Baby 19 weken oud
De 'vliegtuig-reflex'
Als je baby 19 weken oud is zijn de meeste primaire reflexen vervangen door overgangsreflexen. Deze bereiden hem voor op het bereiken van zijn volgende grote mijlpalen. Vliegtuigje spelen is nu dan ook een aanrader. Heeft jouw baby eigenlijk een grote broer of zus om mee te spelen?
Mijlpalen baby
- Houdt zijn hoofdje recht in zithouding
- Heeft een sterkere rug
- Herkent objecten, bijvoorbeeld zijn lievelingsknuffel
- Kan een object van ene naar andere hand brengen
Wist je dat...
…je baby gemiddeld al zo’n 203 uur gehuild heeft? Dat is in totaal 8,5 dag, dus ruim een week…
Ontwikkeling baby 19 weken
Om te overleven, is je baby geboren met een aantal primaire reflexen. De afgelopen weken zijn veel van die reflexen verdwenen of vervangen door zogenaamde overgangsreflexen. De ‘nieuwe’ reflexen helpen je kleine bij zijn motorische ontwikkeling, bijvoorbeeld bij het leren zitten en kruipen. Een paar van deze reflexen verdwijnen vanzelf weer, waarna hij ‘volwassen reflexen’ ontwikkelt.
De Landau reflex zie je heel duidelijk én is op een leuke manier te gebruiken als je baby 19 weken oud is. De reflex is namelijk zichtbaar wanneer je vliegtuigje met je hem speelt. Ondersteun je baby bij zijn rompje en houd hem horizontaal in de lucht. Hij strekt ‘uit reflex’ zijn lijfje en ledematen en tilt zijn hoofdje op. Niet alleen een leuk spelletje, maar het ondersteunt je kleine ook nog eens bij het trainen van zijn spieren.
Trouwens… ben je net zo leuk aan het spelen met je kindje, begint hij ineens hartverscheurend te huilen! Heb je iets fout gedaan? Waarschijnlijk niet: je baby heeft gewoon een korte concentratieboog en zijn communicatiemogelijkheden beperken zich nog tot een lach, een traan en wat gebaren. Op de één of andere manier probeert hij je toch duidelijk te maken dat hij er genoeg van heeft. Als je de eerste tekenen herkent, kan je zijn huilbui misschien voorkomen. Je baby:
- Wendt zijn hoofd af
- Reageert niet meer op het speelgoed, je gekke geluiden of het spelletje dat jullie spelen
- Wordt drukker, maar richt zijn aandacht niet meer op het speelgoed of het spel
Jouw leven met een baby van 19 weken oud
Heeft jouw baby eigenlijk een grote broer of zus? Alle kindjes reageren anders op de komst van een babybroertje of -zusje in het gezin. De een is blij, de ander onverschillig, maar wat ook regelmatig voorkomt is jaloezie. En dat is helemaal niet zo gek! Kreeg je andere kindje eerst nog alle aandacht en was hij het middelpunt van jullie leven, ineens moet hij die erepositie delen. Niet alleen de aandacht trouwens, ook zijn speelgoed. En dat is best lastig!
Gedragsveranderingen, bewust of niet, zijn dan ook niet ongebruikelijk. Negeer ‘negatief’ gedrag niet en straf het niet af. Erken de veranderde situatie juist, leg uit dat je begrijpt hoe moeilijk de verandering voor je eerste kindje is, en maak duidelijk dat je nog steeds evenveel van hem houdt. Probeer het een positieve draai te geven. Hier wat tips:
- Aandacht verdelen. Het klinkt soms bijna onmogelijk met een krijsende baby in je armen en een poepbroek in je hand, maar het is wel erg belangrijk. Maak bewust tijd vrij voor je oudere kindje(s) en doe ook eens leuke dingen zonder de kleine erbij.
- Belangrijke rol. Maak van het ‘grote broer of zus’-zijn een belangrijke, onmisbare rol. “Jij kan alles al en kan de baby heel veel leren! Kijk, hij probeert om te rollen. Kan jij voordoen hoe je dat doet?”
- Betrekken bij de verzorging. Geef je kindje een taak bij de verzorging van zijn babybroertje of -zusje. Laat hem helpen bij het verschonen van de luier, het klaarmaken van een flesje en het geven daarvan, het spelen met de kleine etc. “Wat doe je dat toch goed!”
- Vertel over zijn/haar babytijd. Je kan proberen je aandacht te verdelen en tegelijkertijd wat empathie te creëren door je oudere kindje over zijn babytijd te vertellen. “Toen jij nog een baby’tje was, vond je het altijd leuk om… Net als je broertje/zusje!”
- Bezoek inlichten. Vraag je visite de aandacht tussen de kindjes een beetje te verdelen. Nemen ze iets leuks mee voor de baby? Zorg dan dat je ook een kleinigheidje hebt voor je oudere kindje (een klein voorraadje achter de hand houden voorkomt teleurstellingen). Zo krijgt je oudere kindje niet het gevoel dat hij achtergesteld of vergeten wordt. Want dat is zijn allergrootste angst!
- Liefde en aandacht. Nogmaals. Want die zijn het allerbelangrijkste..!
Hoe maak je reizen met je baby gemakkelijk?
In samenwerking met Leclerc BabyReizen met een baby kan stressvol zijn, maar er is niets dat ouders niet aankunnen! De buggy’s van Leclerc Baby zijn de ultieme reisgenoten: ze zijn licht, compact en zijn gemakkelijk in te klappen.
Doen met je baby van 19 weken oud
Hierboven kon je al kort lezen over vliegtuigje spelen, maar hier zijn natuurlijk heel veel variaties op! Laat je kleine bijvoorbeeld door de hele kamer vliegen. Houd je baby met twee handen vast bij zijn rompje, en ‘vlieg’ de hele kamer door.