Baby ontdekt handjes en voetjes

De wereld van je baby wordt steeds een beetje groter en hij begint zijn omgeving en zijn eigen lijfje meer en meer te verkennen. Als je baby zo’n 3 maanden oud is, ontdekt hij zijn handjes. Wat een fantastisch leuke, maar gekke dingetjes zijn dat toch! En nog multifunctioneel ook.

Je baby ontdekt zijn handjes

Als je baby zo’n 1 à 2 maanden oud is, heeft hij zijn handjes niet langer tot vuistjes gebald. Zijn handjes openen zich en daarmee ontdekt hij langzamerhand hoe leuk deze gekke dingen kunnen zijn.

Rond 2 tot 3 maanden gaat hij namelijk bewust kijken naar dingen en dan komt hij al gauw zijn handen en vingers tegen. Heel interessant, die kleine bewegende stokjes. Hij bestudeert ze, draait ze rond, stopt ze in zijn mond en doet misschien zelfs al de eerste pogingen om er iets mee te pakken. Ook kan hij er minutenlang naar staren.

Leuk speelgoed, die handjes

Als je kleine zijn handjes eenmaal aan een grondig onderzoek heeft onderworpen, krijgt hij door dat die handjes leuk speelgoed zijn. Hij brengt ze naar elkaar toe en grijpt ze in elkaar, speelt ermee en komt er zo achter wat hij er allemaal mee kan.

Een groot bijkomend voordeel is dat je kleine leert om zichzelf te vermaken. Zo kan jij ook nog eens wat anders doen. Kom je eindelijk eens aan die strijkstapel toe of het lukt je om het avondeten vóór 8 uur ’s avonds op tafel te hebben. Houd je kleine natuurlijk wel goed in het oog.

Veilig grijpen

Nu je kleine doorheeft dat die handjes hele handige instrumenten zijn, gaat hij ze uitgebreid inzetten. Je kan nu de eerste pogingen tot grijpen bewonderen. Want als je kleine iets ziet, dan wil hij het pakken. En daar gaan de grijpgrage handjes! Het is vanaf nu erg belangrijk erop te letten dat hij niet bij kleine, gevaarlijke dingen kan.

Check zijn omgeving en let erop dat voorwerpen zoals kralen, stukjes eten en kleine onderdelen van speelgoed buiten zijn bereikt liggen. Daar kan hij zich namelijk ernstig in verslikken. Controleer ook zijn speelgoed op mogelijke onderdeeltjes die hij los kan peuteren. Speelgoed moet groter zijn dan 3,5 cm.

Handjes als troostmiddel

De handjes van je kleine zijn niet alleen handige grijptools en leuk speelgoed, maar ze kunnen hem ook troost bieden. Het kan hem namelijk gerust stellen als hij ze bij elkaar brengt in de middellijn van zijn lijfje en zichzelf zo lekker vasthoudt of er bijvoorbeeld op gaat sabbelen. Hij heeft een manier gevonden om zichzelf te troosten. Zijn bewegingen zijn wel nog houterig en schokkerig, dus als dit hem lukt is dat eigenlijk heel knap.

Baby speelt met eigen voetjes

En dan de voetjes…

Wat later ontdekt je baby dat hij nog meer ledematen heeft. Zijn handjes grijpen waarschijnlijk eerst naar zijn knieën, waarna hij ontdekt dat daar ook nog voetjes aan vastzitten. Wanneer hij ze eenmaal doorheeft, zie je ineens hoe lenig je kleine ontdekker is. Hij kan zichzelf namelijk helemaal dubbelvouwen en die schattige kleine teentjes verdwijnen dan toch echt in zijn mond.

Tips voor deze periode

Zoals voor alle mijlpalen geldt: niet elke baby is even snel met het ontdekken van zijn handjes en voetjes. Ieder kindje heeft zijn eigen tempo. Dat betekent niet dat jij hem niet een handje kan helpen. Met deze tips help je je kleine op weg:

  • Leg je baby eens in zijn blootje, dat geeft hem de mogelijkheid zijn lichaampje goed te leren kennen. Zorg wel voor een warme temperatuur in de kamer.
  • Rammelsokjes en polsbandjes met beestjes zijn leuke hulpmiddelen om je kleine te helpen zijn handjes en voetjes te ontdekken.
  • Hang een babymobiel boven de wieg of de box. Je kindje vindt het vanaf nu heel interessant om hiernaar te kijken.
  • Zachte, lichtgewicht knuffeltjes en popjes, die makkelijk vast te pakken zijn, vindt je baby nu erg boeiend. Het liefst met een knispertje of belletje erin.
  • Een activity centre en lichte rammelaarspeeltjes stimuleren je kleine om flink zijn motoriek te oefenen. Voor je het weet graait en slaat hij er op los!
  • Overlaad je kindje met complimenten als het hem lukt iets vast te grijpen. Hij zal ervan glunderen.