Baby met droge huid wordt verzorgt met babyzalf

Je pakt je baby op en strijkt met je wang langs zijn gezichtje. Wat is dat babyhuidje toch heerlijk zacht! Of toch niet? Veel baby’s hebben last van een droge huid, die zelfs wat rood en schilferig kan zijn. Waar komt dit door en hoe kan je de droge babyhuid goed verzorgen?

Waardoor heeft mijn baby een droge huid?

De huid is het grootste orgaan van je lichaam. Hij voorkomt dat je uitdroogt en houdt (externe) schadelijke invloeden en bacteriën tegen. Als je baby geboren wordt, is zijn huid nog niet volledig ontwikkeld. De buitenste huidlaag, de opperhuid, is nog zó dun, dat hij nog geen goede bescherming biedt. Ook produceren de talgklieren nog niet genoeg talg om zijn huid goed vet te houden. Hierdoor kunnen water en andere belangrijke stoffen gemakkelijker verdampen en kan je baby een droge huid krijgen.

Daarnaast is de babyhuid nog erg gevoelig voor invloeden van buitenaf, zeker in de eerste weken. Denk aan de koude wind, de felle zon en grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Vooral in de herfst en winter krijgt zijn huid het flink te verduren en heeft je baby een grotere kans op een droge huid. Het is dus belangrijk om zijn huid goed te beschermen en verzorgen.


In samenwerking met Bepanthen

Smeren bij een droge huid

De huid van je baby is erg gevoelig. Het is daarom belangrijk om goed te smeren. Zo verzorgt Bepanthen Baby Zalf schrale wangetjes, droge huidplekjes en gevoelige huidplooitjes. Hiermee blijft het babyhuidje heerlijk zacht.

Meer tips

Is een droge huid schadelijk?

Een droge huid bij je baby is vaak onschuldig. Wel veroorzaakt het soms vervelende jeuk en schilfers, waaraan je kindje kan krabben. Zo kan hij zijn huid verder beschadigen. Wanneer de huid ‘open’ is, heeft je kleine een grotere kans op huidinfecties, zoals krentenbaard.

Eczeem

Heeft je kindje last van diepe kloven en scheurtjes in de huid, worden de plekjes steeds groter en blijft de droogheid langdurig aanhouden? Misschien heeft je baby dan last van eczeem. Maak hiervoor een afspraak bij de huisarts, deze kan jullie verder helpen.

Droge huid baby voorkomen en verzorgen

Een droge huid bij je baby helemaal voorkomen is lastig. Wel kan je er zoveel mogelijk aan doen om een droge huid te beperken en goed te verzorgen:

 • Hooguit 3x per week in bad. Door je kindje vaker met water te wassen, spoel je de vettige beschermlaag van zijn lijf. De talgproductie van je kleine is nog niet voldoende op gang om de natuurlijke vetlaag op peil te houden.
 • Beperk de baddertijd. Hoe langer je baby in bad zit, hoe weker en dus kwetsbaarder zijn huid wordt. Probeer hooguit 10 minuten te badderen.
 • Gebruik lauwwarm water. Te heet water droogt de huid van je baby sneller uit. Dit is overigens ook een goede tip voor jezelf!
 • Vermijd het gebruik van zeep. Zeep wast, net als te veel water, de natuurlijke vetlaag van de huid van je baby. Hierdoor verdampt water sneller uit de huid, met uitdroging tot gevolg.
 • Dep je baby droog met een hydrofiele luier. In plaats van je baby droog te schrobben, kan je je kleine na een plons het beste droogdeppen met een hydrofiele luier. Deze neemt meer vocht op dan een handdoek en door het deppen voorkom je dat je het weke, tere huidje van je baby beschadigt. Besteed extra aandacht aan de huidplooitjes om vochtige, broeierige plekken te voorkomen.
 • Smeer je baby in met babyzalf. De zalf vormt een beschermlaag op de huid van je baby en houdt hem soepel en zacht. Hoe droger de babyhuid, hoe vetter de zalf mag zijn.
 • Beperk droge lucht. In de winter heb je de verwarming hoog staan, in de zomer juist de airco. Beide veroorzaken droge lucht, wat de kans op een droge huid vergroot. Beperk het gebruik van de verwarming of de airco met je kleine in de buurt, en zorg dat de babykamer altijd goed geventileerd is.
 • Gebruik zonnebrandcrème. De huid van je baby is nog niet bestand tegen de felle zon en haar uv-straling. Vermijd de zon zoveel mogelijk (schaduw en zonnehoedjes!) en smeer de huid van je baby in met een goede zonnebrandcrème, bij voorkeur minstens factor 50.
 • Pak je baby goed in. Waait het buiten hard? Bescherm het gezicht van je baby om schrale wangen te voorkomen. Pak je kleine goed in en smeer zijn gezicht in met wat babyzalf voordat jullie de deur uit gaan.
 • Spoel je baby af na het zwemmen. Hebben jullie samen lekker gespetterd in het zwembad of de zee? Spoel dan eerst het chloor- of zeewater van je baby voordat je hem afdroogt. Chloor en zout drogen de huid namelijk uit.
 • Geef je baby krabhandschoenen. Heeft je baby veel last van jeuk en gaat hij daardoor krabben? Doe je kleine dan speciale krabhandschoenen aan. Hiermee voorkom je dat je baby zijn hele huidje openhaalt met zijn scherpe nagels.