Tips en oplossingen bij problemen met borstvoeding geven
Borstvoeding geven is een fijne manier om je kindje te voeden. Het kan echter voorkomen dat het niet zo ontspannen gaat als je had verwacht. Wij bespreken een aantal veelvoorkomende problemen met borstvoeding geven en geven tips om ze op te lossen.
Problemen met aanleggen
Veel problemen met borstvoeding geven kunnen ontstaan door het verkeerd aanleggen van je baby. Als je leert om je baby op de juiste manier aan te leggen, kan je soms vervelende problemen voorkomen. Je baby kan dan namelijk op efficiënte wijze je hele borst leegdrinken.
Maar hoe weet je nu of je je baby goed hebt aangelegd? Hier een aantal punten waar je op kan letten:
- Als je je baby in je armen neemt, let er dan op dat zijn oren, schouders en heupen zich in één rechte lijn bevinden en dat zijn neusje zich ter hoogte van je tepel bevindt.
- Bij correct aanleggen, ligt het hoofdje van je baby iets naar achteren gekanteld, zodat hij nog goed kan ademen en slikken.
- De kin en het topje van de neus van je baby raakt je borst.
- De mond van je baby is wijd open en hij neemt een grote hap borstweefsel (inclusief een groot deel van je tepelhof).
- De lippen van je baby zijn naar buiten gekruld en je hoort zachte slikgeluidjes.
- Je ziet korte, snelle zuig- en slikbewegingen in het begin, gevolgd door langzame krachtige zuigbewegingen met pauzes ertussen.
- Het geven van de borstvoeding doet geen pijn.
Als je het aanleggen lastig vindt, kan je hulp inschakelen van een lactatiekundige. Die kan je prettige borstvoedingshoudingen en aanlegtechnieken leren. Er zijn namelijk verschillende houdingen, en de ene houding past misschien beter bij je dan de andere.
Eerste hulp bij pijnlijke tepels
Pijnlijke tepels en tepelkloven zijn de meest genoemde klachten van moeders die borstvoeding geven. Hoe ontstaan pijnlijke tepels en hoe kan je ze verzorgen?
Pijnlijke tepels en tepelkloven
De eerste dagen dat je borstvoeding geeft, kunnen je tepels behoorlijk gevoelig zijn. Dit is heel normaal, ze moeten immers wennen aan de flinke zuigkracht van je baby. Gelukkig wennen je tepels hier vrij snel aan, waardoor de gevoeligheid of pijn snel weer verdwijnt.
Houd je toch last en geeft het daardoor problemen met borstvoeding? Dan kan het dat je te maken hebt met (beginnende) tepelkloven. Hier kan je zelf wat aan doen. Een goede verzorging van je tepels kan al voor heel wat verlichting zorgen. Je kan daarbij op de volgende dingen letten:
- Reinig je borsten vóór of na het voeden niet op een speciale manier, maar spoel ze gewoon af met water tijdens het douchen of badderen.
- Zeep en ontsmettingsmiddelen kan je beter vermijden, want deze drogen je huid en tepels uit.
- Druk wat druppeltjes melk uit je borsten na het voeden en smeer je tepelhof hiermee in. Dit helpt je huid soepel houden.
- Bij een erg droge of beschadigde huid kan je PureLan op je tepels smeren. Deze tepelcrème verzacht bij pijn, beschermt je tepels en helpt wondjes genezen.
- Zorg ervoor dat je zoogkompressen en beha’s gebruikt zonder synthetische materialen die niet ademen.
Als de klachten aanhouden, ga dan op zoek naar een mogelijke oorzaak. Een lactatiekundige kan je hierbij helpen.
Stuwing
Borstvoeding werkt volgens het vraag- en aanbodprincipe. Stuwing betekent dat er een verstoring is in de balans tussen vraag en aanbod: jij maakt meer melk aan dan je baby op dat moment aan de borst drinkt. Dit kan voor pijnlijke borsten en problemen met borstvoeding zorgen. Tijdens de eerste dagen dat je borstvoeding geeft moeten jij en je baby nog aan elkaar wennen en kan je hier meer last van hebben. Door je baby frequent en lang genoeg te laten drinken, kan je stuwing in de eerste week beperken.
Stuwing kan ook ontstaan door het niet goed aanhappen van je baby. Tijd om je aanlegtechniek nog eens onder de loep te nemen (zie hierboven). Extra kolven of voeden kan helpen om de spanning van je borsten te halen. Geef je baby voldoende tijd om de borst goed leeg te drinken.
Het masseren van de gevoelige plek of een andere borstvoedingshouding uitproberen kan ook helpen. Om de pijn na het voeden wat te verzachten, kan je een koude doek tegen de pijnlijke borst leggen.
Ook hier geldt: als je last houdt, zoek dan hulp bij een lactatiekundige. Als je stuwing niet behandelt, kan dat leiden tot een borstontsteking.
Verminderde melkproductie
Veel moeders maken zich zorgen over hun melkproductie. Maak ik wel genoeg melk aan? Aan de volgende tekenen kan je merken of je baby genoeg melk binnenkrijgt:
- De eerste paar dagen heeft hij één of twee natte luiers per dag.
- Vanaf de derde of vierde dag heeft je baby 6 tot 8 natte luiers per dag.
- Je hoort slikgeluiden tijdens de voeding.
- Je baby drinkt gemiddeld 6 tot 10 keer per 24 uur.
- Vanaf de vierde dag na de geboorte komt je baby 120 tot 210 gram per week aan.
- Na uiterlijk 2 weken is je baby terug op zijn geboortegewicht.
Als je denkt dat je onvoldoende melk produceert, kan het helpen om je baby vaker aan te leggen of extra te kolven. De vraag naar melk gaat dan omhoog, wat de productie stimuleert. Nachtelijke voedingen werken ook stimulerend voor de melkaanmaak, omdat het prolactineniveau (het hormoon dat je melkproductie stimuleert) ’s nachts hoger is.
Verstopt melkkanaaltje
Als je borst niet goed wordt geleegd, kan een melkkanaaltje verstopt raken. Ook dit kan problemen met borstvoeding veroorzaken. De melk hoopt zich dan op, waardoor er een hoge druk op de melkklieren en het kanaaltje achter de verstopping komt te staan. Dit kan een pijnlijke plek of knobbel veroorzaken.
Je kan verstopte melkkanaaltjes voorkomen of verhelpen door je baby beide borsten te geven en ze goed leeg te laten drinken. Vaak aanleggen stimuleert de doorstroming van de melkkanaaltjes. Warme kompressen vlak vóór de voeding hebben ditzelfde effect, terwijl koude kompressen na de voeding juist verlichting tegen de pijn kunnen geven.
Blijf niet te lang met een verstopt melkkanaaltje rondlopen, maar zoek eventueel hulp om een borstontsteking te voorkomen.
Kom je er niet uit?
Kom je met bovenstaande tips en oplossingen niet verder? Dan is het een goed idee om een lactatiekundige in te schakelen. Deze bekijkt samen met jou waar de problemen met borstvoeding geven liggen en geeft je advies om jou weer op de juiste weg te helpen. Zo kan ook jij straks weer genieten van borstvoeding geven aan jouw kindje.