Baby met RS-virus

Het RS-virus (Respiratoir Syncytieel Virus) is een besmettelijk virus dat lijkt op een verkoudheid. Bijna alle baby's krijgen dit virus en in de meeste gevallen is dit vrij onschuldig. De gevolgen van het RS-virus kunnen ook ernstig zijn.

24Baby deskundigenteam kind
Geschreven door Lauri Hanewinckel
Laatste update 17 mei 2022
Medisch beoordeeld door
deskundigenteam Kind, kinderartsen & basisarts
24Baby deskundigenteam kind
Medisch beoordeeld door
deskundigenteam Kind, kinderartsen & basisarts

Wat is het RS-virus?

Het RS-virus is een (verkoudheids)virus waar je kindje mee in aanraking kan komen. In de herfst- en wintermaanden komen de meeste infecties met het RS-virus voor. Meestal blijft het bij een onschuldige verkoudheid, maar het kan ook leiden tot een ontsteking van de kleine luchtwegen, de bronchiën. Artsen noemen dit bronchiolitis. Dit kan door veel verschillende virussen veroorzaakt worden, meestal zijn dit onschuldige verkoudheidsvirussen. Het RS-virus is daar één van.

Het RS-virus veroorzaakt een infectie in de keel en de neus. Vooral bij kinderen onder de 2 jaar kan het virus sneller voor een bronchiolitis zorgen. Het RS-virus kan zelfs leiden tot een ziekenhuisopname. De kans hierop is het grootst bij baby’s jonger dan 3 maanden en baby’s die vallen binnen een risicogroep.

Oudere kinderen en volwassenen kunnen het virus ook krijgen, maar bij hen veroorzaakt het meestal niet meer dan een verkoudheid.

Symptomen RS-virus

De eerste symptomen van het RS-virus lijken erg op die van een verkoudheid. Denk hierbij aan hoesten, een snotneus, een wat zwaardere ademhaling en soms een lichte verhoging (tot 38 °C). Bij veel baby’s blijft het hierbij, zij zijn binnen twee weken weer hersteld.

Bij sommige baby’s worden de klachten ernstiger, zij kunnen ademhalingsproblemen krijgen. Je baby kan dan de volgende symptomen laten zien:

  • Langdurige hoestbuien. De hoestbuien kunnen zelfs zo hevig zijn dat de baby ervan moet braken.
  • Een zware, brommende of piepende ademhaling. Zoals bij de baby in het filmpje hieronder.
  • Onrustig of minder alert zijn.
  • Kortademigheid en kortdurende ademstops (apneu’s).
  • Een snellere ademhaling (meer dan 40 per minuut), buikademhaling of intrekkingen (de spieren tussen de ribben trekken naar binnen bij het ademen).
  • De neusgaten verwijden zich sterk bij het inademen. Dit wordt neusvleugelen genoemd.
  • Duidelijk minder drinken dan normaal of onrustig drinken, en daardoor minder plassen.

Bovenstaande symptomen zijn zeer vervelend voor je baby. Ze kunnen wijzen op een bronchiolitis of een longontsteking. Neem daarom bij deze klachten altijd contact op met je huisarts.

Voedingsproblemen bij RS-virus

Doordat je baby benauwd kan zijn bij een flinke RS-infectie, kunnen er voedingsproblemen ontstaan. Je baby drinkt minder, doet langer over zijn fles of spuugt zijn voeding weer uit. Hierdoor bestaat de kans dat hij uitdroogt als hij veel minder drinkt dan normaal. Als je baby te weinig drinkt is dit ook een reden om contact op te nemen met de huisarts.

Risicogroep

Sommige kinderen zijn extra vatbaar om een ernstige infectie aan de luchtwegen te krijgen door het RS-virus:

In het algemeen geldt verder hoe jonger de baby, hoe kwetsbaarder hij is voor de gevolgen van een infectie met het RS-virus. Vooral baby’s tot 3 maanden kunnen behoorlijk ziek worden van het virus. Hun luchtwegen zijn nog erg smal en het hebben van een infectie kost veel energie. Daarnaast is het afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld en daardoor minder goed in staat een infectie op te vangen. Om deze redenen worden baby’s onder de 3 maanden die klachten hebben van een serieuze RS-virusinfectie sneller uit voorzorg opgenomen in het ziekenhuis.

Valt jouw kindje in een risicogroep? Dan hebben jullie van de behandelend arts vast adviezen gekregen wat je kan doen als je kindje veel last heeft van een verkoudheidsvirus. Twijfel je, neem dan contact op met je behandelend arts of de huisarts.

Besmetting RS-virus

Het virus is erg besmettelijk en wordt verspreid door druppeltjes in de lucht. Als iemand hoest of niest komen deze druppeltjes in de lucht. Als je baby besmette lucht inademt of een besmet voorwerp pakt en vervolgens zijn handen in zijn mond stopt, kan hij het virus oplopen. Behalve het RS-virus kunnen ook andere verkoudheidsvirussen (rhinovirus, influenzavirus) bovenstaande klachten veroorzaken. Het is daarom meestal niet nuttig om te weten welk virus precies de boosdoener is.

Meestal kan je niet voorkomen dat je kindje besmet raakt. Oudere kinderen en volwassenen dragen het RS-virus ook bij zich, maar doordat hun afweersysteem sterker is en hun luchtwegen groter zijn, zijn de klachten vaak minimaal. Je kan het virus dus zelf bij je dragen zonder dat je het weet en zo je kind besmetten.

Infecties met het RS-virus treden meestal op in de maanden oktober tot en met april. Je kan elk jaar weer opnieuw geïnfecteerd raken met het RS-virus of zelfs meerdere keren in één jaar. Dit komt doordat je lichaam geen goede afweer tegen dit virus kan opbouwen.

Behandeling RS-virus

Omdat het om een virus gaat, is een RS-virusinfectie niet te behandelen met antibiotica. Die helpen namelijk alleen tegen infecties die door bacteriën veroorzaakt worden. Gelukkig hebben de meeste baby’s die besmet zijn met het RS-virus milde klachten. Veel meer dan je baby goed laten uitzieken en zijn neusje spoelen met zoutoplossing kan je niet doen. Vaak verdwijnen de klachten binnen een week.

Bij een iets ernstigere infectie kan je baby enkele weken last houden. Is je baby erg benauwd of heeft hij andere symptomen die passen bij een ernstigere infectie? Neem dan contact op met je huisarts. Hij zal als het nodig is xylometazoline neusdruppels adviseren. Houd ondertussen goed in de gaten of je kindje voldoende blijft drinken en plassen. Dan weet je dat hij niet uitgedroogd raakt.

Als het nodig is, stuurt de huisarts jullie door naar het ziekenhuis. Lees voor meer informatie over de behandeling in het ziekenhuis deze folder van het Albert Schweitzer ziekenhuis (pdf).

Tips voor je baby met RS-virus

De volgende tips kunnen helpen je baby zich zo prettig mogelijk te laten voelen als hij last heeft van het RS-virus:

  • Zorg dat je baby voldoende drinkt door hem bijvoorbeeld vaker wat aan te bieden. Dit voorkomt uitdroging.
  • Gebruik neusdruppels speciaal voor baby’s (een zoutoplossing) om het slijm los te maken. Lees voor gebruik eerst de bijsluiter.
  • Rook niet in huis. Roken in huis verhoogt het risico op een ziekenhuisopname.
  • Als je baby pijn of koorts heeft kan je overwegen een paracetamol zetpil te geven. Zorg er wel voor dat deze geschikt zijn voor de leeftijd van je baby en lees altijd voor gebruik goed de bijsluiter.