Baby die paracetamol zetpil heeft gehad

Als je baby ziek is of pijn heeft, kan je zijn klachten verlichten met paracetamol. Je baby paracetamol geven gaat meestal het beste met een zetpil. Hoe werkt dit en welke dosering mag je baby?

24Baby deskundigenteam kind
Geschreven door Lauri Hanewinckel
Laatste update 17 mei 2022
Medisch beoordeeld door
deskundigenteam Kind, kinderartsen & basisarts
24Baby deskundigenteam kind
Medisch beoordeeld door
deskundigenteam Kind, kinderartsen & basisarts

Wat is paracetamol?

Paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller. Het werkt pijnstillend, verlaagt koorts en is meestal een veilige manier om pijn tegen te gaan. Voor je baby kan je paracetamol gebruiken bij koorts, bij klachten na een inenting en als je baby zich niet lekker voelt als hij ziek is. Bij iets oudere kinderen die pijn beter kunnen aangeven, kan je paracetamol bijvoorbeeld ook geven bij hoofdpijn, buikpijn, griep, verkoudheid, oorpijn en keelpijn.

Hoe werkt paracetamol?

Hoe paracetamol in het lichaam werkt, is niet helemaal duidelijk. Het verlicht in ieder geval de pijn en vermindert de koorts. Bij griep verlicht het de symptomen, zodat je kindje zich wat beter voelt.

Paracetamol is er in veel verschillende vormen, zoals tabletten, stroop, kauwtabletten, bruistabletten en zetpillen. Het hangt van je kind en zijn leeftijd af welke vorm het makkelijkst is om te geven. Bij jonge kinderen is een zetpil vaak het makkelijkst om te geven.

Wanneer geef je een paracetamol zetpil aan je baby?

Als je kindje een flinke griep te pakken heeft en zich duidelijk oncomfortabel voelt, kan je hem paracetamol geven. Vaak knapt hij hier even van op. Weet je niet goed wat de reden is van de pijn of het niet lekker voelen? Dan is het beter om eerst langs de huisarts te gaan om erachter te komen wat er aan de hand is. Paracetamol is een veilig geneesmiddel, ook voor jonge kinderen. Toch is het beter om het niet te geven als je de oorzaak van de klachten niet weet.

Bij koorts hoef je niet per se paracetamol te geven. Kijk eerst hoe je kindje zich voelt en gedraagt. Heeft je baby een temperatuur van 39⁰C, maar is hij nog vrolijk aan het spelen? Dan is het niet nodig om de koorts te verlagen met paracetamol. Voelt je kindje zich met 38.3⁰C beroerd en drinkt hij daardoor slecht? Dan kan je gerust paracetamol geven. Hij voelt zich dan misschien wat beter en drinkt daardoor ook beter.

Paracetamol en vaccinaties

Wanneer je kindje koorts heeft of zich niet fijn voelt na een vaccinatie, kan je paracetamol geven. Geef je baby liever geen paracetamol vóór de vaccinatie. Mogelijk kan dit de werking van de inenting minder maken.

Dosering paracetamol zetpil baby

Hoeveel paracetamol je baby in een zetpil mag krijgen, hangt af van zijn leeftijd en zijn gewicht. Meestal mogen kinderen van 3 maanden tot 18 jaar 10-15 mg per kilogram lichaamsgewicht per keer. Tussen een volgende zetpil moet minstens 6 uur zitten.

Dit komt neer op de volgende maximale aantallen. Je kan hier meer over lezen in de bijsluiter.

Leeftijd Gewicht Dosis (zetpil) Maximaal aantal zetpillen per dag
Vanaf 3 maanden 3,0-5,5 kg 60 mg 2-3
3 maanden - 1 jaar 5,5-10 kg 120 mg 2-3
1-2 jaar 10-12,5 kg 240 mg 2-3
2-4 jaar 12,5-17 kg 240 mg 3
Doseringen paracetamol zetpil per leeftijdsfase en/of gewicht

Let op!
Wanneer je kindje erg klein of juist erg groot is voor zijn leeftijd, is het beter om de dosering van de paracetamol aan te passen aan het gewicht van je kindje, in plaats van het bovenstaande schema te gebruiken.

Rekenvoorbeeld dosering paracetamol

Je kindje is 4 maanden oud. Hij is wat kleiner dan gemiddeld en weegt 4,5 kg. De hoeveelheid paracetamol die hij mag krijgen is dan: 4 kg lichaamsgewicht x 10 tot 15 mg paracetamol = 45 tot 67,5 mg paracetamol. Je kan dan beter een zetpil met 60 mg paracetamol geven dan van 120 mg, omdat dit tussen de 40 en 67,5 mg in zit.

Twijfel je over de dosering paracetamol voor jouw baby? Neem dan contact op met je huisarts. Deze berekent voor jou hoeveel paracetamol je baby mag krijgen bij zijn gewicht.

Na hoelang werkt een zetpil?

Een zetpil werkt ongeveer binnen een uur. Bij je baby kan dit langer duren, zo’n 1,5 uur. Is je kindje te vroeg geboren? Dan kan het vier uur duren.

Als je paracetamol via de mond inslikt, werkt het na ongeveer 30 minuten. Wil jij je baby paracetamol geven door een tablet op te lossen in water? Kijk dan goed in de bijsluiter. Hierbij gelden andere doseringen dan bij de zetpil.

