Baby 1 week oud

Dag navelstompje, hallo kraamtranen

baby-silke-is-1-week-oud-en-ligt-gewikkeld-in-een-dekentje

De eerste week met je baby is in sneltreinvaart voorbijgegaan. Als je baby 1 week oud is, laat het overgebleven navelstompje los en kan jij helemaal genieten van zijn lieve buikje. Voel jij je minder vrolijk dan je had verwacht? Schaam je hier niet voor, dit zijn de welbekende baby blues. Een wandeling in de buitenlucht kan wonderen voor je doen.

Mijlpalen baby

Wist je dat...

…een baby een extra groot hoofd heeft? Het is ongeveer een kwart van zijn totale lengte. Maar dat heb je misschien zelf ook al gemerkt (en gevoeld!) tijdens de bevalling…

Ontwikkeling baby 1 week

baby-1-week-oud-en-navelstompje-valt-eraf

Jij en je baby zijn 9 maanden met elkaar verbonden geweest via de navelstreng, maar die is vlak na de geboorte doorgeknipt. Het overgebleven stukje, het navelstompje, is inmiddels zwart geworden en valt er binnenkort af. Daarna blijft er een litteken achter die je baby de rest van zijn leven bij zich draagt: zijn navel. Wat voor navel heeft jouw baby: een kuil of een knop?

De eerste weken van zijn leven is je baby druk bezig om zijn nieuwe omgeving in zich op te nemen. Zijn zintuigen kunnen hem al veel vertellen. Toch beleeft hij de wereld heel anders dan jij. Hij kan namelijk nog geen onderscheid maken tussen zichzelf en zijn omgeving: jij, hij, zijn lijfje en de rest van de wereld zijn voor hem één geheel.

Om buiten de baarmoeder te overleven, heeft je baby al direct na de geboorte een aantal reflexen. Zo zorgt de zoekreflex ervoor dat hij je tepel of de fles kan vinden. Zodra hij deze met zijn mond heeft gevonden, helpt de zuigreflex hem om te drinken. Dat kan hij trouwens erg krachtig. Wist je dat een volwassene niet zo hard kan zuigen dat hij melk uit een borst krijgt?

Jouw leven met een baby van 1 week oud

Moeder geeft baby van 1 week oud borstvoeding

Ben jij constant in tranen en voel jij je helemaal niet zo gelukkig als je verwacht had? Misschien heb je dan last van de baby blues. Schaam je er niet voor dat jij niet direct die ‘band’ met je baby voelt en/of somber bent: 50 tot 80% van de vrouwen heeft hier last van na de bevalling. Het gevoel verdwijnt meestal vanzelf. Dus laat je lekker verwennen en laat die tranen maar gewoon stromen. Het komt allemaal goed, écht!

Tijdens je zwangerschap heb je waarschijnlijk al besloten of je borstvoeding of flesvoeding wilt geven. In het begin kan je soms te maken krijgen met wat ‘opstartproblemen’. Probeer je hier niet te druk om te maken. Jullie moeten samen een prettig voedingsritme vinden, maar zijn snel helemaal op elkaar afgestemd.

Blijf je problemen houden? Stop dan niet meteen met het geven van borstvoeding, maar schakel de hulp in van een lactatiekundige. Soms lukt het wel met een paar aanwijzingen en tips. Kan of wil jij geen borstvoeding geven? Dan is flesvoeding een mogelijkheid. Je baby heeft dan wel extra vitamine D nodig, net als bij borstvoeding.

Eén week na de bevalling is je lichaam nog niet helemaal hersteld. Sporten zit er voorlopig dus nog niet in. Je kan wel al beginnen met het trainen van je bekkenbodemspieren. Bekijk de instructievideo om te zien welke oefeningen je (voorzichtig en rustig!) kan doen in de eerste week na de bevalling. Ook een wandeling buiten de deur kan je goed doen, zeker als jij je somber voelt.

Zwangere vrouw laat 24Baby app zien

Download gratis de 24Baby-app!

Wist je dat 24Baby een gratis app heeft? Volg de ontwikkeling van je kindje, deel je ervaringen met andere ouders en krijg handige tips en informatie.

Download hier

Doen met je baby van 1 week oud

baby-1-week-oud-kijkt-naar-moeder

Houd je gezicht dicht bij het hoofd van je baby (20 – 30 cm) en beweeg langzaam heen en weer. Proberen zijn ogen jou al te volgen? Met deze oefening traint je baby zijn oogspieren, terwijl hij ondertussen zijn favoriete activiteit uitvoert: jouw gezicht uitgebreid bestuderen. Een win-win situatie dus! Het is trouwens niet erg als het nog niet goed lukt. Je baby heeft nog genoeg tijd om te oefenen.

Volgende week

Baby 2 weken oud

Wazig zicht en herstel bevalling

Baby 2 weken oud