig en bevat 100% natuurlijke ingrediënten.

Bekijk Blue Band

Welk brood kies je voor je baby?

Wanneer je begint met brood voor je baby, kies dan het liefst voor bruinbrood of tarwebrood geven. Hierin zitten meer vitamines en mineralen dan in wit brood. Ook zitten er meer vezels in, wat kan helpen om obstipatie te voorkomen. Is je baby gewend aan bruinbrood of tarwebrood? Dan kan je overstappen op volkoren brood.

Geef je kindje liever geen brood met pitten of zaden. Het gebit, mondspieren en sliktechniek zijn nog volop in ontwikkeling en werken nog niet zo goed als bij jou. Pitten, noten en zaden kunnen daardoor voor verstikkingsgevaar zorgen.

Broodkorst voor je baby

Gaat je baby voor het eerst brood eten? Dan is het belangrijk dat je een klein stukje geeft, zonder korst. Je kleine kan dan goed wennen aan de structuur ervan.

Als je kindje ongeveer 7 maanden is, kan je de korst wel aan het brood laten. Ook kan je je baby een losse broodkorst geven. Dit helpt om te leren kauwen. Zijn er nog geen tanden doorgekomen bij je baby? Dan traint je kind tochde mondspieren door op de broodkorst te bijten en sabbelen met de kaken.

Welk broodbeleg voor je baby?

De eerste maanden dat je baby brood eet, is het niet nodig om er beleg op te doen. Wel is het slim om er margarine op te smeren. Dit maakt het brood niet alleen extra smeuïg, maar zorgt er ook voor dat je baby genoeg goede vetten en vitamines binnenkrijgt.

Wil je naast margarine nog ander beleg op het brood doen? Dan kan je denken aan de volgende soorten broodbeleg:

  • Smeerbaar beleg, zoals groentespread of light zuivelspread
  • 100% pindakaas zonder stukjes noot
  • Roerei
  • Geprakt fruit
  • Geprakte avocado
  • Vanaf 6 maanden kan je het brood voor je baby beleggen met gekookt ei of magere vleeswaren, zoals kipfilet of ham

Welk beleg kan je beter niet geven?

De volgende soorten broodbeleg kan je baby beter nog niet eten:

  • (Smeer)kaas. In kaas en smeerkaas zit veel zout en verzadigd vet. Dit kunnen de nieren van je baby nog niet goed aan. Ook kunnen in kazen van rauwe melk bacteriën zitten waar je kindje ziek van kan worden.
  • Honing. In honing kan een bacterie zitten die je baby tot hij 12 maanden is erg ziek kan maken.
  • Leverpaté of smeerworst. Smeerworst en leverpaté bevatten veel verzadigd vet, zout en vitamine A. Wanneer je kindje hier te veel van binnenkrijgt, kan dit voor klachten als hoofdpijn en misselijkheid zorgen. Een gezondere keuze is vegetarische paté of smeerworst.

Tips als je baby brood gaat eten

Is je baby klaar om brood te eten? Dan kunnen de volgende tips helpen.

  • Begin er niet te vroeg mee. Wacht in ieder geval met het aanbieden van vast voedsel tot je kindje 4 tot 6 maanden is. Gaan andere hapjes met zachte structuren goed? Dan kan je baby brood eten proberen.
  • Doop het brood voor je baby in melk. Door stukjes brood in moedermelk of kunstvoeding te dopen, wordt het wat zachter. Hierdoor krijgt je kindje het wat makkelijker weg.
  • Gebruik een schone schaar om stukjes te knippen. Met een schaar heb je het brood van je baby zo in stukken geknipt. Ook een pizzasnijder kan dit klusje makkelijker maken.
  • Geef je kindje wat ouder brood. Brood dat een tot twee dagen oud is, is wat minder plakkerig. Dit zorgt ervoor dat je baby er makkelijker op kan sabbelen of kauwen.
  • Blijf altijd in de buurt. Je baby moet nog wennen aan de structuur van vast voedsel. Blijf er daarom altijd bij als hij aan het eten is. Zo kan je snel ingrijpen als dat nodig is.
  • Geef je kind de tijd om te wennen. Het kan wel tien tot vijftien keer duren voordat je kleine aan een nieuwe smaak gewend is. Geef daarom niet meteen op als je baby brood of beleg niet lijkt te lusten. De kans is groot dat hij wat meer tijd nodig heeft voor deze smaak.