moeder troost verkouden baby

Een verkoudheid bij je baby is bijna altijd onschuldig. Dit neemt niet weg dat je kindje er veel last van kan hebben. Waardoor wordt je baby verkouden en wat kan je doen om de klachten te verminderen?

Verkoudheid of het coronavirus?

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus is het vaak extra lastig als je kind verkouden is. Zo is het soms nodig om je kind te laten testen. Mogelijk mag je kleine niet naar school of naar de opvang. Houd daarom de adviezen van het RIVM goed in de gaten.

Wat is verkoudheid?

Een verkoudheid is een ontsteking van het neusslijmvlies, de keel en de bijholten. Het wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn veel verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Als je baby meerdere keren achter elkaar verkouden wordt, dan is het steeds een ander virus.

Een verkoudheidsvirus verspreidt zich via vochtdruppels in de lucht of via je handen. Je baby kan bijvoorbeeld besmet worden wanneer hij besmette vochtdruppels inademt of omdat hij speelgoed aanraakt waar een verkouden kindje mee gespeeld heeft.

Je baby heeft nog niet veel weerstand tegen verkoudheidsvirussen opgebouwd, omdat hij er nog niet veel mee in contact is gekomen. Je baby kan daardoor wel tien keer per jaar verkouden worden.

Symptomen bij verkouden baby

Als je baby verkouden is, heeft hij last van dezelfde verschijnselen als jij. Je kan dit herkennen aan de volgende symptomen:

Tijdens een verkoudheid heeft je baby vaak ook last van keel- en hoofdpijn. Deze symptomen kan jij niet zien, maar je kan het wel merken in zijn gedrag als je baby hier last van heeft.

Kan je een verkoudheid voorkomen?

Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk, bijvoorbeeld via vochtdruppels in de uitgeademde lucht of via je handen. Doordat je baby zijn neus niet kan snuiten, komt het snot vaak aan zijn handen. Dit zorgt ervoor dat hij een andere baby gemakkelijk kan besmetten. De kans is hierdoor groot dat je baby een verkoudheid oploopt op de crèche. Bovendien zorgt dit er voor dat je een verkoudheid bij je baby moeilijk kan voorkomen. Wel kan je met de volgende voorzorgsmaatregelen het aantal keer dat hij verkouden wordt verkleinen:

 • Was regelmatig je handen en veeg ze het liefst af aan een papieren handdoek die je daarna weggooit
 • Wees voorzichtig met hoesten in de richting van je baby wanneer je verkouden bent
 • Snuit je neus het liefst in een papieren zakdoek die je na gebruik weggooit
 • Hoest en nies in je elleboog

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Een verkoudheid gaat normaal gesproken binnen 1 à 2 weken vanzelf over. Je hoeft met je verkouden baby dus niet langs je huisarts. Neem wel contact op als je baby verkouden is en last heeft van de volgende klachten:

 • Minimaal 24 uur een temperatuur van boven de 38 graden
 • Veel minder drinken dan normaal
 • Sufheid
 • Benauwdheid
 • Een piepende ademhaling
 • De verkoudheid gaat niet over

De kosten van een bezoek aan de huisarts worden vergoed door de zorgverzekering waarbij je baby is aangemeld. Voor de zorgkosten van je baby betaal je geen eigen risico.

Tips wanneer je baby verkouden is

Een gewone verkoudheid gaat vanzelf over. Het is daarom het belangrijk om je baby goed te verzorgen. Met de volgende tips kan je de symptomen van een verkoudheid verminderen:

 • Zorg dat je baby genoeg drinkt. Tijdens de verkoudheid verliest je kind meer vocht dan normaal. Dit kan voor uitdroging zorgen. Zorg ervoor dat hij genoeg vocht binnenkrijgt.
 • Zet de warme douche aan. Je kan je baby nog niet stomen. Een andere mogelijkheid hiervoor is het aanzetten van een warme douche. Wanneer je samen met je baby in de stoom gaat zitten, kan dit zijn klachten verminderen. Houd je kind nooit direct boven het warme water om te voorkomen dat hij zich verbrandt.
 • Geef je baby neusdruppels. Bij de drogisterij of apotheek kan je neusdruppels of neusspray speciaal voor baby’s kopen. Deze bevatten alleen zout water en geen xylometazoline of oxymetazoline. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor kinderen onder de 2 jaar. Vraag eventueel de drogist of apotheker om advies.
 • Gebruik een neuszalf op basis van natuurlijke zouten. De zouten brengen het neusslijmvlies tot rust en de zalf maakt snot zachter, waardoor het makkelijker wordt de neus van je kleine vrij te maken. Je koopt het bij de drogist of de apotheek.
 • Zorg voor frisse lucht. Ventileer de ruimtes waar je baby komt regelmatig. Let er hierbij op dat je kindje niet op de tocht ligt.
 • Kleed je baby niet te warm aan. Bij een verkoudheid heeft je baby vaak wat verhoging of koorts. Door te warme kleding kan hij of zij het te warm krijgen.
 • Ga liever niet naar buiten. Wanneer je kindje verkouden is, kan je beter niet samen naar buiten gaan. Doe je dit wel, zorg dan dat hij goed op het weer gekleed is.
 • Zet het hoofdeinde van het bedje wat hoger. Is je baby verkouden en slaapt hij slecht? Doe dan het hoofdeinde van zijn matras iets omhoog met een opgerolde handdoeken of kussen onder het matras. Leg deze nooit bij je kindje in het bed om verstikkingsgevaar te voorkomen.
 • Leg een doorgesneden ui naast het ledikant. Wanneer je een ui doorsnijdt, komt er een stof vrij die de lucht zuivert en ademhalen makkelijker maakt. Een doorgesneden ui naast het bedje van je baby kan daarom helpen.
 • Zorg voor een goede hygiëne. Verschoon je baby’s bed regelmatig en houd zijn gezicht goed schoon.