Paracetamol zetpil voor je baby

Een zetpil inbrengen

Een zetpil inbrengen kan soms vervelend zijn. Maar als je het op de juiste manier doet, is het zo gebeurd. Dit stappenplan kan je op weg helpen bij het inbrengen van een zetpil:

  1. Was je handen met warm water en zeep en droog ze goed af.
  2. Haal de zetpil uit de verpakking.
  3. Maak de de zetpil vochtig met wat water of doe wat vette crème (zoals vaseline) op de punt, zodat hij makkelijker naar binnen glijdt.
  4. Houd de benen van je baby omhoog en houd ze stevig vast. Vraag een tweede persoon om hulp als dat nodig is, want je baby kan flink tegenstribbelen.
  5. Duw de zetpil rustig met het puntje als eerst de anus in, tot 1 cm diep.
  6. Houd de billen van je kindje even bij elkaar.
  7. Was daarna je handen weer en troost je kindje.

Bijwerkingen paracetamol

Zoals elk medicijn kan ook paracetamol bijwerkingen geven. Gelukkig komen bijwerkingen van paracetamol bijna niet voor. Meestal krijg je daar pas last van als je het voor een langere tijd vaak en veel gebruikt. Voorbeelden van bijwerkingen die bij volwassenen kunnen voorkomen zijn buikpijn, diarree, misselijkheid en braken, sufheid en hoofdpijn. Deze bijwerkingen komen maar bij 0,1 tot 1 % van de mensen voor.

Heel soms is een kindje allergisch voor paracetamol. Je kindje kan dan huiduitslag krijgen. In zeldzame gevallen wordt je kindje benauwd. Heeft je kindje last van een bijwerking? Neem dan contact op met je huisarts. Daarnaast kan je de bijwerking melden bij bijwerkingencentrum Lareb. Dit is een organisatie die alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen bijhoudt.

Te veel paracetamol gegeven

Wanneer je paracetamol maar een korte tijd in normale doseringen gebruikt, is het een veilige pijnstiller. Als je het voor langere tijd gebruikt of als je kindje te veel paracetamol heeft binnengekregen, kan het ernstige leverschade veroorzaken. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Neem daarom direct contact op met een arts wanneer je kindje te veel paracetamol heeft binnengekregen.

Wanneer naar de dokter?

Meestal is het geven van paracetamol maar een paar dagen nodig. Je kan paracetamol gewoon zelf aan je baby geven, zonder overleg met een dokter. In een aantal situaties is het verstandig om eerst met de huisarts te overleggen over paracetamolgebruik:

  • Jonger dan 3 maanden. Heeft je baby pijn of koorts en is hij jonger dan 3 maanden? Laat de huisarts hem dan eerst onderzoeken.
  • Overdosis. Heeft je baby te veel paracetamol binnengekregen, neem dan direct contact op met een arts. Ook als je niks aan je kindje merkt. Vaak zie je de symptomen van een overdosis pas later.
  • Eigen zorgen. Wanneer je je zorgen maakt over de koorts of pijn van je baby is het verstandig om de huisarts mee te laten kijken. Ook als je niet begrijpt waar de koorts en pijn vandaan komen, is dit aan te raden.
  • Aanhoudende pijn (langer dan vijf dagen). Geef je paracetamol, maar blijft de pijn langer dan vijf dagen? Overleg dan met de huisarts.
  • Aanhoudende koorts (langer dan drie dagen). Heeft je baby langer dan drie dagen koorts, neem dan contact op met je huisarts. Die kan kijken of er meer aan de hand is dan een onschuldig virus.
  • Zieker worden. Als je kindje alleen maar zieker wordt, kan je hem beter door de huisarts laten onderzoeken.
  • Lever- of nieraandoening. Heeft je kindje lever- of nierproblemen? Dan is het goed om van tevoren met je huisarts of kinderarts te overleggen je paracetamol mag geven, en hoeveel.
  • Medicijngebruik. Als je kindje andere medicijnen gebruikt, overleg dan bij twijfel met jullie arts. Paracetamol kan met bijna alle medicijnen gecombineerd worden, maar er zijn uitzonderingen.

Tips bij het gebruik van een zetpil bij je baby

Hoewel je baby voordeel kan hebben bij een zetpil, blijft het inbrengen geen pretje. De volgende tips kunnen het gebruik van zetpillen voor je baby iets makkelijker maken:

  • Kies het juiste moment. Vlak voor het slapengaan is een goed moment voor een zetpil. Zo heeft je kindje een fijne nachtrust, waardoor hij sneller herstelt.
  • Geen nieuwe bij uitpoepen. Poept je baby kort nadat hij de zetpil heeft gehad? Geef dan geen nieuwe. De kans is groot dat een deel van de paracetamol al opgenomen is door zijn lichaam. Bij een tweede pil krijgt je kindje dan misschien te veel binnen.
  • Lees de bijsluiter. Lees voor gebruik de bijsluiter, dan ben je helemaal op de hoogte. Je kan hierin ook de toegestane dosis nakijken.
  • Dosering bijhouden. Houd ergens bij hoe vaak en hoe laat je een zetpil hebt gegeven. Je vergist je dan minder makkelijk bij de volgende zetpil. Zo voorkom je dat je baby per ongeluk teveel paracetamol krijgt. Zeker als je zelf ook moe en uitgeput bent, is dit een echte aanrader!